Breaking news

ρεύμα
A

Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε σήμερα, Δευτέρα το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο οποίο περιλαμβάνονται τα μέτρα για τις ρευματοκλοπές και τους κακοπληρωτές.

Το νομοσχέδιο έχει τίτλο: «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των πολυεπίπεδων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στους τομείς: α) της διαχείρισης υδάτων, β) της διαχείρισης και προστασίας των δασών, γ) της αστικής ανθεκτικότητας και πολιτικής, δ) της καταπολέμησης της αυθαίρετης δόμησης, ε) της ενεργειακής ασφάλειας».

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση μέχρι και τη Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024 και ώρα 08:00 το πρωί.

Στο νομοσχέδιο, προβλέπονται βαριές συνέπειες όχι μόνο για αυτούς που κλέβουν το ρεύμα, αλλά και για εκείνους που βοηθούν να συνδέσουν το ρεύμα από άλλες γραμμές. Ειδικότερα, όσον αφορά τις ρευματοκλοπές, ορίζεται ότι σε περίπτωση αλλαγής χρήστη - καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας σε παροχή ηλεκτρικής ενέργειας επαγγελματικής χρήσης, ο νέος χρήστης οφείλει να προσκομίσει νέα επικαιροποιημένη Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη, στην οποία ο αδειούχος ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης θα βεβαιώνει και τη μη παραβίαση της μετρητικής διάταξης, με στόχο την ασφάλεια των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων και τον περιορισμό των κρουσμάτων παρέμβασης στον μετρητή, ώστε να μην καταγράφεται ένα μεγάλο μέρος (ή το σύνολο) της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνεται. 

Παράλληλα, με τη διάταξη μπαίνουν στο «στόχαστρο» οι ηλεκτρολόγοι που προχωρούν σε ανάλογες λαθροχειρίες. Έτσι, αν ένας ηλεκτρολόγος καταδικασθεί αμετάκλητα  για συμμετοχή ή συνέργεια σε ρευματοκλοπή, τότε θα του αφαιρείται η άδεια. 

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, οι ρυθμίσεις αποσκοπούν αφενός στο να δημιουργήσει έναν πρόσθετο μηχανισμό εντοπισμού ρευματοκλοπών και δη στις παροχές με επαγγελματική χρήση, αφετέρου στο να θέσουν ένα αυστηρό πλαίσιο προκειμένου να αποτραπεί στον μέγιστο δυνατό βαθμό η συμμετοχή καθ΄ οιονδήποτε τρόπο αδειούχων ηλεκτρολόγων εγκαταστατών στην τέλεση ρευματοκλοπών, διά της πρόβλεψης ακόμη και αφαίρεσης της οικείας επαγγελματικής αδείας. 

Τέσσερις μήνες στην Καθολική Υπηρεσία 

Παράλληλα, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, μέχρι τέσσερις μήνες θα μπορεί να παραμείνει κάποιος στην καθολική υπηρεσία, άμα δεν πληρώνει τους λογαριασμούς του, τότε θα του κόβεται το ρεύμα, εκτός αν είναι σε μία από τις κατηγορίες των ευάλωτων πελατών, ώστε να μην μπορεί να αποτελέσει καταφύγιο για στρατηγικούς κακοπληρωτές. Σημειώνεται ότι την Καθολική Υπηρεσία, μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν όσοι εμπίπτουν στα εισοδηματικά όρια του κοινωνικού τιμολογίου. Αν υπάρχει άτομο στο νοικοκυριό που βρίσκεται σε μηχανική υποστήριξη, αν είναι υπερήλικας με πολύ χαμηλό εισόδημα και δεν μένει με κάποιον άλλον ενήλικα.

Αφού περάσουν τέσσερις μήνες, ο προμηθευτής θα μπορεί να εκκινήσει τις διαδικασίες διακοπής της ηλεκτροδότησης του καταναλωτή, υποβάλλοντας στον ΔΕΔΔΗΕ τη σχετική δήλωση παύσης εκπροσώπησης και απενεργοποίησης του μετρητή. 

Μάλιστα, προβλέπεται οικονομικό «πέναλτι» στην περίπτωση που ο ΔΕΔΔΗΕ καθυστερήσει τις ενέργειές του. Την ίδια στιγμή, πάντως, προβλέπεται ειδικό καθεστώς προστασίας για τις ειδικές κατηγορίες ευάλωτων πελατών. 

Πριν ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη δυνατότητα, και συγκεκριμένα ένα μήνα νωρίτερα, ενημερώνει τον πελάτη του ότι επίκειται η εκκίνηση της διαδικασίας διακοπής της ηλεκτροδότησης. Επίσης, καλεί τον καταναλωτή να εξοφλήσει ή να διακανονίσει την οφειλή του και να προβεί, εφόσον επιθυμεί την αδιάλειπτη ηλεκτροδότησή του, σε σύναψη σύμβασης με προμηθευτή της επιλογής του.  

Για τους καταναλωτές που βρίσκονται ήδη στην Καθολική Υπηρεσία, η μέγιστη παραμονή θα αρχίσει να μετράει από την ψήφιση της σχετικής ρύθμισης. Επίσης, θα προσμετρώνται οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες από την (ίδια) ημερομηνία ψήφισης. Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι όσοι καταναλωτές εξοφλούν κανονικά τους λογαριασμούς τους, θα μπορούν να μείνουν στο συγκεκριμένο καθεστώς επ' αόριστον. 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις