Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής παραμένει ο ελληνικός εναέριος χώρος, μετά το σοβαρό τεχνικό πρόβλημα που παρουσιάστηκε σε κρίσιμες ραδιοσυχνότητες ελέγχου πτήσεων, οδηγώντας νωρίτερα σε ολικό μπλακ άουτ και στο προσωρινό κλείσιμο του FIR Αθηνών.
Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει αρκετές ώρες από την εκδήλωση της βλάβης, η αιτία δεν έχει ακόμη εντοπιστεί, γεγονός που δυσχεραίνει την πλήρη αποκατάσταση της αεροπορικής λειτουργίας.
Λίγο πριν από τη 1 το μεσημέρι ξεκίνησε περιορισμένη επανεκκίνηση πτήσεων, χωρίς ωστόσο να έχει επιλυθεί το πρόβλημα στις επικοινωνίες. Η χωρητικότητα του εναέριου χώρου παραμένει σημαντικά μειωμένη και η διαχείριση των πτήσεων γίνεται με αυστηρούς περιορισμούς.
Ιδιαίτερα επηρεάστηκε το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», σε μία από τις πιο φορτωμένες ημέρες της εορταστικής περιόδου, με σχεδόν όλες τις αναχωρήσεις να αναστέλλονται για ώρες. Αντίστοιχα προβλήματα καταγράφηκαν και στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.
Η ανακοίνωση της ΥΠΑ και το NOTAM
Σε επίσημη ανακοίνωσή της, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανέφερε ότι:
«Κάποιες συχνότητες που εξυπηρετούν τις ανάγκες του FIR Αθηνών αντιμετωπίζουν πρόβλημα, το οποίο διερευνάται σε συνεργασία με αρμόδιους εξωτερικούς φορείς».
Για λόγους απόλυτης ασφάλειας πτήσεων:
-
εξυπηρετείται μόνο μέρος των υπερπτήσεων,
-
έχουν επιβληθεί περιορισμοί στα ελληνικά αεροδρόμια,
-
έχει εκδοθεί σχετικό NOTAM.
Η ΥΠΑ επισημαίνει ότι το ζήτημα παραμένει υπό διερεύνηση και ότι θα ακολουθήσουν νεότερες ανακοινώσεις.
Συνδρομή ΟΤΕ στις έρευνες
Στη διερεύνηση του προβλήματος συνδράμει και ο ΟΤΕ, έπειτα από ενημέρωση της ΥΠΑ για δυσλειτουργία στα ραδιοκυκλώματα.
Σύμφωνα με διαθέσιμες πληροφορίες:
-
οι πρώτοι απομακρυσμένοι έλεγχοι δεν εντόπισαν αστοχία σε εσωτερικά κυκλώματα του ΟΤΕ,
-
βρίσκεται σε εξέλιξη επιτόπια τεχνική διερεύνηση.
Τις πληροφορίες επιβεβαίωσε και ο Οργανισμός με επίσημη ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την Πολιτική Αεροπορία για τον εντοπισμό της αιτίας.
Πώς λειτουργούν οι πτήσεις αυτή την ώρα
Παρότι η αιτία του εκτεταμένου προβλήματος παραμένει άγνωστη, έχει δοθεί άδεια για πολύ περιορισμένη ροή πτήσεων, με αυστηρό έλεγχο.
Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία:
-
8 αναχωρήσεις από την Αθήνα επέστρεψαν σε θέσεις στάθμευσης
-
3 αφίξεις για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» οδηγήθηκαν σε άλλα αεροδρόμια (divert)
-
4 πτήσεις ακυρώθηκαν
-
75 πτήσεις παρουσίασαν καθυστερήσεις
Η ΥΠΑ επέτρεψε αναχωρήσεις προς βόρεια, ανατολικά και νότια, ανά τέσσερα λεπτά, ανεξαρτήτως τύπου αεροσκάφους, με μέγιστη δυνατότητα 35 αεροσκαφών ανά ώρα.
Ρευστή η κατάσταση – Σε επιφυλακή οι Αρχές
Οι αρμόδιες Αρχές παραμένουν σε συνεχή επιφυλακή, με την κατάσταση να χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα ρευστή, έως ότου εντοπιστεί η αιτία της βλάβης και αποκατασταθεί πλήρως η ασφάλεια και η ομαλή ροή των πτήσεων.
Νεότερη ενημέρωση αναμένεται με επίσημες ανακοινώσεις από την ΥΠΑ.