Ανησυχία προκαλεί σε επιστήμονες και λουόμενους η αυξημένη παρουσία μωβ μεδουσών σε παραλίες της Ελλάδας. Το τσίμπημά τους, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι εξαιρετικά επώδυνο, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.
Μιλώντας στο Mega, ο καθηγητής θαλάσσιας βιολογίας Δρόσος Κουτσούμπας εξήγησε πως το φαινόμενο είναι φυσικό αλλά επιδεινώνεται από ανθρώπινους παράγοντες. «Είναι ένα από τα είδη μεδουσών που υπάρχουν στις ελληνικές θάλασσες και τη Μεσόγειο», εξήγησε, τονίζοντας πως «έχουν παθητική μετακίνηση, δηλαδή τις μεταφέρουν τα θαλάσσια ρεύματα και εμφανίζονται στο τέλος της άνοιξης με αρχή καλοκαιριού.»
Η αναπαραγωγική περίοδος και η αύξηση της τροφής ευνοούν την εξάπλωσή τους. Όπως εξήγησε ο κ. Κουτσούμπας, η εποχικότητα παίζει ρόλο: «Αυτή είναι η περίοδος που έχει προηγηθεί η δημιουργία των φυτοπλαγκτονικών οργανισμών - που αποτελεί την τροφή τους - ενώ είναι και η περίοδος της αναπαραγωγής τους.»
Παράλληλα, πρόσθεσε πως η υπεραλίευση και η υπερθέρμανση των θαλασσών ευνοούν την ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού τους σε ορισμένες θαλάσσιες περιοχές.
Οδηγίες για την περίπτωση τσιμπήματος – Τι να έχετε μαζί σας στην παραλία
Ο καθηγητής προειδοποίησε ότι οι λουόμενοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να γνωρίζουν πώς να αντιδράσουν σε περίπτωση επαφής με μέδουσα.
«Θα πρέπει να απομακρύνουμε από το δέρμα μας τα νημάτια αλλά όχι με γυμνό χέρι και να ξεπλύνουμε με άφθονο θαλασσινό νερό», τόνισε.
Επιπλέον, συνιστάται η ύπαρξη αμμωνίας στο φαρμακείο της παραλίας, καθώς βοηθά στην αντιμετώπιση του πόνου και της φλεγμονής. Για ευπαθή άτομα ή αλλεργικούς, η άμεση ιατρική βοήθεια είναι απαραίτητη.