Απρόοπτη τροπή πήρε η εκπαιδευτική εκδρομή μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Βούλας στη Γαύδο, καθώς η αποστολή παραμένει στο νησί λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που δεν επιτρέπουν την εκτέλεση δρομολογίων.
Συνολικά 47 άτομα, ανάμεσά τους μαθητές και γονείς, ταξίδεψαν στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης για να συμμετάσχουν στους εορτασμούς της 25ης Μαρτίου, ωστόσο οι ισχυροί άνεμοι κρατούν δεμένο το πλοίο που εξυπηρετεί τη γραμμή από και προς τα Σφακιά.
Το βασικό πρόβλημα, όπως εξηγούν οι συνοδοί, είναι ότι το πλοίο είναι ανοιχτού τύπου, γεγονός που καθιστά αδύνατο τον απόπλου όταν οι άνεμοι ξεπερνούν τα 5 μποφόρ, κάτι που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Γιώργος Ντούτσουλης, μιλώντας στην ΕΡΤ, περιέγραψε τις δυσκολίες που δημιουργεί η απομόνωση του νησιού, τονίζοντας πως η μετακίνηση εξαρτάται πλήρως από τις καιρικές συνθήκες.
Πιθανή η επιστροφή με φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού
Την ίδια ώρα, έχει υπάρξει κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών για την επιστροφή των μαθητών. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει διαβεβαίωση ότι αν δεν καταστεί δυνατή η αναχώρηση με το συμβατικό πλοίο, θα εξεταστεί η λύση αποστολής πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού για τον απεγκλωβισμό τους.
Παρά την ταλαιπωρία, το κλίμα μεταξύ των παιδιών παραμένει ιδιαίτερα θετικό, με τους μαθητές να αξιοποιούν τον χρόνο τους στο νησί και, όπως αναφέρεται, να απολαμβάνουν την εμπειρία.
Ωστόσο, το περιστατικό αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα απομακρυσμένα νησιά. Όπως επισημαίνει ο κ. Ντούτσουλης, η συγκεκριμένη κατάσταση αποτυπώνει με σαφήνεια την καθημερινότητα της απομόνωσης που βιώνουν οι κάτοικοι τέτοιων περιοχών, όπου η πρόσβαση εξαρτάται άμεσα από τον καιρό.