Ισχυρός εκρηκτικός μηχανισμός βρέθηκε χτες, μεσημέρι Πέμπτης, τοποθετημένος στο σπίτι του δημοσιογράφου, Γιάννη Πρετεντέρη. Η βόμβα εντοπίστηκε από τον κηπουρό του συγκροτήματος ο οποίος ειδοποίησε τις αρχές.
Οι αστυνομικοί που βρέθηκαν εκεί εντόπισαν τη βόμβα, η οποία αποτελείτο από 5 μασούρια αμμωνιοδυναμίτιδας με φυτίλι βραδείας καύσεως, τοποθετημένα σε νάυλον σακούλα. Τα υλικά αυτά μπορούν να προκαλέσουν πολύ δυνατή έκρηξη, ενώ όπως μετέδωσε το MEGA ο μηχανισμός πυροδοτήθηκε αλλά δεν εξερράγη.
Η εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντία Δημογλίδου μίλησε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» για το συμβάν: «Ευτυχώς εδώ δεν εξερράγη ο μηχανισμός. Ίσως προσπάθησαν να εκκινήσουν τον μηχανισμό αλλά κάτι δεν πήγε καλά και τελικά δεν είχαμε έκρηξη. Ήταν ένας μηχανισμός που ενεργοποιείτο με φυτίλι. Αν υπήρχε ένας άνθρωπος κοντά στον μηχανισμό προφανώς θα μπορούσε να τραυματίσει θανάσιμα κάποιον. Είναι πολύ κοντά στην περίφραξη οπότε είναι πιθανόν ο μηχανισμός να τοποθετήθηκε και από την έξω πλευρά».
Δεν είχα δεχθεί προειδοποίηση ή απειλητικά τηλεφωνήματα
«Δεν είχα δεχθεί ούτε κάποια προειδοποίηση, ούτε κάποια απειλητικά τηλεφωνήματα» ανέφερε ο Γιάννης Πρετεντέρης για τον εκρηκτικό μηχανισμό που εντοπίστηκε στο σπίτι του στο Νέο Ψυχικό.
«Είχα φύγει από το σπίτι, έμαθα για την βόμβα καθoδόν. Με ενημέρωσαν οι άνδρες της ασφάλειάς μου. Εγώ συνέχισα, οι άλλοι γύρισαν πίσω» ανέφερε αρχικά και συνέχισε: «Μου είπαν πως τη βρήκε ο κηπουρός. Δεν εξερράγη για τον έναν ή τον άλλο λόγο. Δεν είχα δεχθεί ούτε κάποια προειδοποίηση, ούτε κάποια απειλητικά τηλεφωνήματα τα τελευταία χρόνια».
«Δεν είναι η πρώτη φορά και ελπίζω να είμαι υγιής»
«Δεν είναι η πρώτη φορά και ελπίζω να είμαι υγιής πάντα για να μην είναι και η τελευταία», είπε ο δημοσιογράφος κα πρόσθεσε:
«Θέλω να πω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να αισθάνεσαι αυτήν την παραβίαση της ιδιωτικότητάς σου, του σπιτιού σου, που πάει ο άλλος να στο κάψει, για ποιον λόγο; Επειδή δεν συμφωνεί μαζί σου, επειδή διαφωνεί με αυτά που λες ή με αυτά που γράφεις ή με αυτά που ακούει ή με ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί. Λέω λοιπόν ότι 51 χρόνια μετά τη Δημοκρατία, σε ελάχιστα 24ωρα θα γιορτάσουμε τα 51 χρόνια της Δημοκρατίας, είναι πραγματικά ανατριχιαστικό στη Δημοκρατία μας να συνεχίζουν να κυκλοφορούν τέτοιου τύπου μυαλά γιατί μπορείς θαυμάσια να μην συμφωνείς, να μην επιδοκιμάζεις, να μην γράφεις, αλλά για να πας να κάψεις του αλλουνού το σπίτι, πρέπει να είσαι λίγο διαταραγμένος στο μυαλό σου. Θα τους υποστούμε, αρκεί να μην σκάνε οι βόμβες».
Πολιτική καταδίκη
Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος αλλά και οι δημοσιογραφικές ενώσεις καταδικάζουν την ενέργεια με τον δημοσιογράφο να απαντάει: «Θέλω να τους ευχαριστήσω όλους για αυτές τις δηλώσεις».
ΠΑΣΟΚ: Η βία δεν έχει καμία θέση στη Δημοκρατία
Το ΠΑΣΟΚ καταδικάζει επίσης την επίθεση κατά του Γιάννη Πρετεντέρη.
«Εκφράζουμε την κατηγορηματική μας καταδίκη για την τρομοκρατική απόπειρα κατά του δημοσιογράφου Γιάννη Πρετεντέρη. Η βία δεν έχει καμία θέση στη Δημοκρατία».
ΣΥΡΙΖΑ: Οι τρομοκρατικές ενέργειες υπονομεύουν την δημοκρατία μας
«Καταδικάζουμε την βομβιστική απόπειρα στην κατοικία του δημοσιογράφου Γιάννη Πρετεντέρη», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Και σημειώνει πως «οι τρομοκρατικές ενέργειες υπονομεύουν τη Δημοκρατία μας».
Ανδρέας Λοβέρδος: Καμία ανοχή στη βία
«Στο πλευρό του Γιάννη Πρετεντέρη. Καμία ανοχή στη βία και την τρομοκρατία. Απόλυτη καταδίκη τέτοιων ενεργειών», σημείωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος, πρόεδρος του κόμματος Δημοκρατών.
ΕΣΗΕΑ: Η δημοσιογραφία και η ελεύθερη έκφραση δεν φιμώνονται
«Το Διοικητικό Συμβούλιο τονίζει για μία ακόμα φορά ότι η δημοσιογραφία και η ελεύθερη έκφραση δεν φιμώνονται. Η βία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή σε μια ευνομούμενη Δημοκρατία που θεμέλιό της είναι η ελευθερία της έκφρασης και ο πλουραλισμός στην ενημέρωση», λέει, σε ανακοίνωσή της, η ΕΣΗΕΑ.