Σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα και υπό τη σκιά της συνεχιζόμενης πολεμικής έντασης, ανοίγουν σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, οι Άγιοι Τόποι στην Ιερουσαλήμ για τους πιστούς των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών, μετά από ημέρες αυστηρού αποκλεισμού.
Οι χώροι λατρείας είχαν παραμείνει κλειστοί από την έναρξη των εχθροπραξιών στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν η περιοχή εισήλθε σε νέα φάση έντασης έπειτα από στρατιωτικά πλήγματα. Ωστόσο, η επαναλειτουργία τους δεν σημαίνει και επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς τα μέτρα ασφαλείας παραμένουν εξαιρετικά αυστηρά.
Η κατάσταση επηρεάζει άμεσα τον τρόπο με τον οποίο θα εορταστεί το Πάσχα, με την παρουσία των πιστών να είναι περιορισμένη και τις θρησκευτικές τελετές να πραγματοποιούνται υπό διαφορετικές συνθήκες από τις συνηθισμένες.
Ιδιαίτερα περιορισμένη είναι η πρόσβαση στον Ναό της Αναστάσεως, όπου η αστυνομία εξακολουθεί να ελέγχει αυστηρά την είσοδο, αποτρέποντας τη μαζική προσέλευση. Ως αποτέλεσμα, αρκετές τελετές μεταφέρονται εκτός της Παλιάς Πόλης, σε περιοχές όπου οι περιορισμοί είναι πιο χαλαροί.
Οι Άγιοι Τόποι της Ιερουσαλήμ, που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον εκατομμυρίων πιστών παγκοσμίως, περιλαμβάνουν το Τείχος των Δακρύων για τους Εβραίους, τη Βασιλική του Παναγίου Τάφου για τους Χριστιανούς και την Πλατεία των Τζαμιών για τους Μουσουλμάνους, όλοι εντός της ιστορικής Παλιάς Πόλης.
Πότε έρχεται το Άγιο Φως στην Ελλάδα
Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός στην Ελλάδα, με την ελληνική αποστολή να αναχωρεί το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου με προορισμό το Τελ Αβίβ. Από εκεί, η αποστολή θα μετακινηθεί οδικώς προς τα Ιεροσόλυμα, ενώ το πλήρωμα του αεροσκάφους θα παραμείνει στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν.
Η μεταφορά θα πραγματοποιηθεί υπό αυξημένα μέτρα ασφαλείας, καθώς η περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής λόγω πρόσφατων επιθέσεων και συναγερμών. Οι ελληνικές αρχές, σε συνεργασία με τις ισραηλινές, εξετάζουν εναλλακτικά σχέδια, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή ολοκλήρωση της αποστολής.
Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Λοβέρδος, έχουν ήδη γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε η διαδικασία να πραγματοποιηθεί κανονικά, παρά τις δυσκολίες που δημιουργεί η συγκυρία.
Η ελληνική αποστολή αναμένεται να κινηθεί με αυστηρά ελεγχόμενη συνοδεία προς τον Ναό της Αναστάσεως, ακολουθώντας ειδική διαδρομή από το Πατριαρχείο, ενώ η παρουσία των πιστών θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια όλων.