Μέχρι και τις 30 Ιουνίου του 2025 έχει παραταθεί η προθεσμία για την πιστοποίηση των ανελκυστήρων σε πολυκατοικίες. Συγκεκριμένα, η αναστολή των προστίμων έως ότου εφαρμοστεί το νέο Μητρώο Ανελκυστήρων δίνει την ευκαιρία στους υπόχρεους να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες με μεγαλύτερη ευελιξία χρόνου.
Η ανάγκη συμμόρφωσης με τις νέες απαιτήσεις έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης για ελέγχους, εργασίες και έκδοση πιστοποιητικών, με τις τεχνικές εταιρείες να καλούνται να ανταποκριθούν άμεσα.
Η αρχική διορία για τον υποχρεωτικό έλεγχο και την καταγραφή των ανελκυστήρων είχε τεθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2024. Μετά από πιέσεις της ΠΟΜΙΔΑ και άλλων φορέων, το υπουργείο αποφάσισε να δώσει νέα προθεσμία μέχρι τις 30 Ιουνίου 2025, δίνοντας «ανάσα» σε πολυκατοικίες που αδυνατούσαν να ανταποκριθούν εγκαίρως.
Ποια είναι τα προβλεπόμενα πρόστιμα
- 1.500 ευρώ για μη ανανέωση πιστοποιητικού
- Έως 15.000 ευρώ για παραλείψεις από συντηρητές
- 6.000 έως 9.000 ευρώ για παράνομη ηλεκτροδότηση
- 15.000 έως 60.000 ευρώ αν λειτουργήσει σφραγισμένος ανελκυστήρας και προκύψει ατύχημα
Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές
- Προγραμματισμός επιθεώρησης και έκδοσης/ανανέωσης πιστοποιητικού
- Καταχώρηση στο ηλεκτρονικό Μητρώο Ανελκυστήρων (όταν ενεργοποιηθεί)
- Ασφάλιση ανελκυστήρα και κοινοχρήστων χώρων
- Τήρηση των νέων προδιαγραφών ασφαλείας και συντήρησης
Η διαδικασία της πιστοποίησης περιλαμβάνει αρχικά επιτόπιο έλεγχο, καταγραφή των απαιτούμενων παρεμβάσεων, επανέλεγχο μετά τις εργασίες και τελική καταχώριση σε μητρώο. Οι τεχνικές παρεμβάσεις εκτελούνται συνήθως από τον συντηρητή, ο οποίος είναι και ο αρχικός εγκαταστάτης του ασανσέρ.
Ο συντηρητής ενημερώνει τους ιδιοκτήτες για τα πρωτόκολλα και τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί για την ασφαλή λειτουργία του ανελκυστήρα. Οφείλει επίσης να ειδοποιεί για τις αλλαγές που πρέπει να πραγματοποιηθούν, π.χ. στα φρένα του ασανσέρ, στον κινητήρα, στην καμπίνα κ.τ.λ.
Μια ενδεικτική τιμή ανακαίνισης κυμαίνεται από τις 2.000 ευρώ, για ένα σχετικά καινούργιο και καλά συντηρημένο ασανσέρ, μέχρι τις 8.000 ευρώ.
Αν ένα ασανσέρ πρέπει να «ξηλωθεί» ολόκληρο, το κόστος απεγκατάστασης φτάνει τις 3.000 ευρώ ενώ το νέο ασανσέρ κοστίζει περίπου 3.000 ευρώ ανά όροφο/στάση.
Όσον αφορά τον επιμερισμό του κόστους της ανακαίνισης/αντικατάστασης, με βάση τον νόμο περί «ιδιοκτησίας κατ’ ορόφους» (Ν. 3741/1929), τα έξοδα θεωρούνται κοινά βάρη.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο κανονισμός της πολυκατοικίας ορίζει πως οι δαπάνες ανελκυστήρα επιμερίζονται βάσει ειδικής στήλης στον πίνακα χιλιοστών, που αποδίδει αυξημένο ποσοστό συμμετοχής στους ανώτερους ορόφους και μικρότερο στους χαμηλότερους.
Η ΠΟΜΙΔΑ καλεί τους διαχειριστές να αξιοποιήσουν τον χρόνο για να συμμορφωθούν πλήρως στη νομοθεσία, ενώ τονίζει την ανάγκη για επιδοτούμενα προγράμματα αναβάθμισης και ελαφρύτερες διαδικασίες.
Αυστηρά πρόστιμα για παραβάσεις
Οι κυρώσεις για μη συμμόρφωση είναι ιδιαίτερα αυστηρές. Η μη έγκαιρη έκδοση ή ανανέωση πιστοποιητικού επιφέρει πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά ιδιοκτήτη ή διαχειριστή. Σε περιπτώσεις σοβαρών παραβάσεων, τα πρόστιμα αυξάνονται δραματικά: από 6.000 έως 9.000 ευρώ για παράνομη ηλεκτροδότηση, 1.500 έως 15.000 ευρώ για παραλείψεις στη συντήρηση και έως 60.000 ευρώ σε περίπτωση ατυχήματος λόγω ανελκυστήρα χωρίς άδεια ή παραβιασμένων σφραγίδων.