Breaking news

Μπλόκα αγροτών
A

Με νέα παραγγελία του προς τις εισαγγελικές αρχές, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, ζητά την άμεση εκτέλεση προηγούμενης εντολής σχετικά με τα μπλόκα και τους αποκλεισμούς δρόμων στο πλαίσιο των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Στην παραγγελία του, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός καλεί τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών να παρέμβουν άμεσα, σε συνεργασία με την Αστυνομία, ώστε να εφαρμοστεί η νομοθεσία σε περιπτώσεις κατάληψης του οδοστρώματος και περιορισμού της κυκλοφορίας σε εθνικές, επαρχιακές και δημοτικές οδούς.

Συγκεκριμένα, ζητείται η διερεύνηση τυχόν αδικημάτων διατάραξης της ασφάλειας της συγκοινωνίας και παραβάσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, τα οποία φέρονται να τελούνται κατ’ εξακολούθηση από συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων. Παράλληλα, προβλέπεται η ταυτοποίηση των υπαιτίων, η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος τους και η παραπομπή τους στο αρμόδιο δικαστήριο, είτε μέσω αυτοφώρου είτε με την τακτική διαδικασία, ανάλογα με την περίπτωση.

Τι αναφέρει

«Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνος Τζαβέλλας απέστειλε στους κ.κ. Εισαγγελείς Εφετών της Χώρας και δι’ αυτών στους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών της περιφερείας τους την ακόλουθη παραγγελία:

Υπενθυμίζουμε τα διαλαμβανόμενα στην υπ’ αριθ. πρωτ. 9757/09-12-2025 σχετική παραγγελία μας και παρακαλούμε, για την άμεση παρέμβασή σας, με τη συνδρομή των αρμοδίων αστυνομικών αρχών, στα πλαίσια άσκησης της κατ’ άρθρο 29 § 1 στοιχ. δ’ του Ν. 4938/2022, λειτουργικής αρμοδιότητάς σας, με σκοπό, αφενός τη βεβαίωση εγκλημάτων διατάραξης της ασφάλειας της συγκοινωνίας στους δρόμους, με πρόθεση, με την τοποθέτηση και διατήρηση εμποδίων, αλλά και με άλλες, εξίσου επικίνδυνες για την ασφάλεια της συγκοινωνίας, πράξεις (άρθρο 290 § 1 του ισχύοντος ΠΚ), αλλά και της παράβασης του άρθρου 38 § 15 του Ν. 5209/2025 («Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας»), σε συνδυασμό με 292 § 1 του ΠΚ, που φέρονται τελούμενες, εξακολουθητικά, δια του συνεχιζόμενου αποκλεισμού της κυκλοφορίας οχημάτων, σε δημόσιες, εθνικές και μη, οδούς και της συνεχιζόμενης κατάληψης, με οποιοδήποτε μέσο και για οποιονδήποτε λόγο, μέρους ή ολοκλήρου του οδοστρώματος των εθνικών, επαρχιακών, και δημοτικών ή κοινοτικών οδών, δια των οποίων διεξάγεται η κυκλοφορία μηχανοκίνητων και μη οχημάτων, από συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις των αγροτοκτηνοτρόφων της χώρας και αφετέρου, την εξακρίβωση των στοιχείων των δραστών αυτών, την άσκηση, κατ’ αυτών, της δέουσας ποινικής δίωξης και την παραπομπή τους, προς εκδίκαση, ενώπιον του αρμοδίου Δικαστηρίου, κατά την αυτόφωρη ή μη διαδικασία, αναλόγως.».

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις