Breaking news

Συντονιστικό αγροτικών μπλόκων: «Ναι» στη συνάντηση με Μητσοτάκη - Ανοιχτοί δρόμοι και χωρίς συλλαλητήριο
A

Το συντονιστικό των αγροτικών μπλόκων, που συνεδρίασε στον Παλαμά Καρδίτσας με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλη τη χώρα, αποφάσισε συνάντηση με τον πρωθυπουργό και διεξαγωγή διαλόγου με ανοιχτούς δρόμους και χωρίς τη διοργάνωση συλλαλητηρίου.

Οι αγρότες υποχώρησαν τόσο στο κλείσιμο των οδικών αξόνων όσο και στην κάθοδο στην Αθήνα με τρακτέρ ή αγροτικά οχήματα, προτείνοντας η εκπροσώπησή τους να αποτελείται από 25 άτομα, μαζί με πέντε παρατηρητές.

Η απάντηση που φέρεται να δίνουν οι αγρότες είναι «ναι» στη συνάντηση και τον διάλογο (25 άτομα και 5 παρατηρητές) χωρίς συλλαλητήριο

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση κυβερνητικών στελεχών με εκπροσώπους των αγροκτηνοτρόφων

Μετά από συνάντηση διάρκειας σχεδόν τριών ωρών με κυβερνητικά στελέχη, εκπρόσωποι των αγροτών ανακοίνωσαν την άρση μίας από τις σοβαρότερες στρεβλώσεις στη διαδικασία των δηλώσεων ΟΣΔΕ, η οποία είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον αγροτικό κόσμο.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου των αγροτών, από το 2026 δεν θα απαιτείται το «ΑΤΑΚ» για αυτοτελή αγροτεμάχια μικρότερα των 20 στρεμμάτων, εξέλιξη που αναμένεται να αποσυμφορήσει τη μεγάλη πλειονότητα των παραγωγών.

«Αυτό που αποφασίστηκε στο τέλος είναι ότι για το 2026 δεν θα χρειαστεί το ΑΤΑΚ σε αυτοτελή αγροτεμάχια κάτω των 20 στρεμμάτων. Άρα, φεύγουμε από μια δύσκολη κατάσταση στην οποία μας είχε φέρει το ΑΤΚ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε, το μέτρο αφορά τη συντριπτική πλειονότητα των αγροτών, καθώς, όπως τονίστηκε στη συνάντηση, από τα περίπου 80.000 ΑΦΜ παραγωγών, το μεγαλύτερο ποσοστό απαλλάσσεται από την υποχρέωση. «Μεγαλύτερο μέρος θα απεμπλακεί από αυτή την ιστορία», σημείωσε.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η προώθηση ενός νέου ψηφιακού εργαλείου σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ. Πρόκειται για το σύστημα «Μίδας», μια ενιαία βάση δεδομένων που θα συγκεντρώνει όλα τα αγροτεμάχια και τα ιδιοκτησιακά τους στοιχεία.

«Θα προχωρήσουμε μαζί με την ΑΑΔΕ στη δημιουργία ενός συστήματος Μίδα, το οποίο θα είναι μια βάση δεδομένων όλων των αγροτεμαχίων και όλων των ιδιοκτησιών, ώστε από τον επόμενο χρόνο και μετά - αν προλάβουμε και το 2026 - οι δηλώσεις ΟΣΔΕ να γίνονται με πιο απλό και πιο εύκολο τρόπο», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι με αυτόν τον τρόπο «θα εξομαλυνθεί η κατάσταση και όσον αφορά το ΑΤΑΚ».

Σε ερώτηση για το αν οι αγρότες έμειναν ικανοποιημένοι από τη συνάντηση, ο εκπρόσωπος εμφανίστηκε επιφυλακτικός, επισημαίνοντας ότι τον τελικό λόγο έχουν οι ίδιοι οι παραγωγοί. «Εμείς έχουμε την ιδιότητα να μεταφέρουμε τα προβλήματα που υπάρχουν από τα μπλόκα. Είμαστε υποχρεωμένοι να μεταφέρουμε αυτά που ακούσαμε και αυτά που μας είπαν οι αγρότες. Αυτοί είναι που θα διαμορφώσουν την άποψη για το αν είναι ευχαριστημένοι», ανέφερε.

Τέλος, έγιναν αναφορές και σε οικονομικές ενισχύσεις για συγκεκριμένες καλλιέργειες. Όπως διευκρινίστηκε, προβλέπεται επιστροφή χρημάτων για βαμβάκι, σκληρό σιτάρι και μηδική, με τη μηδική να ενισχύεται με συνολικό ποσό περίπου 30 εκατ. ευρώ, λόγω των επιπτώσεων της ευλογιάς, καθώς αποτελεί βασική ζωοτροφή για αιγοπρόβατα.

Για το βαμβάκι, η ενίσχυση θα κυμανθεί από 20 έως 30 ευρώ ανά στρέμμα, ανάλογα με τα οικολογικά σχήματα που έχει επιλέξει ο κάθε παραγωγός, ενώ το σκληρό σιτάρι θα λάβει ενίσχυση περίπου 11 ευρώ το στρέμμα.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις