Δεκατρείς σεισμικές δονήσεις καταγράφηκαν από τα ξημερώματα του Σαββάτου στην Εύβοια, με τις δύο ισχυρότερες να φτάνουν τα 4,1 και 4,4 Ρίχτερ, προκαλώντας έντονη ανησυχία στην περιοχή και ανιχνεύσιμες και σε τμήματα της Αττικής, αλλά και το κλείσιμο σχολείων.
Με απόφαση του Δημάρχου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας, Γιώργου Τσαπουρνιώτη, τα σχολεία της περιοχής θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα για να γίνουν έλεγχοι από κλιμάκιο της ΔΑΕΦΚ (Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών).
Παρά τη σεισμική δραστηριότητα, η προσκυνηματική διαδρομή για την εορτή του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, η οποία πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο, διεξήχθη κανονικά, με πλήθος πιστών να συμμετέχει.
«Ο σεισμός που σημειώθηκε τη νύχτα με επίκεντρο την περιοχή μεταξύ Προκοπίου και Πηλίου, καθώς και ο δεύτερος που ακολούθησε, προκάλεσαν ζημιές σε κτήρια. Καλώ τους κατοίκους να παραμείνουν ψύχραιμοι και ήδη έχω επικοινωνήσει με τον αρμόδιο υπουργό, κ. Κατσαφάδο, ώστε να σταλεί κλιμάκιο της ΔΑΕΦΚ για ελέγχους», δήλωσε ο κ. Τσαπουρνιώτης.
Τα σχολεία σε Προκόπι και Πήλι θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την ολοκλήρωση των ελέγχων, για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.
Ρωγμές σε τουλάχιστον 20 κτήρια
Οι σεισμοί, με μικρό εστιακό βάθος 12 και 13 χιλιομέτρων αντίστοιχα, έγιναν αισθητοί σε μεγάλη ακτίνα, προκαλώντας ρωγμές σε τουλάχιστον 20 κτήρια, όπως κατοικίες, καταστήματα και το Μουσείο του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου.
Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, κ. Βασίλης Καραστάθης, ανέφερε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ότι οι σεισμοί προέρχονται από την ίδια σεισμική ζώνη που είχε δώσει ισχυρότερο σεισμό 5,1 Ρίχτερ τον Νοέμβριο του 2023. Όπως εξήγησε, οι νέες δονήσεις εντοπίζονται σε τμήμα της ζώνης που μέχρι σήμερα παρέμενε «άσπαστο» και διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για μετασεισμούς, αλλά για συνεχείς σεισμικές διεργασίες στην περιοχή.
Παρά την αναστάτωση, οι επιστήμονες θεωρούν την περιοχή περιορισμένου σεισμικού δυναμικού, με τους σεισμούς συνήθως να είναι μικρής έντασης, ωστόσο παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του φαινομένου.