Σχεδόν δύο χρόνια μετά το ξεκίνημα της γενοκτονίας της Γάζας από το Ισραήλ, η Βουλή των Ελλήνων αποφάσισε να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, ανακοίνωσε τη διάθεση ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης για 10 παιδιά από τη Γάζα.
Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Παλαιστίνιο πρέσβη στην Αθήνα, Yussef Dorkhom, και συνοδεύτηκε από την έκφραση έντονης ανησυχίας του κ. Κακλαμάνη για την κλιμάκωση των εχθροπραξιών και τις σοκαριστικές απώλειες σε άμαχο πληθυσμό – με τα παιδιά να πληρώνουν, για άλλη μια φορά, το βαρύτερο τίμημα.
Ο πρόεδρος της Βουλής στάθηκε με έμφαση στην ανάγκη επαναφοράς της εκεχειρίας και στην απελευθέρωση των ομήρων, καλώντας σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και υπογραμμίζοντας την ηθική υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας να προστατεύσει τις ανθρώπινες ζωές. Πέρα από την περίθαλψη των παιδιών, ο κ. Κακλαμάνης προανήγγειλε και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, μόλις αυτό καταστεί δυνατό μέσω ασφαλούς διαδρόμου.
Η πρόθεση αυτή, αν και πρακτικά περιορισμένη λόγω των συνθηκών, δηλώνει τη σταθερή θέση του ελληνικού κοινοβουλίου υπέρ της αλληλεγγύης και της διεθνούς ευθύνης. Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Παλαιστινιακής Αρχής εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τη στήριξη, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη για απρόσκοπτη παροχή βοήθειας σε μεγάλη κλίμακα, την ώρα που η Γάζα βυθίζεται σε μια ανθρωπιστική καταστροφή.
Η συνάντηση, που συνοδεύτηκε από ανταλλαγή συμβολικών δώρων –έργα τέχνης και παραδοσιακά αντικείμενα– κατέληξε σε μια σκηνή που ίσως δεν λύσει το πολιτικό αδιέξοδο, αλλά τουλάχιστον υπενθυμίζει ότι υπάρχει ακόμα χώρος για την ανθρώπινη ευαισθησία και τη διπλωματική αξιοπρέπεια.
Παρόντες ήταν εκπρόσωποι και των δύο πλευρών, μεταξύ αυτών ο πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας–Παλαιστίνης, Φίλιππος Φόρτωμας, και η σύμβουλος της Παλαιστινιακής Αρχής, Fadwa Abushanab, σε μια συνάντηση που απέπνεε περισσότερο την αίσθηση ηθικής υποχρέωσης παρά καθαρής πολιτικής πρωτοβουλίας.
Συγκινητική παρέμβαση του Παλαιστίνιου πρέσβη στον ΟΗΕ για την κρίση στη Γάζα - «Είναι αβάσταχτο, μιλάμε για παιδιά»
Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Ριγιάντ Μανσούρ, απηύθυνε φορτισμένη συναισθηματικά ομιλία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κατά την οποία αναφέρθηκε στις τραγικές συνέπειες του συνεχιζόμενου πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ιδιαίτερα για τα παιδιά. Ο Μανσούρ ανέφερε ότι περισσότερα από 1.300 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους και περίπου 4.000 έχουν τραυματιστεί, περιγράφοντας τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι οικογένειες στην Παλαιστίνη. «Αυτά είναι παιδιά», τόνισε επανειλημμένα, εκφράζοντας την αγανάκτησή του για τη συνέχιση της βίας.
Με τρεμάμενη φωνή, υπογράμμισε ότι δεκάδες παιδιά πεθαίνουν από την πείνα, ενώ περιέγραψε σκηνές όπου μητέρες κρατούν τα νεκρά παιδιά τους, τους μιλούν και τους ζητούν συγγνώμη. «Πώς μπορεί κανείς να αντέξει τέτοιο πόνο;» αναρωτήθηκε εμφανώς συγκινημένος.
Ο πρέσβης αναφέρθηκε επίσης στη σιωπή της διεθνούς κοινότητας, την οποία χαρακτήρισε αφόρητη για κάθε αξιοπρεπή άνθρωπο. «Έχω εγγόνια. Καταλαβαίνω τι σημαίνουν αυτά τα παιδιά για τις οικογένειές τους», πρόσθεσε, χτυπώντας το χέρι του στο τραπέζι για να τονίσει την απόγνωσή του. Στην ομιλία του έκανε λόγο για τον «συλλογικό πόνο» που βιώνει ο παλαιστινιακός λαός τόσο εντός των κατεχόμενων εδαφών όσο και στη διασπορά, και τόνισε: «Αγαπάμε τα παιδιά μας. Αγαπάμε τον λαό μας. Δεν θέλουμε να υφίστανται αυτή τη βαρβαρότητα».
Ο Μανσούρ κατέληξε λέγοντας ότι έχουν περάσει 600 ημέρες από την έναρξη των εχθροπραξιών στη Γάζα, με τις ισραηλινές επιθέσεις να έχουν προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 54.000 Παλαιστινίων, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές αρχές.