Ο τεχνικός σύμβουλος των οικογενειών θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, κ. Κώστας Λακαφώσης, εκφράζει δημόσια απορίες και επιφυλάξεις σχετικά με την πορεία της κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης που είχε διατάξει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στις 7 Απριλίου 2025, υπό την εποπτεία της τότε εισαγγελέως κας Γεωργίας Αδειλίνη.
Η έρευνα είχε ανακοινωθεί μετά από δημοσίευμα σε ιστοσελίδα που αφορούσε την εμπλοκή της Επιτροπής Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών (ΕΔΑΠΟ) και του ίδιου του κ. Λακαφώση στη διαδικασία σύνταξης του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Μεταξύ των ζητημάτων που ανέκυψαν ήταν η ανάγκη διερεύνησης ενδεχόμενης αθέμιτης επιρροής σε δικαστικούς λειτουργούς, σύμφωνα με το άρθρο 167Α του Ποινικού Κώδικα. Ωστόσο, όπως σημειώνει ο κ. Λακαφώσης, τρεις μήνες μετά την ανακοίνωση της παραγγελίας, ούτε ο ίδιος ούτε άλλο μέλος της ΕΔΑΠΟ έχει κληθεί να δώσει κατάθεση ή να προσκομίσει πληροφορίες σχετικές με την υπόθεση.
Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι προέβη από την πρώτη ημέρα σε σχετική ενημέρωση προς τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΕΟΔΑΣΑΑΜ κ. Χρήστο Παπαδημητρίου, γεγονός που οδήγησε την επομένη (8 Απριλίου) σε έκδοση διευκρινιστικής ανακοίνωσης του ΔΣ του οργανισμού. Στην ανακοίνωση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ αποσαφηνίστηκε ότι υπήρξε πράγματι ενημέρωση για τη συνδρομή της ΕΔΑΠΟ στην τεχνική τεκμηρίωση του πορίσματος, αλλά η σχετική αλληλογραφία είχε αρχικά παραβλεφθεί λόγω φόρτου. Επιπλέον, επιβεβαιώθηκε ότι η συνεργασία με εξωτερικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου της Γάνδης, αφορούσε συγκεκριμένα επιστημονικά δεδομένα και δεν συνιστούσε παραπλάνηση ή απόκρυψη.
Η τελική ελληνική έκδοση του πορίσματος, η οποία δημοσιεύτηκε στις 23 Μαΐου 2025 και διαβιβάστηκε στον αρμόδιο Ειδικό Εφέτη Ανακριτή, περιλαμβάνει κανονικά τις παραγράφους που αφορούν τεχνικά στοιχεία όπως η πυρόσφαιρα, χωρίς να υπάρχει αμφισβήτηση της συμβολής του κ. Λακαφώση στην επεξεργασία των δεδομένων. Ο ίδιος δηλώνει ότι, παρότι δεν επηρεάστηκε προσωπικά από τις δημόσιες αναφορές, η οικογένειά του βρέθηκε σε δύσκολη θέση λόγω της ευρείας δημοσιοποίησης του ονόματός του ως «ελεγχόμενου», χωρίς – όπως ισχυρίζεται – να υπάρχει σχετική διάταξη που να αιτιολογεί αυτή τη δημοσιοποίηση βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Ο κ. Λακαφώσης εκφράζει ερωτήματα για τη διαδικασία, σημειώνοντας την ταχύτητα με την οποία διατάχθηκε η έρευνα και τον χρόνο που έχει περάσει έκτοτε χωρίς νεότερα. Επίσης, παρατηρεί ότι η δημόσια στοχοποίησή του προκάλεσε παρανοήσεις στην κοινή γνώμη, τις οποίες – όπως επισημαίνει – δεν διόρθωσε καμία θεσμική αρχή ή δημοσιογραφικός φορέας, παρά το γεγονός ότι το επίδικο ζήτημα έκλεισε άμεσα από τον ίδιο τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ.
Σε κατακλείδα, ο κ. Λακαφώσης τονίζει ότι ο σεβασμός στους θεσμούς παραμένει για τον ίδιο αδιαπραγμάτευτος, αλλά επισημαίνει ότι η δημόσια έκθεση και η απουσία θεσμικής προστασίας προκαλούν εύλογους προβληματισμούς για τη διαχείριση τέτοιων ευαίσθητων υποθέσεων, ειδικά όταν αφορά ιδιώτες χωρίς θεσμική ή πολιτική κάλυψη. Τέλος, εκφράζει την ευχή του για μια ήρεμη συνταξιοδότηση της κας Αδειλίνη, επισημαίνοντας τη μακρά επαγγελματική της πορεία και δηλώνοντας τη βεβαιότητα ότι, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει στην κοινωνία από άλλες θέσεις ευθύνης