Breaking news

covid
A

Το νέο στέλεχος Omicron, που ονομάζεται XE, εξαπλώνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και μερικά κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε άλλα μέρη του κόσμου.

Τι γνωρίζουμε για την παραλλαγή XE μέχρι στιγμής;

Σύμφωνα με το time.com, το XE είναι ένα υβρίδιο των δύο πλέον γνωστών στελεχών του Omicron: BA.1 (το αρχικό στέλεχος Omicron) και BA.2 (το πιο μολυσματικό σχετικό στέλεχος που κυριαρχεί πλέον στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες).

Το XE είναι γνωστό ως ανασυνδυασμένη παραλλαγή, η οποία σχηματίζεται «όταν ένα στέλεχος SARS-CoV-2 συλλαμβάνει κάποιο γενετικό υλικό από ένα άλλο στέλεχος SARS-CoV-2», εξηγεί ο Δρ Andrew Badley, καθηγητής μολυσματικών ασθενειών στην κλινική Mayo και πρόεδρος της Task Force SARS-CoV-2 COVID-19 για την Mayo Clinic.

Αυτό σημαίνει ότι η νέα ανασυνδυασμένη παραλλαγή αποκτά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με κάθε στέλεχος, αλλά όχι πάντα ότι μετατρέπεται σε μια πιο απειλητική έκδοση.

«Οι ανασυνδυασμένες παραλλαγές...δε συνδέονται συχνά με περισσότερους κινδύνους», λέει ο Badley. Το XE έχει τρεις μεταλλάξεις που δεν υπάρχουν σε όλα τα στελέχη BA.1 ή BA.2, σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA).

Οι ειδικοί λένε ότι δεδομένου ότι τα BA.1 και BA.2 κυκλοφορούν ευρέως αυτή τη στιγμή, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πρόσφατα εμφανίστηκε ένα νέο στέλεχος συνδυασμού.

«Οι ανασυνδυασμένες παραλλαγές δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο, ιδιαίτερα όταν κυκλοφορούν πολλές παραλλαγές και αρκετές έχουν εντοπιστεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας μέχρι σήμερα», δήλωσε η Σούζαν Χόπκινς, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του UKHSA, σε δήλωση.

«Όπως συμβαίνει με άλλα είδη παραλλαγών, οι περισσότερες θα πεθάνουν σχετικά γρήγορα». Οι ερευνητές εξακολουθούν να μελετούν πόσο εύκολα εξαπλώνεται η παραλλαγή XE.

Μεταδοτικότητα

Οι ερευνητές του Ηνωμένου Βασιλείου ανακάλυψαν ότι όταν ανέλυσαν για πρώτη φορά τις ακολουθίες XE, η παραλλαγή ήταν περίπου τόσο μεταδοτική όσο το BA.2, αλλά πιο πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι η παραλλαγή μπορεί να είναι 10% πιο μεταδοτική.

Η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) της 5ης Απριλίου αναφέρει επίσης ότι το XE είναι περίπου 10% πιο μεταδοτικό από το BA.2, αλλά σημειώνει ότι ο αριθμός απαιτεί περαιτέρω επιβεβαίωση.

Πού έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις;

Το πρώτο γνωστό κρούσμα XE εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 19 Ιανουαρίου 2022. Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 600 κρούσματα XE έχουν εντοπιστεί εκεί, σύμφωνα με μια αναφορά της 25ης Μαρτίου από το UKHSA - που είναι λιγότερο από το 1% των συνολικών κρουσμάτων αλληλουχίας.

Αυτό δεν είναι καθόλου κοντά στο ποσοστό των κρουσμάτων που προκαλούνται από το BA.2, το οποίο είναι πλέον η κυρίαρχη μορφή του SARS-CoV-2 τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και παγκοσμίως. Το XE έχει επίσης βρεθεί στην Ινδία και την Ταϊλάνδη.

Ένα κρούσμα αναφέρθηκε στις 6 Απριλίου στη Βομβάη, σύμφωνα με το Bloomberg, και στις 4 Απριλίου, το Κέντρο Ιατρικής Γονιδιωματικής στην Μπανγκόκ ανέφερε ένα πρόσφατο κρούσμα XE.

Θα πρέπει να ανησυχείτε;

«Όπως όλα στην εποχή του SARS-CoV-2, δεν υπάρχει απλή απάντηση», λέει ο Badley. «Αλλά για να είναι μια απλή απάντηση: εάν είστε εμβολιασμένοι και κατά τα άλλα υγιείς, δεν πρέπει να ανησυχείτε για αυτό. Εάν δεν έχετε εμβολιαστεί ή έχετε συννοσηρότητες, υπάρχει λόγος ανησυχίας».

«Γνωρίζουμε για την ύπαρξη της παραλλαγής XE από τα μέσα Ιανουαρίου», λέει ο Badley. «Τώρα, δυόμισι μήνες μετά, εξακολουθούμε να βλέπουμε κρούσματα, αλλά δεν έχει αυξηθεί έντοντα».

«Η Omicron εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο και μέσα σε τέσσερις εβδομάδες ήταν σε όλο τον κόσμο. Επομένως, δεν είναι τόσο κυρίαρχο ένα νέο στέλεχος όπως ήταν το Omicron», λέει.

Τι δεν ξέρουμε ακόμα;

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τη μεταδοτικότητα, τη σοβαρότητα ή την αποτελεσματικότητα του εμβολίου», δήλωσε η Σούζαν Χόπκινς, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του UKHSA, σε δήλωση.

Ωστόσο, είναι δυνατό να συναχθούν κάποιες ενδείξεις από τα δύο στελέχη που το αποτελούν. «Γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια λειτουργούν για την προστασία έναντι της συμπτωματικής νόσου για τα BA.1 και BA.2, και επομένως έχουμε κάθε λόγο να υποψιαζόμαστε ότι οι στρατηγικές εμβολιασμού θα έχουν δράση για την προστασία έναντι της συμπτωματικής νόσου που προκαλείται από το XE», λέει ο Badley.

Μια άλλη υπόδειξη είναι ότι «το BA.1 και το BA.2 το καθένα μπορεί να ξεφύγει από ορισμένες από τις θεραπείες με μονοκλωνικά αντισώματα», επομένως αυτά τα φάρμακα δεν είναι πιθανό να λειτουργήσουν τόσο καλά ούτε κατά του XE, λέει ο Badley.

«Γνωρίζουμε επίσης ότι οι άλλες θεραπείες που χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα στα εξωτερικά ιατρεία - το Paxlovid και το molnupiravir - θα πρέπει, με βάση τον τρόπο δράσης τους, να έχουν συνεχή δράση έναντι του στελέχους XE».

Το UKHSA παρακολουθεί επί του παρόντος το XE και δύο άλλες ανασυνδυασμένες σειρές — XF και XD, οι οποίες είναι και οι δύο ανασυνδυαστές του Delta και του Omicron BA.1.

Μέχρι στιγμής, το UKHSA λέει ότι έχουν εντοπιστεί λιγότερα από 40 κρούσματα XF, όλα στο Ηνωμένο Βασίλειο (αν και κανένα δεν έχει εμφανιστεί από τα μέσα Φεβρουαρίου).

Το XD δεν έχει βρεθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά 49 περιπτώσεις —κυρίως στη Γαλλία— έχουν αναφερθεί σε παγκόσμιες βάσεις δεδομένων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί επίσης τα XE, XD και άλλους ανασυνδυασμούς, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση της ομάδας.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις