Νέο κύμα αφρικανικής σκόνης αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα από το απόγευμα του Σαββάτου, με τα φαινόμενα να εντείνονται και τις συγκεντρώσεις να φτάνουν στο αποκορύφωμά τους την Κυριακή.
Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του μοντέλου DUST/METEO του Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική θα ξεκινήσει τις απογευματινές και πρώτες βραδινές ώρες του Σαββάτου, αρχικά επηρεάζοντας τα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας. Σταδιακά, το φαινόμενο θα επεκταθεί και θα ενισχυθεί, καλύπτοντας μεγάλο μέρος της Επικράτειας έως το μεσημέρι της Κυριακής.
Οι υψηλότερες συγκεντρώσεις αναμένονται στα νότια, με ιδιαίτερη επιβάρυνση σε περιοχές όπως η Κρήτη, η Πελοπόννησος και το Νότιο Αιγαίο. Αυξημένες τιμές καταγράφονται επίσης σε τμήματα της Βόρειας Ελλάδας, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει την ποιότητα του αέρα και την ορατότητα.
Η πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο Γιώργο Τσατραφύλλια
«Δύο πρόσωπα ο καιρός το Σαββατοκύριακο..."
Μετά τα δύο βαρομετρικά χαμηλά που μας επηρέασαν, το Σαββατοκύριακο ο καιρός θα έχει δύο πρόσωπα :
- Λασποβροχές και καταιγίδες στα δυτικά και βόρεια. Λίγα χιόνια στα ορεινά.
- Ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες στα ανατολικά και νότια. Θα ξεπεράσουμε τους 20 βαθμούς στα ηπειρωτικά και τους 23 βαθμούς την Κυριακή στην Κρήτη.
Ο κοινός παρανομαστής θα είναι :
Η μεταφορά αφριακανικής σκόνης η οποία θα ξεκινήσει από τη δυτική Ελλάδα και σιγά-σιγά θα απλωθεί σε όλη τη χώρα, φτάνοντας μέχρι και τα βόρεια.Θα κορυφωθεί την Κυριακή με αυξημένες ποσότητες στην κεντρική και νότια Ελλάδα.
Θυελλώδεις νοτιάδες το Σάββατο στο Ιόνιο και την Κυριακή στο Αιγαίο.
Υ.Γ : Η νέα εβδομάδα θα ξεκινήσει με βροχές και πτώση της θερμοκρασίας.
Καλό Σαββατοκύριακο!»