Breaking news

Αττικόν: Στα αζήτητα 45 ασθενείς με Πάρκινσον - Περιμένουν επέμβαση 9 μήνες
A

Τα οικονομικά των νοσοκομείων θέτουν εμπόδια στη θεραπεία 49 ασθενών με τη νόσο Πάρκινσον. Αποτέλεσμα, να βρίσκονται σχεδόν 9 μήνες στην αναμονή, προκειμένου να χειρουργηθούν στον εγκέφαλο, σε επέμβαση νευροδιέγερσης που θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή τους., επιβεβαιώνοντας για ακόμη μία φορά τη διάλυση του ΕΣΥ.

Ταυτόχρονα νέες επεμβατικές θεραπείες για τη νόσο από την οποία σήμερα στη χώρα μας νοσούν περίπου 25.000 ασθενείς, δυσκολεύονται να έρθουν στην Ελλάδα εξαιτίας της λανθασμένης φαρμακευτικής πολιτικής.

«Μπλόκο» στο Αττικόν

Ειδικότερα όπως σημείωσε ο καθηγητής νευρολογίας Λεωνίδας Στεφανής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πάρκινσον στις 11 Απριλίου, από τον περασμένο Ιούνιο 49 ασθενείς με τη νόσο σε προχωρημένο στάδιο, περιμένουν στο Αττικόν για να υποβληθούν σε επέμβαση ηλεκτροδιέγερσης. Όμως παρόλο που διαθέτουν έγκριση από το Ανώτατο Υγειονομικό Συμβούλιο (ΑΥΣ), η Διοίκηση του Νοσοκομείου δεν διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια για να προχωρήσει η διαδικασία.

Ο Γιώργος Τσιβγούλης, Καθηγητής Νευρολογίας στο ΕΚΠΑ και διευθυντής της Β’ Νευρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Αττικόν», επισήμανε συγκεκριμένα:

«Οι ασθενείς αυτοί εάν έκαναν την επέμβαση που ονομάζεται εν τω βάθει εγκεφαλική διέγερση, θα είχαν 70% πιθανότητες να θεραπευτούν. Είναι μία εγκεκριμένη επέμβαση. Ωστόσο, η διοίκηση του νοσοκομείου δεν προμηθεύεται τα ηλεκτρόδια που απαιτούνται», ανέφερε.

Όπως αποκάλυψαν οι εμπλεκόμενοι επιστήμονες, τα νοσοκομεία δεν χρειάζεται καν να καλύψουν τα έξοδα των επεμβάσεων από τους προϋπολογισμούς τους, καθώς στην πραγματικότητα τα έξοδα καταβάλλονται από τον ΕΟΠΥΥ.

«Τα έξοδα καλύπτονται, αλλά πρώτα πρέπει να μπουν στις δαπάνες του νοσοκομείου και ακολούθως ο ΕΟΠΥΥ να πληρώσει το νοσοκομείο. Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας δεν διαθέτει αρκετούς πόρους στο νοσοκομείο, ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει», τόνισε ο Καθηγητής Τσιβγούλης ο οποίος επισήμανε ότι η ίδια κατάσταση ισχύει σε όλα τα νοσοκομεία που μπορούν να καλύψουν την επέμβαση αυτή.

Οι ασθενείς, όπως τόνισε, καταλήγουν τελικά τον ιδιωτικό τομέα για τη συγκεκριμένη θεραπεία και ακολούθως ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει την ιδιωτική κλινική.

«Αγκάθια» και για τα νέα φάρμακα

Παράλληλα σοβαρές δυσκολίες υπάρχουν και στην πρόσβαση των ασθενών στις νέες καινοτόμες θεραπείες επεμβατικού τύπου για το Πάρκινσον. Λόγω των υψηλών επιβαρύνσεων και των εκπτώσεων (clawback και rebate), οι φαρμακευτικές εταιρείες δυσκολεύονται να φέρουν στη χώρα μας νέα καινοτόμα επεμβατικά σκευάσματα που θα μπορούσαν σε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής τους.

Ενδεικτικό είναι σύμφωνα με τον κ. Τσιβγούλη, ότι ένα νέο φάρμακο παρότι μπορεί να έχει λάβει έγκριση στην Ευρώπη, στη χώρα μας θα φθάσει σε 14 με 17 μήνες αργότερα.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις