Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας βρίσκεται ο Δήμος Αθηναίων, καθώς οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και ο ακραίος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών οδηγούν στη λήψη έκτακτων μέτρων προστασίας για κατοίκους και επισκέπτες.
Η Αττική έχει τεθεί σε «κόκκινο συναγερμό» για τον κίνδυνο πυρκαγιάς και, στο πλαίσιο των προληπτικών παρεμβάσεων, απαγορεύεται από τα μεσάνυχτα και μέχρι νεωτέρας η είσοδος και η διέλευση οχημάτων στους Λόφους Λυκαβηττού και Φινόπουλου.
Ενισχύεται η πυροπροστασία σε Λυκαβηττό και Άγιο Ανδρέα
Ο Δήμος ενεργοποίησε το Μητρώο Εργοληπτών για την ενίσχυση της πυροπροστασίας, διαθέτοντας:
-
όχημα με κανόνι νερού και όχημα 4Χ4 στον Λυκαβηττό,
-
δύο οχήματα με κανόνι νερού και δύο οχήματα 4Χ4 στις δημοτικές κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα Αττικής.
Παράλληλα, όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες παραμένουν σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα καθ' όλη τη διάρκεια του καύσωνα.
Επτά κλιματιζόμενες Λέσχες Φιλίας για το κοινό
Για την προστασία των πολιτών από τις υψηλές θερμοκρασίες, επτά Λέσχες Φιλίας θα λειτουργούν καθημερινά από 09:00 έως 21:00 ως κλιματιζόμενοι χώροι φιλοξενίας.
Οι διαθέσιμοι χώροι είναι:
-
Αγίου Παύλου
-
Νέου Κόσμου
-
Βοτανικού
-
Κολοκυνθούς
-
Αγίου Ελευθερίου
-
Κυψέλης
-
Αμπελοκήπων
Έκκληση να μην απορρίπτονται απορρίμματα τις θερμές ώρες
Ο Δήμος καλεί κατοίκους και επιχειρήσεις να αποφεύγουν την απόρριψη απορριμμάτων από τις 11:00 έως τις 17:00, προκειμένου να προστατευθούν οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και να αποφευχθούν προβλήματα στη λειτουργία της πόλης.
Παράλληλα, εφαρμόζεται ειδικό ωράριο εργασίας στη Διεύθυνση Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, με προσαρμογή των εργασιών στις ώρες χαμηλότερης θερμοκρασίας.
Αυξημένη επιφυλακή σε όλη την Αθήνα
Ο Δήμος Αθηναίων έχει θέσει σε εφαρμογή σειρά προληπτικών μέτρων, μεταξύ των οποίων:
-
24ωρες περιπολίες από τις υπηρεσίες Καθαριότητας και Πρασίνου.
-
Επιτήρηση περιοχών υψηλού κινδύνου από τη Δημοτική Αστυνομία με επίγεια μέσα και drones με θερμικές κάμερες.
-
Συνεχή ετοιμότητα των δημοτικών υδροφόρων.
-
Λειτουργία του Κέντρου Επιχειρήσεων της Δημοτικής Αστυνομίας σε 24ωρη βάση, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική και τις υπόλοιπες αρμόδιες αρχές.
Ειδική μέριμνα για αστέγους και αδέσποτα
Οι ομάδες Streetwork του Δήμου θα επιχειρούν καθημερινά από τις 07:00 έως τις 23:00, προσφέροντας νερό, ροφήματα, σνακ και είδη πρώτης ανάγκης σε ανθρώπους που διαμένουν στον δρόμο.
Παράλληλα, η υπηρεσία Αστικής Πανίδας διατηρεί περισσότερες από 130 ποτίστρες για τα αδέσποτα ζώα σε όλη την Αθήνα, καλώντας τους πολίτες να συμβάλουν ώστε να παραμένουν γεμάτες με καθαρό και δροσερό νερό.
Το Δημοτικό Κτηνιατρείο θα λειτουργεί από 09:00 έως 15:00.
Τηλέφωνα επικοινωνίας για τους πολίτες
Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται:
-
στη 24ωρη Γραμμή Εξυπηρέτησης του Δημότη 1595 ή στο 210 5287800,
-
στη Γραμμή Καύσωνα των Πολυδύναμων Δημοτικών Ιατρείων (210 3638049), καθημερινά από 08:30 έως 19:30, για ιατρικές συμβουλές σχετικά με την προστασία από τις υψηλές θερμοκρασίες.
Σύσταση για αυξημένη προσοχή
Ο Δήμος Αθηναίων καλεί τους πολίτες να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή, αποφεύγοντας κάθε δραστηριότητα που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά από αμέλεια.
Παράλληλα, τα εξωτερικά συνεργεία του Δήμου αποσύρονται από το πεδίο κατά τις θερμότερες ώρες της ημέρας (11:00 – 17:00), ενώ λαμβάνονται ειδικά μέτρα προστασίας για τους εργαζομένους, με συχνά διαλείμματα, παροχή δροσερού νερού και μέσα ατομικής προστασίας.
Οι αρχές υπενθυμίζουν ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες καύσωνα και ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς, ακόμη και μία μικρή αμέλεια μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση μεγάλης φωτιάς.