Νέες διαστάσεις φαίνεται να παίρνει η υπόθεση των 40 ασθενών από κορονοϊό στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Νοσοκομείου Αγρινίου, καθώς ο Εισαγγελέας Αγρινίου προχώρησε σε άσκηση ποινικής δίωξης για το κακούργημα της έκθεσης σε κίνδυνο.
Συγκεκριμένα, η εν λόγω δίωξη αφορά στελέχη της διοίκησης και της νοσηλευτικής υπηρεσίας του νοσοκομείου, αλλά και σε όποια άλλα πρόσωπα προκύψουν κατά τη διάρκεια της ανάκρισης.
Η τραγωδία της ΜΕΘ Αγρινίου: 40 θάνατοι μεταξύ 41 νοσηλευομένων με Covid-19
Ανατριχιαστικά είναι τα στοιχεία που αποκαλύπτονται για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Αγρινίου, όπου κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού νοσηλεύτηκαν συνολικά 41 ασθενείς με COVID-19. Από αυτούς, οι 40 κατέληξαν, ενώ ο μοναδικός που έλαβε εξιτήριο, πέθανε μία ημέρα αργότερα.
Τα θύματα, ηλικίας από 40 έως 67 ετών, υπέκυψαν σε επιπλοκές της νόσου, ενώ η συντριπτική αναλογία θανάτων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, αλλά και σοβαρές καταγγελίες για πιθανές ελλείψεις και παραλείψεις στο πλαίσιο της νοσηλείας.
Η υπόθεση έχει περάσει πλέον στο στάδιο της τακτικής ανάκρισης. Οι συγγενείς των θανόντων, αλλά και ειδικοί ιατροδικαστές, καλούνται να καταθέσουν στοιχεία και εκθέσεις που θα φωτίσουν τις συνθήκες περίθαλψης εντός της ΜΕΘ.
Αναζητώντας ευθύνες: Ο αγώνας των οικογενειών
Η δικαστική διερεύνηση είναι αποτέλεσμα της επίμονης νομικής προσπάθειας που κατέβαλαν 17 οικογένειες, ζητώντας απαντήσεις και απονομή δικαιοσύνης για τον θάνατο των αγαπημένων τους προσώπων.
Η πορεία της υπόθεσης πήρε νέα τροπή όταν δύο γιατροί από νοσοκομείο της Αθήνας, έπειτα από ενδελεχή μελέτη των ιατρικών φακέλων των ασθενών, διατύπωσαν συμπεράσματα που οδήγησαν σε άσκηση ποινικής δίωξης για το κακούργημα της έκθεσης σε κίνδυνο.
Η τοπική κοινωνία παρακολουθεί τις εξελίξεις, ενώ οι συγγενείς των θυμάτων συνεχίζουν να διεκδικούν δικαίωση και πλήρη διαλεύκανση της τραγωδίας.
Σοβαρές κατηγορίες για υποστελέχωση του νοσοκομείου
Σύμφωνα με τη δικογραφία, στο επίμαχο διάστημα, η Διοίκηση του Νοσοκομείου Αγρινίου δεν προχώρησε σε αίτημα για ενίσχυση της ΜΕΘ με εξειδικευμένο προσωπικό. Αντίθετα, στέλνονταν επικουρικοί γιατροί και προσωπικό χωρίς την απαιτούμενη εξειδίκευση. Αυτό φαίνεται να ενίσχυσε τις καταγγελίες για διοικητική αμέλεια και προβλήματα λειτουργίας της ΜΕΘ.
Ο πρώην Διοικητής του Νοσοκομείου, Ανδρέας Τσώλης, αναμένεται να καταθέσει υπερασπιστικά έγγραφα που αποδεικνύουν πως είχε ζητήσει ενίσχυση της ΜΕΘ από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια. Ωστόσο, τα αιτήματα φαίνεται να αγνοήθηκαν, γεγονός που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ένταση γύρω από την υπόθεση.
Μαρτυρίες συγγενών: «Ποιος ετοιμοθάνατος τρώει πρωινό;»
Οι μαρτυρίες των συγγενών των θυμάτων είναι συγκλονιστικές. Η σύζυγος ενός 58χρονου που πέθανε στη ΜΕΘ, ανέφερε: «Ο άντρας μου ήταν σε καλή κατάσταση, μιλούσαμε το πρωί και έτρωγε το πρωινό του. Πώς γίνεται να διασωληνωθεί και να πεθάνει μέσα σε λίγες ώρες; Ποιος ετοιμοθάνατος τρώει πρωινό;»
Άλλοι συγγενείς ανέφεραν ότι το χαρτί θανάτου των θυμάτων δεν ανέφερε τον κορωνοϊό ως αιτία θανάτου, αλλά ενδονοσοκομειακό μικρόβιο, κάτι που ενίσχυσε τις υποψίες για αμέλειες και λάθη στην ιατρική διαχείριση των ασθενών.
Η τραγωδία του Νοσοκομείου Αγρινίου φαίνεται να συνδέεται και με άλλες τοπικές παραμέτρους, όπως την έξαρση της πανδημίας στην περιοχή, που οδήγησε σε υπερφόρτωση των υπηρεσιών υγείας. Ο τότε Αρχιεπίσκοπος Αιτωλοακαρνανίας, Μητροπολίτης Κοσμάς, αρνητής του κορωνοϊού, είχε προτρέψει επανειλημμένα τους πιστούς να απορρίψουν τις μάσκες.
Η καθυστέρηση στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας από πολλούς ασθενείς, καθώς και η υψηλή θνησιμότητα μεταξύ των ηλικιωμένων, συνέβαλαν στην εξάπλωση της τραγωδίας.