Breaking news

ergastirio
A

Ο αριθμός των ανεξήγητων λοιμώξεων από ηπατίτιδα στα παιδιά συνεχίζει να αυξάνεται, με κρούσματα να αναφέρονται πλέον στην Ιρλανδία και τουλάχιστον σε άλλες πέντε χώρες, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).

Εννέα περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά ηλικίας μεταξύ ενός και έξι ετών αναφέρθηκαν πρόσφατα στην πολιτεία της Αλαμπάμα των ΗΠΑ, ανακοίνωσε την Τρίτη το ECDC.

Όλα βρέθηκαν επίσης θετικά σε αδενοϊό. Με τις έρευνες να συνεχίζονται για περιπτώσεις στην Ιρλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Δανία, την Ολλανδία και την Ισπανία, η ακριβής αιτία της ηπατίτιδας στα προσβεβλημένα παιδιά παραμένει άγνωστη, σύμφωνα με το ECDC.

«Η ομάδα περιστατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα περισσότερα κρούσματα έχουν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα, θεωρεί ότι μια μολυσματική αιτία είναι πολύ πιθανό να βασίζεται στα κλινικά και επιδημιολογικά χαρακτηριστικά των υποθέσεων που ερευνώνται».

Ένας εκπρόσωπος είπε ότι ο οργανισμός εργάζεται με ομάδες σε καθεμία από τις χώρες που αναφέρουν κρούσματα, καθώς και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλους εταίρους, για να υποστηρίξει τις συνεχιζόμενες έρευνες.

Αύξηση κρουσμάτων και θετικών τεστ σε αδενοϊό

Στην Ιρλανδία, η Υπηρεσία Υγείας (HSE) είπε ότι «λιγότερα από πέντε» κρούσματα ηπατίτιδας άγνωστης προέλευσης έχουν εντοπιστεί πρόσφατα σε παιδιά στην Ιρλανδία.

Τα κρούσματα αναφέρθηκαν για πρώτη φορά σε παιδιά που ήταν προηγουμένως υγιή στη Σκωτία στις 5 Απριλίου. Ο αριθμός των κρουσμάτων στο ΗΒ αυξήθηκε έκτοτε σε 61.

Τα παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο που συμμετείχαν είχαν αυξημένα επίπεδα ηπατικών ενζύμων και πολλά είχαν ίκτερο. Κάποιοι ανέφεραν γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως κοιλιακό άλγος, διάρροια και έμετο, τις προηγούμενες εβδομάδες.

Οι περισσότερες περιπτώσεις δεν είχαν πυρετό. Κάποια χρειάζονταν φροντίδα σε εξειδικευμένες μονάδες ήπατος και μερικά χρειάζονταν μεταμόσχευση ήπατος.

Οι αρχικές υποθέσεις από την ομάδα περιστατικών στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων επικεντρώθηκαν γύρω από έναν μολυσματικό παράγοντα ή μια πιθανή τοξική έκθεση.

Δεν εντοπίστηκε σύνδεση με το εμβόλιο Covid-19 και οι λεπτομερείς πληροφορίες που συλλέχθηκαν μέσω ερωτηματολογίου για περιπτώσεις σχετικά με φαγητό, ποτό και προσωπικές συνήθειες απέτυχαν να εντοπίσουν κάποια κοινή έκθεση.

Εργαστηριακές έρευνες των περιπτώσεων απέκλεισαν την ιογενή ηπατίτιδα τύπου A, B, C, D και E σε όλες τις περιπτώσεις. Από τα 13 κρούσματα που αναφέρθηκαν από τη Σκωτία, τρία βρέθηκαν θετικά σε λοίμωξη από SARS-CoV-2, πέντε ήταν αρνητικά και δύο τεκμηριώθηκε ότι είχαν λοίμωξη τους τρεις μήνες πριν από την εμφάνιση ηπατίτιδας.

Έντεκα από αυτές τις 13 περιπτώσεις είχαν αποτελέσματα για τεστ αδενοϊού και πέντε βρέθηκαν θετικά. 

 

Πηγή: irishtimes.com

Μετάφραση: Ερμίνα Παπαδήμα

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις