Breaking news

Θέλετε να κάνετε δωρεάν διακοπές; Δείτε αυτά τα τέσσερα προγράμματα
A

Αναζητάτε τρόπους να εξασφαλίσετε φέτος φθηνές διακοπές ή και εντελώς δωρεάν; Τότε, δείτε τρία διαθέσιμα προγράμματα που δίνουν τη δυνατότητα σε χιλιάδες δικαιούχους, να κάνουν καλοκαιρινές διακοπές χωρίς κόστος.

Ειδικότερα, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), ο Ηλεκτρονικός Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) και ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), προσφέρουν ευκαιρίες για την πραγματοποίηση διακοπών δωρεάν ή με πολύ λίγα χρήματα.

Αναλυτικά:

Voucher Κοινωνικού Τουρισμού ΔΥΠΑ 2024

Μέσα στον Μάιο και συγκεκριμένα προς το τέλος του μήνα αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του proson.gr, να ανοίξει η πλατφόρμα του Κοινωνικού Τουρισμού 2024 - 2025. Να σημειωθεί ότι οι πολίτες δεν πρέπει να μπερδεύουν τα voucher κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ με τον πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» του υπουργείου Τουρισμού που κληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ οι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν διακοπές με λίγα ή και καθόλου χρήματα (αναλόγως του προορισμού) σε ξενοδοχειακά καταλύματα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Αντίθετα, το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» χορηγεί μία προπληρωμένη άυλη τραπεζική κάρτα, η οποία μπορεί να εξαργυρωθεί σε οποιοδήποτε τουριστικό κατάλυμα. 

Όσον αφορά τα voucerh κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ, φέτος, όπως και πέρυσι, οι τιμές επιδότησης αναμένεται να είναι αυξημένες κατά 20% για τον μήνα αιχμής Αύγουστο. Επιπλέον, αναμένεται να υπάρξει προσαύξηση κατά 20% και κατά τις περιόδους των Χριστουγέννων (από 15 Δεκεμβρίου 2024 έως 14 Ιανουαρίου 2025) και του Πάσχα 2025. 

Η αύξηση ισχύει για όλο τον χρόνο για τα καταλύματα της Βόρειας Εύβοιας και της Σάμου, ενώ για πρώτη φορά, στο φετινό πρόγραμμα διευρύνονται οι κατηγορίες των δικαιούχων, ενώ ενισχύονται οι ευάλωτες ομάδες καθώς προβλέπεται μοριοδότηση για τα άτομα με αναπηρία και μονογονεϊκές οικογένειες.

Δικαιούχοι και διανυκτερεύσεις 

Οι δικαιούχοι και ωφελούμενοι του προγράμματος  έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν έως 6 διανυκτερεύσεις σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν από το «Μητρώο Παρόχων» της ΔΥΠΑ κατόπιν απευθείας συνεννόησής τους με τον πάροχο. Το  πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού απευθύνεται σε όσους:

 • Πραγματοποίησαν ως εργαζόμενοι 50 ημέρες εργασίας.
 • Έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.
 • Έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα) ή συγκέντρωσαν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας).

Όσον αφορά το θέμα των διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα επισημαίνονται τα εξής: 

 • Μπορούν να  γίνουν έως 10 διανυκτερεύσεις με μηδενική ιδιωτική συμμετοχή σε τουριστικά  καταλύματα που βρίσκονται  σε Λέρο, Λέσβο, Χίο, Κω και στο νομό Έβρου.
 • Μπορούν να  γίνουν έως 12 διανυκτερεύσεις εντελώς δωρεάν στα καταλύματα των Δήμων Ιστιαίας- Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας της Β. Εύβοιας και της Σάμου.

Το πρόγραμμα επιδοτεί και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Η συμμετοχή της γενικής κατηγορίας των δικαιούχων ανέρχεται σε 25%, των πολυτέκνων σε 20%, ενώ για ΑμεΑ τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια διατίθενται δωρεάν.

Παιδικές κατασκηνώσεις e-ΕΦΚΑ 2024

Άνοιξαν τη Δευτέρα 20 Μαΐου 2024, οι αιτήσεις συμμετοχής παιδιών στη θερινή κατασκηνωτική περίοδο 2024 του e-ΕΦΚΑ. Στο πλαίσιο λειτουργίας μίας κοινωνίας συμπερίληψης, όπου  η ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην κοινότητα, η αναγνώριση και ο σεβασμός της διαφορετικότητάς τους αποτελούν υψηλή προτεραιότητα, εφέτος, στο κατασκηνωτικό πρόγραμμα του e-ΕΦΚΑ θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά συμπεριληπτικές κατασκηνώσεις, δηλαδή τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και τα παιδιά με αναπηρία θα είναι μαζί.

Αυτό αφορά στην , , και 5η περίοδο. Επισημαίνεται ότι εξακολουθεί να υπάρχει η 6η περίοδος, που αφορά αποκλειστικώς παιδιά με αναπηρία, με περιορισμένες θέσεις.

Οι κατασκηνωτικές περίοδοι

Το κατασκηνωτικό πρόγραμμα αφορά σε έμμεσα μέλη ηλικίας 6 έως 16 ετών συγκεκριμένων κατηγοριών ασφαλισμένων και συνταξιούχων του e-ΕΦΚΑ, καθώς και παιδιά εργαζομένων στον e-ΕΦΚΑ,  για τα ακόλουθα χρονικά διαστήματα:

 • η 1η κατασκηνωτική περίοδος (15 Ιουνίου 2024 - 30 Ιουνίου 2024) για παιδιά τυπικής ανάπτυξης και για παιδιά με αναπηρία
 • η 2η κατασκηνωτική περίοδος (1 Ιουλίου 2024 – 15 Ιουλίου  2024), αποκλειστικώς για παιδιά τυπικής ανάπτυξης
 • η 3η κατασκηνωτική περίοδος (16 Ιουλίου 2024 - 30 Ιουλίου 2024), για παιδιά τυπικής ανάπτυξης και για παιδιά με αναπηρία
 • η 4η κατασκηνωτική περίοδος (31 Ιουλίου  2024 -1 4 Αυγούστου 2024) για παιδιά τυπικής ανάπτυξης και για παιδιά με αναπηρία
 • η 5η κατασκηνωτική περίοδος (15 Αυγούστου 2024- 29 Αυγούστου 2024) για παιδιά τυπικής ανάπτυξης και για παιδιά με αναπηρία
 • η 6η κατασκηνωτική περίοδος (25 Αυγούστου 2024 - 3 Σεπτεμβρίου 2024) αφορά αποκλειστικώς παιδιά με αναπηρία και περιλαμβάνει περιορισμένο αριθμό θέσεων.

Ενδέχεται να υπάρξουν μικρές αποκλίσεις των ανωτέρω ημερομηνιών ανά κατασκηνωτική επιχείρηση. Σε  κάθε περίπτωση όμως, το χρονικό διάστημα διαμονής στην κατασκηνωτική επιχείρηση είναι 15 ημέρες για τα παιδιά τυπικής ανάπτυξης και 10 ημέρες για τα παιδιά με αναπηρία.

Προγράμματα ΛΑΕ ΟΠΕΚΑ

Δωρεάν διακοπές, ιαματικό τουρισμό, δωρεάν βιβλία, εισιτήρια θεάτρου, παιδικές κατασκηνώσεις και χρηματική ενίσχυση ύψους έως 1.000 ευρώ στις πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες περιλαμβάνουν και φέτος τα προγράμματα του ΛΑΕ του ΟΠΕΚΑ. Φέτος, μέσω των προγραμμάτων πρόκειται να ωφεληθούν 125.000 αγρότες και αγρότισσες ενώ διευρύνεται το πρόγραμμα κοινωνικού και ιαματικού τουρισμού.

Επιπλέον, για πρώτη φορά στο πρόγραμμα ιαματικού τουρισμού εντάσσεται το σύνολο των δικαιούχων δηλαδή και οι ασφαλισμένοι αγρότες και αγρότισσες, ενώ μέχρι πρότινος δικαιούχοι, ήταν μόνον οι συνταξιούχοι.

Για τον Έβρο θα ισχύσει επιδότηση του πλήρους κόστους διαμονής με μηδενική συμμετοχή των ωφελούμενων όπως ίσχυε πέρυσι για τα νησιά του Βορείου και Νοτίου ΑιγαίουΕιδικότερα όσοι επιλέξουν την περιοχή του Έβρου θα έχουν δυνατότητα διακοπών μεγαλύτερης διάρκειας, δηλαδή έως και 10 διανυκτερεύσεις και έως 10 απλές λούσεις δωρεάν.

Οι αιτήσεις πρόκειται να ανοίξουν σύντομα και οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μέσω των ΚΕΠ και της ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΑ.

Για να δείτε περισσότερες πληροφορίες, πατήστε εδώ.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις