Breaking news

Σφοδρή κακοκαιρία σε όλη τη χώρα: Ήχησε το 112 - Σε συναγερμό ο κρατικός μηχανισμός
A

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το νέο κύμα κακοκαιρίας που από το βράδυ της Τετάρτης πλήττει τη Δυτική Ελλάδα με ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις και πτώση της θερμοκρασίας. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, τα φαινόμενα αναμένεται να ενταθούν σήμερα και αύριο, επηρεάζοντας το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Ήδη το 112 ενεργοποιήθηκε για προειδοποίηση σε κατοίκους των Ιονίων Νήσων, καθώς και σε Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία και Λακωνία, καλώντας τους πολίτες να είναι σε αυξημένη ετοιμότητα και να αποφύγουν άσκοπες μετακινήσεις.

 

Κλειστά σχολεία στη Ζάκυνθο

Με απόφαση του Δήμου Ζακύνθου, σήμερα παραμένουν κλειστά όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, για προληπτικούς λόγους.

Συναγερμός Πολιτικής Προστασίας

Η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου συνεδρίασε χθες υπό τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Παπαευσταθίου, και εκτίμησε ότι τα πιο επικίνδυνα φαινόμενα θα εκδηλωθούν σήμερα σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Λακωνία και Κεντρική Μακεδονία, ενώ την Παρασκευή αναμένονται ισχυρά κύματα καταιγίδων σε Ανατολική Μακεδονία, Θράκη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Οι δήμοι και οι αρμόδιοι φορείς έχουν τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, ενώ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας απευθύνει έκκληση στους πολίτες να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας και να παρακολουθούν τις επίσημες οδηγίες.

Η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου σήμερα για να αξιολογήσει τα νεότερα δεδομένα και την εξέλιξη της κακοκαιρίας στην υπόλοιπη ανατολική χώρα.

Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο ΕΜΥ

Το Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εκδόθηκε χθες Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου 2025 επικαιροποιήθηκε, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Συγκεκριμένα, κακοκαιρία με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις προβλέπεται στη χώρα μας το διήμερο Πέμπτης 2 – Παρασκευής 3 Οκτωβρίου 2025 και από ισχυρά φαινόμενα θα επηρεαστούν οι περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.

Πιο αναλυτικά ισχυρές βροχές, καταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις προβλέπονται:

Σήμερα Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου

  • Μέχρι νωρίς το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου
  • Από τα ξημερώματα και μέχρι το απόγευμα στην Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική και νότια Πελοπόννησο
  • Από τις προμεσημβρινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία
  • Από τις προμεσημβρινές ώρες και κατά διαστήματα μέχρι και το βράδυ στη Θεσσαλία
  • Από το μεσημέρι και κατά διαστήματα μέχρι και το βράδυ στην κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη δυτική Κρήτη, την Εύβοια και τις Σποράδες
  • Από τις βραδινές ώρες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την ανατολική Μακεδονία
  • Από αργά τη νύχτα στη Θράκη.

Την Παρασκευή 3, Οκτωβρίου

  • Από την αρχή της ημέρας μέχρι και το απόγευμα στα Δωδεκάνησα
  • Μέχρι το μεσημέρι στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου
  • Μέχρι και τις πρωινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία.

Τα φαινόμενα θα είναι ιδιαιτέρως έντονα και θα παρουσιάσουν μεγαλύτερη επικινδυνότητα:

  • Στα νησιά του Ιονίου (κυρίως στις περιοχές Ζακύνθου, Κεφαλλονιάς) και τη δυτική και νότια Πελοπόννησο την Πέμπτη μέχρι νωρίς το απόγευμα
  • Στην κεντρική Μακεδονία από το απόγευμα της Πέμπτης μέχρι και τις πρωινές ώρες της Παρασκευής
  • Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου την Παρασκευή μέχρι το μεσημέρι
  • Στα Δωδεκάνησα την Παρασκευή από νωρίς το πρωί μέχρι το απόγευμα.

Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας

Συστάσεις απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες προκειμένου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων που αναμένονται στη χώρα μας το διήμερο Πέμπτης 2 – Παρασκευής 3 Οκτωβρίου.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική, τίθεται σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εκδηλωθούν τα φαινόμενα, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης, εφόσον απαιτηθεί, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα από έντονα φαινόμενα της εν λόγω κακοκαιρίας.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στα σημεία του οδικού δικτύου, όπου ο δρόμος διασταυρώνεται με χειμάρρους και δεν υπάρχει γέφυρα.
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (πχ γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (πχ κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις