Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση της Πέμπτης, 11 Δεκεμβρίου στις 19:00 στα Προπύλαια, απευθύνει η «Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στις Συνδικαλιστικές Διώξεις και Απολύσεις», αντιδρώντας, όπως υπογραμμίζει, στην ένταση των πειθαρχικών μέτρων, των διώξεων και των απολύσεων που καταγράφονται στον δημόσιο τομέα και στα πανεπιστήμια.
Στην ανακοίνωση της Συνέλευσης γίνεται λόγος για μια περίοδο όπου η κοινωνική και οικονομική πίεση αυξάνεται, ενώ η κυβέρνηση, αντί να ενισχύσει τα θεμελιώδη δικαιώματα, επιλέγει, κατά την καταγγελία, την καταστολή. Όπως αναφέρουν, μέτρα που περιορίζουν την απεργία και τη διαδήλωση δημιουργούν ένα κλίμα εντεινόμενου αυταρχισμού και αβεβαιότητας για τους εργαζόμενους και τον ακαδημαϊκό κόσμο.
Η ανάγκη για άμεση και συλλογική αντίδραση αναδείχθηκε και στη μεγάλη ανοιχτή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Πολυτεχνείο, με τη συμμετοχή σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και διωκόμενων εκπαιδευτικών. Στη συζήτηση τέθηκαν στο επίκεντρο οι διαγραφές χιλιάδων φοιτητών, τα πειθαρχικά σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά και οι πιέσεις που καταγγέλλουν ότι υφίστανται οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί.
Ολόκληρη η ανακοίνωση
«Η κυβέρνηση και το σύστημα συνεχίζουν να επιτίθενται στους εργαζόμενους, στη νεολαία και συνολικά στον λαό. Η 13ωρη εργασία, η ανεργία, η φτώχεια, η ακρίβεια και η διάλυση της δωρεάν δημόσιας παιδείας και υγείας οξύνουν την επίθεση, ενώ την ίδια στιγμή τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν, με τον κίνδυνο μιας γενικευμένης σύρραξης. Αδυνατώντας να πείσουν για τις πολιτικές τους, οχυρώνονται πίσω από αντιδραστικούς νόμους και εφαρμόζουν τρομοκρατία, καταστολή και φασιστικοποίηση της δημόσιας και πολιτικής ζωής. Τσακίζουν βασικά δικαιώματα και ελευθερίες, όπως το δικαίωμα στον αγώνα, στην απεργία και τη διαδήλωση. Θέλουν ο λαός να σκύψει το κεφάλι και να αποδεχτεί τη θέση του σε μια κοινωνία φτώχειας, εργασιακού μεσαίωνα, πολέμου και βαθιάς ταξικότητας.
Την Κυριακή 16 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε στον χώρο του Ιστορικού Πολυτεχνείου, Ανοιχτή Σύσκεψη που κάλεσε η “Ανοιχτή Συνέλευση ενάντια στις Συνδικαλιστικές Διώξεις και Απολύσεις”, με βασικό στόχο την διοργάνωση μιας μεγάλης διαδήλωσης ενάντια στην ποινικοποίηση των αγώνων και των αγωνιστών. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν πολλές συλλογικότητες, σωματεία, διωκόμενοι, αγωνιστές, αλλά και πλατύς κόσμος που βρισκόταν στον χώρο για να τιμήσει την 52η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Στη συζήτηση παρέμβηκαν διωκόμενοι φοιτητές/φοιτήτριες από το τμήμα Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ που συνελήφθησαν μετά από επέμβαση της αστυνομίας στην κατάληψη της σχολής τους. Από την πλούσια συζήτηση αναδείχτηκε η ανάγκη άμεσης κινηματικής απάντησης, αφού μέσα στον Δεκέμβρη η κυβέρνηση προχωράει σε διαγραφές χιλιάδων φοιτητών, καλεί σε πειθαρχικά φοιτητές με το ερώτημα της διαγραφής, χιλιάδες νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί δέχονται τεράστιες πιέσεις να υποκύψουν στην αξιολόγηση, κάτω από την απειλή του νέου πειθαρχικού νόμου που θα ισχύσει από τη νέα χρονιά. Επιπλέον εκκρεμούν, οι αποφάσεις για τις αργίες εκπαιδευτικών και η απόφαση του Εφετείου για την αίτηση ακύρωσης της δυνητικής αργίας της Χρύσας Χοτζόγλου που εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός σχολείου.
Με βάση τα παραπάνω, η Ανοιχτή Σύσκεψη αποφάσισε:
- την πραγματοποίηση απογευματινής κινητοποίησης την Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου, 7μμ, στα Προπύλαια (μετρό Πανεπιστήμιο).
- να στηρίξει τους φοιτητές της Αρχιτεκτονικής που καλούνται σε πειθαρχικό στις 15 και 16 Δεκέμβρη
- τη στηρίξει του διωκόμενου ερευνητή του ΕΜΠ, μέλος του ΣΕΡΕΤΕ, που καλέστηκε σε πειθαρχικό στις 20 Νοέμβρη για την πολιτική-συνδικαλιστική του δράση
Μαζικά στους δρόμους του αγώνα θα σπάσουμε την τρομοκρατία
ΑΝΟΙXΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ»