Breaking news

Απέρριψε ως απαράδεκτη την προσφυγή της Κοβέσι ο Άρειος Πάγος
A
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις.
Βάλε το proson.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google

Απαράδεκτη έκρινε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου την προσφυγή που είχε καταθέσει η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας, Λάουρα Κοβέσι, σχετικά με την ανανέωση της θητείας τριών εισαγγελέων που υπηρετούν στο ελληνικό γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Η απόφαση ελήφθη με ευρεία πλειοψηφία, καθώς 72 μέλη της Ολομέλειας τάχθηκαν υπέρ της απόρριψης της προσφυγής και 10 κατά, επικυρώνοντας ουσιαστικά την προηγούμενη απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου.

Γιατί απορρίφθηκε η προσφυγή

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, η προσφυγή δεν μπορούσε να εξεταστεί επί της ουσίας, καθώς το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει ότι δικαίωμα άσκησης προσφυγής για ζητήματα υπηρεσιακής κατάστασης έχουν αποκλειστικά οι ίδιοι οι δικαστικοί λειτουργοί που επηρεάζονται από την απόφαση.

Παράλληλα, επισημάνθηκε ότι για την παραδεκτή άσκηση προσφυγής απαιτείται η ύπαρξη μειοψηφίας τουλάχιστον δύο ψήφων κατά τη συνεδρίαση του αρμόδιου οργάνου.

Στην προκειμένη περίπτωση, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου για τη διετή ανανέωση της θητείας των εισαγγελέων Πόπης Παπανδρέου, Χαρίκλειας Θάνου και Διονύση Μουζάκη είχε ληφθεί ομόφωνα, γεγονός που αποτέλεσε κρίσιμο στοιχείο για την τελική κρίση της Ολομέλειας.

Η θέση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης, την επιχειρηματολογία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ανέπτυξε ο συνταγματολόγος Σπύρος Βλαχόπουλος, εκπροσωπώντας τη Λάουρα Κοβέσι.

Η πλευρά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας υποστήριξε ότι το ενωσιακό δίκαιο υπερισχύει του εθνικού δικαίου και ότι η πενταετής ανανέωση των θητειών είχε αποφασιστεί κεντρικά για όλους τους Ευρωπαίους Εντεταλμένους Εισαγγελείς στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιπλέον, τονίστηκε ότι διαφορετικές αποφάσεις από χώρα σε χώρα ενδέχεται να επηρεάσουν την ενιαία λειτουργία και τη θεσμική συνοχή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Το ζήτημα της αρμοδιότητας

Στο πλαίσιο της διαδικασίας τέθηκε επίσης το ζήτημα της αρμοδιότητας για την ανανέωση των θητειών των Ευρωπαίων Εισαγγελέων.

Η πλευρά της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας υποστήριξε ότι η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου θα έπρεπε να απευθύνει προδικαστικό ερώτημα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αποσαφηνιστεί ποιος θεσμός διαθέτει την τελική αρμοδιότητα λήψης της σχετικής απόφασης.

Η άποψη αυτή υιοθετήθηκε από τη μειοψηφία των δικαστών, ωστόσο δεν επικράτησε.

Με βάση το τελικό σκεπτικό, η Ολομέλεια κατέληξε ότι η Λάουρα Κοβέσι δεν νομιμοποιούνταν να προσφύγει εκ μέρους των τριών εισαγγελέων, απορρίπτοντας οριστικά την αίτησή της ως απαράδεκτη.

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις.
Βάλε το proson.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google

Δημοφιλείς Ειδήσεις