Έντονες αντιδράσεις και αγανάκτηση έχει προκαλέσει στις τάξεις των πυροσβεστών η καταγγελία για εκτεταμένες κλοπές σε προσωπικά οχήματα συναδέλφων τους, τα οποία βρίσκονταν σταθμευμένα μέσα στον χώρο της υπηρεσίας τους στη Μαγούλα.
Σύμφωνα με το Πανελλήνιο Σωματείο Πυροσβεστών Δασικών Επιχειρήσεων (ΠΑ.Σ.ΠΥ.Δ.Ε.), οι πυροσβέστες της 1ης Ειδικής Μονάδας Δασικών Επιχειρήσεων (1η Ε.ΜΟ.Δ.Ε.), επιστρέφοντας από πολυήμερες επιχειρήσεις στα μέτωπα των πυρκαγιών, βρέθηκαν μπροστά σε μια εικόνα που προκάλεσε σοκ.
Τα οχήματά τους είχαν παραβιαστεί, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις είχαν αφαιρεθεί ακόμη και εξαρτήματα, μεταξύ των οποίων και οι τροχοί των αυτοκινήτων.
Επέστρεψαν από τη μάχη με τις φωτιές και βρήκαν τα αυτοκίνητά τους κατεστραμμένα
Την ώρα που οι πυροσβέστες επιχειρούν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, αντιμετωπίζοντας υψηλές θερμοκρασίες, εξάντληση και επικίνδυνα πύρινα μέτωπα σε ολόκληρη τη χώρα, συνάδελφοί τους της 1ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε. ήρθαν αντιμέτωποι με ένα διαφορετικό περιστατικό μέσα στον ίδιο τον χώρο εργασίας τους.
Το Πανελλήνιο Σωματείο Πυροσβεστών Δασικών Επιχειρήσεων κάνει λόγο για ένα περιστατικό που αναδεικνύει τα προβλήματα ασφάλειας στις εγκαταστάσεις της μεγαλύτερης επιχειρησιακής μονάδας του Πυροσβεστικού Σώματος.
Όπως αναφέρει, ο χώρος φιλοξενεί περισσότερους από 300 πυροσβέστες, καθώς και το Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων (Μ.Ε.Τ.Π.Ε.), ωστόσο αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις σε υποδομές και μέτρα προστασίας.
Καταγγελίες για ελλείψεις στις εγκαταστάσεις
Στην ανακοίνωσή του, το Σωματείο επισημαίνει ότι έχει επανειλημμένα αναδείξει τα προβλήματα που αφορούν τις κτιριακές εγκαταστάσεις και την έλλειψη βασικών υποδομών.
Οι πυροσβέστες υπογραμμίζουν ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αποδέχονται πως άνθρωποι που βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή για την προστασία της ζωής, των περιουσιών και του φυσικού περιβάλλοντος επιστρέφουν στην υπηρεσία τους και βρίσκουν τις προσωπικές τους περιουσίες λεηλατημένες.
«Ζητάμε μόνο αξιοπρέπεια» – Η έκκληση των πυροσβεστών
Το Πανελλήνιο Σωματείο Πυροσβεστών Δασικών Επιχειρήσεων ζητά την άμεση λήψη μέτρων για την ενίσχυση της ασφάλειας των εγκαταστάσεων, την προστασία της περιουσίας των εργαζομένων και τη συνολική αναβάθμιση των υποδομών της 1ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε.
«Πόση ακόμη απαξίωση πρέπει να υποστεί ο Έλληνας πυροσβέστης;»
Αναλυτικά η καταγγελία του Πανελληνίου Σωματείου Πυροσβεστών Δασικών Επιχειρήσεων
«ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
»Την ώρα που οι Πυροσβέστες Δασικών Επιχειρήσεων δίνουν αδιάκοπα τη μάχη με τις μεγάλες πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, επιχειρώντας κάτω από εξαιρετικά δύσκολες και εξαντλητικές συνθήκες, συνάδελφοι της 1ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε., επιστρέφοντας στην υπηρεσία μετά την ολοκλήρωση της αποστολής τους, βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια απαράδεκτη εικόνα. Τα οχήματά τους, σταθμευμένα στον χώρο της υπηρεσίας, είχαν παραβιαστεί, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις είχαν αφαιρεθεί ακόμη και οι τροχοί τους.
»Το περιστατικό αυτό αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη επιχειρησιακή μονάδα του Πυροσβεστικού Σώματος. Το Σωματείο μας έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για τις ακατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις και την παντελή έλλειψη βασικών υποδομών, σε έναν χώρο που φιλοξενεί περισσότερους από 300 πυροσβέστες, καθώς και το Μ.Ε.Τ.Π.Ε.
»Είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ συνάδελφοι που επί ημέρες επιχειρούν με αυταπάρνηση για την προστασία της ζωής, των περιουσιών και του φυσικού πλούτου της χώρας να επιστρέφουν στην υπηρεσία τους και να βρίσκουν τις προσωπικές τους περιουσίες ΛΕΗΛΑΤΗΜΈΝΕΣ.
»Ποιος θα αποζημιώσει τους συναδέλφους που, μετά από όσα βιώνουν καθημερινά στην πρώτη γραμμή, επιστρέφουν και αντικρίζουν την προσωπική τους περιουσία κατεστραμμένη; Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση;
»Πόση ακόμη απαξίωση πρέπει να υποστεί ο Έλληνας πυροσβέστης; Πόσα ακόμη περιστατικά απαιτούνται για να δοθούν ουσιαστικές λύσεις;
»Το Πανελλήνιο Σωματείο Πυροσβεστών Δασικών Επιχειρήσεων (ΠΑ.Σ.ΠΥ.Δ.Ε.) ζητά την άμεση λήψη μέτρων για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, την προστασία της περιουσίας των συναδέλφων και τη συνολική αναβάθμιση των υποδομών της 1ης Ε.ΜΟ.Δ.Ε.
»Η αξιοπρέπεια και η ασφάλεια των πυροσβεστών δεν μπορούν να συνεχίσουν να αντιμετωπίζονται ως ζήτημα δεύτερης προτεραιότητας.
»Φτάνει δεν αντέχουμε άλλο ζητάμε μόνο αξιοπρέπεια!!»