Σφοδρά πλήττει τη χώρα η κακοκαιρία «Erminio», προκαλώντας εκτεταμένα προβλήματα, καταστροφές και σοβαρές δυσκολίες στις μετακινήσεις, ενώ τραγική κατάληξη είχε περιστατικό στη Νέα Μάκρη, όπου ένας άνδρας εντοπίστηκε νεκρός.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, ο άνδρας, περίπου 50 ετών και πολωνικής καταγωγής, εντοπίστηκε τα ξημερώματα χωρίς τις αισθήσεις του κάτω από όχημα, σε περιοχή της Νέας Μάκρης. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι παρασύρθηκε από ορμητικά νερά και εγκλωβίστηκε. Στο σημείο επιχείρησαν τέσσερις πυροσβέστες με δύο οχήματα, ενώ ο άνδρας μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο.
Πλημμύρες στην Ανατολική Αττική
Η κακοκαιρία έχει προκαλέσει δεκάδες περιστατικά σε όλη την Αττική. Από αργά το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με την ΕΡΤ, το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής δέχθηκε περισσότερες από 133 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων σε περιοχές όπως η Ραφήνα, η Αρτέμιδα, το Πικέρμι, ο Διόνυσος και ο Άγιος Στέφανος. Παράλληλα, θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν πτώσεις δέντρων σε πολλές περιοχές, με τα συνεργεία να επεμβαίνουν σε δεκάδες περιπτώσεις.
Σημαντικά προβλήματα καταγράφονται και στις θαλάσσιες συγκοινωνίες, καθώς ισχυροί άνεμοι κρατούν δεμένα τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, ενώ έντονα καιρικά φαινόμενα πλήττουν και νησιωτικές περιοχές όπως ο Πόρος, η Σίκινος και η Ρόδος.
Την ίδια ώρα, μήνυμα από το 112 είχε αποσταλεί στους κατοίκους της Αττικής, καλώντας τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, ενώ σε ισχύ βρίσκονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε περιοχές των Σπάτων λόγω πλημμυρών και επικίνδυνων συνθηκών.
Σοβαρά προβλήματα σε Πόρο και Ρόδο
Στον Πόρο, η κακοκαιρία προκάλεσε σοβαρές ζημιές, με πλημμύρες, καταστροφή μικρής γέφυρας και παρασύρσεις οχημάτων. Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε επιχείρηση απεγκλωβισμού δύο ηλικιωμένων. Αντίστοιχα, σε Σίκινο, Ύδρα και Κίμωλο καταγράφηκαν πλημμύρες σε υπόγεια και δρόμους, ενώ σε περιοχές των Επτανήσων τα κύματα έφτασαν μέχρι τον αστικό ιστό.
Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση στη Ρόδο, όπου θυελλώδεις άνεμοι και καταρρακτώδεις βροχές έχουν προκαλέσει υπερχείλιση χειμάρρων και πτώσεις δέντρων. Οι ριπές ανέμου φτάνουν έως και τα 110 χιλιόμετρα την ώρα σε παράκτιες περιοχές, ενώ το νησί παραμένει ουσιαστικά αποκλεισμένο. Το αεροδρόμιο «Διαγόρας» δεν εξυπηρέτησε πτήσεις, με αρκετά αεροσκάφη να εκτρέπονται προς άλλα αεροδρόμια, ενώ δεμένα παραμένουν και τα πλοία στα λιμάνια.
Σε «red code» και σήμερα 11 περιοχές
Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), κακοκαιρία προβλέπεται και σήμερα Πέμπτη, 2 Απριλίου 2026 στις περισσότερες περιοχές της χώρας με μεγάλης διάρκειας και έντασης βροχές και καταιγίδες και πιθανώς με τοπικές χαλαζοπτώσεις.
Για το λόγο αυτό σε κατάσταση ετοιμότητας «Red Code» βρίσκονται οι Περιφέρειες, Αττικής, Στερεάς Ελλάδας, Θεσσαλίας (περιλαμβανομένων των Σποράδων), Πελοποννήσου, Νοτίου Αιγαίου καθώς και οι Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας και Πιερίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου.
Ειδικότερα, ισχυρές βροχές και καταιγίδες, προβλέπονται:
- Στη δυτική και νότια Πελοπόννησο μέχρι αργά τη νύχτα (πορτοκαλί προειδοποίηση).
- Στη βόρεια Εύβοια, την ανατολική Θεσσαλία (περιφερειακές ενότητες Λάρισας, Μαγνησίας συμπεριλαμβανομένων και των Σποράδων) μέχρι το μεσημέρι (πορτοκαλί προειδοποίηση).
- Στην ανατολική Στερεά μέχρι τις πρωινές ώρες (πορτοκαλί προειδοποίηση).
- Στις περιφερειακές ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας Χαλκιδικής και Σερρών μέχρι αργά το απόγευμα (πορτοκαλί προειδοποίηση).
- Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι το απόγευμα (πορτοκαλί προειδοποίηση).
- Στην Κρήτη (κυρίως στα δυτικά και τα νότια) από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι αργά τη νύχτα (κόκκινη προειδοποίηση).
- Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από αργά το απόγευμα (πορτοκαλί προειδοποίηση).
- Στα Δωδεκάνησα μέχρι τις πρώτες ώρες της ημέρας (πορτοκαλί προειδοποίηση).