Breaking news

Aytokinito
A

Υποχρεωτικά εγκατεστημένο θα είναι από τον Ιούλιο, στα καινούρια αυτοκίνητα, το σύστημα εντοπισμού υπνηλίας, το οποίο μέσω υπέρυθρων ακτινών θα διαβάζει την κόρη του οδηγού και θα διακρίνει αν αυτός έχει τάσεις υπνηλίας ή είναι αφηρημένος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί, με ποικίλους τρόπους, να αντιμετωπίσει τους θανάτους στην άσφαλτο, που προέρχονται από απροσεξία των οδηγών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε πριν από λίγες ημέρες η Eurostat, στην ΕΕ, το 2022 συνολικά έχασαν τη ζωή τους 20.653 άνθρωποι σημειώνοντας αύξηση 4% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά (19.917 θάνατοι).

Όσον αφορά την Ελλάδα τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι βρισκόμαστε αρκετά ψηλότερα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε τροχαία δυστυχήματα, αφού το 2022 είχαμε 63 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων και βρισκόμαστε στο ίδιο γκρουπ με χώρες όπως η Πορτογαλία και η Λετονία όπου η καθεμιά μετρά 60 απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκων.

Ήδη από τον Ιούλιο του 2022 είναι υποχρεωτική στα αυτοκίνητα η έξυπνη ειδοποίηση ταχύτητας ISA, η οποία προειδοποιεί ακουστικά και οπτικά τους οδηγούς όταν υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας.

Στην προσπάθεια της ΕΕ να επιτύχει μια ομοιόμορφη προσέγγιση, όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες πρέπει να εγκαταστήσουν μια κάμερα υπερύθρων που σαρώνει την κίνηση των ματιών και του κεφαλιού του οδηγού για απώλεια προσοχής, ακολουθούμενη από μια προειδοποίηση. Αυτή η μορφή ενεργού συστήματος θα είναι υποχρεωτική, ενώ οι λιγότερο δαπανηρές λύσεις δεν θα ισχύουν. Εάν μια αυτοκινητοβιομηχανία θέλει να προχωρήσει σε πωλήσεις των υφιστάμενων μοντέλων με την συγκεκριμένη τεχνολογία, τότε θα πρέπει να τα εξοπλίσει εκ των υστέρων μ'ένα σύστημα ανίχνευσης και αυτό όχι αργότερα από τον Ιούλιο του 2026.

Το πακέτο για τις αυτοκινητοβιομηχανίες στοιχίζει αρκετά. Αυτό ίσως συμπαρασύρει προς τα πάνω τις τιμές των καινούριων αυτοκινήτων. Η κατηγορία αυτοκινήτων που επηρεάζεται περισσότερο θα η B-SUV κατηγορία, όπου ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, καθώς και τα οχήματα χαμηλού περιθωρίου κέρδους που ίσως να μην μπορέσουν να απορροφήσουν την επιπλέον τιμή. Επί του παρόντος, η ανίχνευση υπνηλίας εντοπίζεται σε αυτοκίνητα που έχουν αυξημένα επίπεδα άνεσης και ασφάλειας. Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν ότι η κόπωση του οδηγού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ατυχημάτων.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις