Κατατέθηκαν οι πρώτες δηλώσεις παράστασης πολιτικής αγωγής από συγγενείς θυμάτων της πολύνεκρης τραγωδίας στα Τέμπη, στο πλαίσιο της ανακριτικής διαδικασίας που διενεργείται από την αρεοπαγίτη-ανακρίτρια. Η έρευνα αφορά τον πρώην υφυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, μετά την απόφαση της Βουλής να ασκήσει ποινική δίωξη εις βάρος του για παράβαση καθήκοντος.
Στην ανακριτική διαδικασία συμμετείχαν εκπρόσωποι των οικογενειών του Χρήστου Βλάχου, των Δημήτρη και Νίκου Πλακιά, καθώς και της Δημήτρη Μασσαλή, δηλώνοντας επισήμως την υποστήριξή τους στην κατηγορία. Μέσω των δηλώσεών τους, οι συγγενείς των θυμάτων επισημαίνουν πράξεις και παραλείψεις κρατικών οργάνων, οι οποίες –όπως αναφέρουν– προκάλεσαν σοβαρή ζημιά στην ανακριτική διαδικασία, στην αποκάλυψη της αλήθειας, αλλά και στο θεμελιώδες δικαίωμά τους να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον άδικο χαμό των δικών τους ανθρώπων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για την τεκμηρίωση των ισχυρισμών τους προσκομίζουν στοιχεία που, όπως υποστηρίζουν, αποδεικνύουν τον ρόλο του κ. Τριαντόπουλου στο λεγόμενο «μπάζωμα» του τόπου του δυστυχήματος. Το επίμαχο αυτό στάδιο φέρεται να αλλοίωσε τον χώρο πριν την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ενεργειών από τις αρμόδιες αρχές, γεγονός που –όπως ισχυρίζονται– εμπόδισε την ακριβή αποτύπωση και αξιολόγηση των αποδεικτικών στοιχείων. «Οι ενέργειες και παραλείψεις, στις οποίες φέρεται να συμμετείχε και ο πρώην υφυπουργός, είχαν ως αποτέλεσμα την ανεπανόρθωτη φθορά της ανακριτικής έρευνας, την παρακώλυση της διαλεύκανσης της υπόθεσης και την προσβολή των δικαιωμάτων των οικογενειών των θυμάτων, που βιώνουν βαθιά ψυχική οδύνη», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Κατά τη διάρκεια της ευρύτερης έρευνας –η οποία οδήγησε και σε ποινικές διώξεις μη πολιτικών προσώπων, όπως του πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού– καταγγέλλεται ότι επιχειρήθηκε συγκάλυψη μέσω καταστροφής ή αλλοίωσης κρίσιμων πειστηρίων: γενετικού υλικού, ιχνών και άλλων ευρημάτων, τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν καθοριστικά στην ανακάλυψη της αλήθειας. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στην οικογένεια του Βαΐου Βλάχου, που –όπως και άλλοι συγγενείς– υποχρεώθηκε να αναλάβει πρωτοβουλία ερευνητικής φύσεως, προκειμένου να καλύψει τα κενά της επίσημης διαδικασίας.
Οι προσπάθειές τους πραγματοποιήθηκαν εν μέσω προσωπικού πένθους, προσπαθώντας να συγκεντρώσουν υλικό και πληροφορίες που θα αποκαλύψουν τις σκοτεινές πτυχές της τραγωδίας. Τέλος, οι οικογένειες καταγγέλλουν ότι η άμεση και συντονισμένη επέμβαση στον τόπο του δυστυχήματος –μεταξύ άλλων και από τον κ. Τριαντόπουλο– συνιστά ένδειξη ότι οι εμπλεκόμενοι ενήργησαν με επίγνωση των συνεπειών των πράξεών τους, πλήττοντας καίρια τα δικονομικά και ουσιαστικά δικαιώματα των συγγενών των θυμάτων.