Breaking news

INTIME
A

Σε τρεις συλλήψεις προχώρησε σήμερα, Τρίτη, η αστυνομία για την πτώση σιδερένιας καγκελόπορτας πάνω σε μαθητές του 3ου Δημοτικού σχολείου της Κηφισιάς.

Ειδικότερα, για το αδιανόητο συμβάν συνελήφθη ο εργολάβος και δύο εργάτες, ενώ αναμένεται αύριο, Τετάρτη, να περάσουν την πόρτα του Εισαγγελέα. 

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα γύρω στη 13:30 το μεσημέρι, κατά την διάρκεια εργασιών μια καγκελόπορτα  έπεσε πάνω στα παιδιά με αποτέλεσμα το ένα να τραυματιστεί πιο σοβαρά. Παρελήφθη από το ΕΚΑΒ και διακομίστηκε στο Παίδων Πεντέλης, όπου νοσηλεύεται ελαφρά τραυματίας και αναμένεται να πάρει εξιτήριο αύριο.

Η απάντηση του Δήμου Κηφισιάς για το ατύχημα

Ανακοίνωση εξέδωσε ο δήμος Κηφισιάς, με αφορμή το σοβαρό ατύχημα που σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι στο 3ο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής, όπου μία μεταλλική πόρτα καταπλάκωσε 3 μαθητές, με αποτέλεσμα ένας 9χρονος να τραυματιστεί και να μεταφερθεί στο Παίδων Πεντέλης.

Αναλυτικά:

«Σήμερα περί τις 13:00 μμ., σημειώθηκε περιστατικό πτώσης της εξωτερικής καγκελόπορτας στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς σε μαθητή της γ’ Δημοτικό. Ο μαθητής μεταφέρθηκε για έλεγχο στο Παίδων Πεντέλης, όπου σύμφωνα με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, χωρίς να υφίστανται πληγές ή εμφανές τραύμα, θα παραμείνει προληπτικά για επιπλέον παρακολούθηση.

Η νέα δημοτική αρχή, αμέσως μετά την εγκατάστασή της τον Ιανουάριο, προχώρησε, μέσω της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής του Δήμου Κηφισιάς, σε αυτοψίες σε όλες τις σχολικές μονάδες του Δήμου και προχώρησε άμεσα σε εργολαβία για αντικατάσταση της εν λόγω πόρτας στο 3ο Δημοτικό Σχολείο, ικανοποιώντας ένα χρόνιο αίτημα της σχολικής κοινότητας.

Στο πλαίσιο αυτό και με γνώμονα την ασφάλεια των μαθητών, ο Δήμος Κηφισιάς, προχωρά άμεσα σε καταγγελία της σχετικής σύμβασης με τον εν λόγω εργολάβο και ταυτόχρονα εκκινεί τις κατά νόμο διαδικασίες, προκειμένου να διερευνηθούν σε βάθος οι συνθήκες, υπό από τις οποίες έγινε το συμβάν».

Η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων

Τουλάχιστον από τις αρχές του 2024 είχαν εντοπιστεί ζητήματα ασφάλειας των μαθητών στο 3ο Δημοτικο σχολείο κηφισιάς. Ακολουθεί παλαιότερη (Φεβρουαρίου 2024) ανακοίνωση του ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων για πρόβλημα του σχολείουν και με ψευδοροφή.

«Σε συνέχεια της αλληλογραφίας μεταξύ Διευθυντή 3ου Δημοτικού σχολείου, Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 3ου Δημοτικού σχολείου και Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμου Κηφισιάς, όπως μας έχει κοινοποιηθεί, διαπιστώνουμε τα εξής:

Από τον προηγούμενο μήνα και για διάστημα 20 και πλέον ημερών τα παιδιά της Α και Β τάξης του 3ου Δημοτικού Κηφισιάς κυκλοφορούσαν σε σχολικούς χώρους ακατάλληλους και επικίνδυνους για τη σωματική τους ακεραιότητα.
Ο λόγος επικινδυνότητας εντοπίστηκε σε εμφανή βλάβη της ψευδοροφής που είτε προκλήθηκε είτε αποκαλύφθηκε κατά τις εργασίες ηχητικής εγκατάστασης στο κτίριο.
Η διαρκής πίεση του διευθυντή και του συλλόγου γονέων του σχολείου προς τον Δήμο Κηφισιάς κινητοποίησε την Τεχνική Υπηρεσία προς αυτοψία του χώρου (μετά από 23 ημέρες!), οπότε και κρίθηκε επείγουσα η επισκευή.
Ο εν λόγω σχολικός χώρος αποκλείστηκε και κλήθηκε για την επισκευή ο ίδιος εργολάβος που είχε αναλάβει και την κατασκευή του έργου το οποίο αποπερατώθηκε(;) μόλις πριν από 1,5 χρόνο.
Μετά την επισκευή δεν έχει γίνει παραλαβή του έργου από την Τεχνική Υπηρεσία ή από άλλο αρμόδιο φορέα.
  Με άλλα λόγια, όχι μόνο άργησε να αντιμετωπιστεί ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα αλλά και μετά την αντιμετώπισή του κανένας δεν είναι σε θέση να ελέγξει την επισκευή και να πιστοποιήσει την ασφάλεια του χώρου για τους μικρούς μαθητές.

Το γεγονός αυτό εγείρει την ανησυχία της διεύθυνσης του σχολείου αλλά και των γονέων που ανακαλούν κακοτεχνίες της ίδιας εργολαβίας και αμφισβητούν την αξιοπιστία της κατασκευής και των εργασιών επισκευής.
Γεννιούνται κατά τη γνώμη μας τα εξής εύλογα ερωτήματα:

Είναι οι γονείς ή ο διευθυντής του σχολείου αρμόδιοι να αναλάβουν την ευθύνη της σωστά εκτελεσμένης επισκευής ώστε να κρίνουν ασφαλές το κτίριο και να επιτρέψουν τη χρήση από μαθητές;
Για κάθε έργο, μικρό ή μεγάλο, σημαντικό ή επουσιώδες, δεν υπάρχει πάντα ένας εντολέας, ένας επιβλέπων και ένας παραλαμβάνων;
Υπάρχει πρωτόκολλο παραλαβής τους γενικότερου έργου της ενεργειακής αναβάθμισης του σχολείου, στα πλαίσια του οποίου μπήκε η ψευδοροφή κι η κατασκευή αυτής συνάδει με τις απαιτήσεις και τις προδιαγραφές του έργου;
Το έγγραφο του εργολάβου περί καλής εκτέλεσης με 2ετή εγγύηση κατασκευής προφανώς καλύπτει νομικά τον Δήμο.  Είναι όμως αρκετό για έναν διευθυντή ή για τους γονείς μιας σχολικής κοινότητας;  Είναι σε θέση οι τελευταίοι, χωρίς να έχουν τεχνική γνώση αλλά και χωρίς να είναι παρόντες σε οποιαδήποτε εργασία, να αρκεστούν στη διαβεβαίωση ενός συνεργείου για την ασφάλεια των παιδιών τους;
Μπορούν απλά πιστοποιητικά υλικών (που φαίνεται να ζητούνται προς απόδειξη της ποιότητας κατασκευής) να εξασφαλίζουν την ορθή και ασφαλή τοποθέτηση αυτών;
Ποιος είναι σε θέση να θεωρήσει υπερβολική και αδικαιολόγητη την ανησυχία των γονέων για την ασφάλεια των παιδιών τους;  Πόσα γεγονότα συμβαίνουν καθημερινά που αποδεικνύουν ότι σαν γονείς πρέπει να είμαστε σε διαρκή επαγρύπνηση;
Αν ένας έλεγχος μπορεί να γίνει για να μειωθούν στο ελάχιστο οι πιθανότητες ενός τραυματισμού, ποιος ο λόγος να γίνεται τόση συζήτηση και όχι ο ίδιος ο έλεγχος;
   Αναγνωρίζουμε ξεκάθαρα ότι οι γονείς και ο διευθυντής είναι αναρμόδιοι να κρίνουν τις εργασίες που γίνονται στο σχολικό κτίριο και να αναλάβουν την ευθύνη καθώς δεν λειτουργούν ούτε σαν εντολείς, ούτε σαν επιβλέποντες αλλά ούτε και σαν παραλήπτες του έργου.  Αναγνωρίζουμε ξεκάθαρα ότι οποιοσδήποτε τεχνικός φορέας του Δήμου είναι στελεχωμένος με το προσωπικό που μπορεί να αναλάβει τους αντίστοιχους ρόλους, να τους εκτελέσει απρόσκοπτα, να επικυρώσει εγγράφως τα σχετικά αποτελέσματα και να εγγυηθεί την ασφάλεια των παιδιών.  Αλλά ακόμα και σε περίπτωση που ο Δήμος δεν διαθέτει το κατάλληλο προσωπικό προκειμένου να προχωρήσει στον απαιτούμενο έλεγχο, θα πρέπει να καλέσει την Περιφέρεια, την οικεία ΥΔΟΜ, την ΚΤΥΠ ή όποιον άλλο φορέα μπορεί να ανταποκριθεί.

  Ως εκ τούτου στηρίζουμε το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Δημοτικού σχολείου Κηφισιάς και καλούμε τα μέλη σε φυσική παρουσία και συμμετοχή στο Δημοτικό Συμβούλιο της Κηφισιάς αύριο Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου κι ώρα 19.30».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις