Εκτεταμένους ελέγχους στην αγορά πραγματοποίησε τον Σεπτέμβριο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με στόχο την αντιμετώπιση παραβατικών πρακτικών και την προστασία των καταναλωτών.
Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, κατά τη διάρκεια του μήνα διενεργήθηκαν περισσότεροι από 11.000 έλεγχοι σε επιχειρήσεις και σημεία εμπορικής δραστηριότητας, ενώ τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ανήλθαν συνολικά σε σχεδόν 1,3 εκατομμύρια ευρώ.
Οι έλεγχοι επικεντρώθηκαν στην εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, στην αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας και στην τήρηση των κανόνων προστασίας των καταναλωτών.
Παραποιημένα προϊόντα και κατασχέσεις
Κατά τις ελεγκτικές δράσεις εντοπίστηκαν, μεταξύ άλλων, προϊόντα απομίμησης, ενώ σε περιπτώσεις διαπιστωμένων παραβάσεων οι αρμόδιες υπηρεσίες προχώρησαν σε κατασχέσεις και καταστροφές ειδών που δεν πληρούσαν τις προβλεπόμενες προδιαγραφές.
Η αντιμετώπιση της διακίνησης παραποιημένων προϊόντων αποτελεί σημαντικό μέρος των ελέγχων, καθώς τέτοιες πρακτικές μπορούν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές και να δημιουργήσουν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τις νόμιμες επιχειρήσεις.
Παράλληλα, οι έλεγχοι αποσκοπούν στον εντοπισμό παραβάσεων που σχετίζονται με τη λειτουργία της αγοράς και στην επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων όπου διαπιστώνονται παρατυπίες.
Στόχος η προστασία των καταναλωτών
Οι ελεγκτικές δράσεις εντάσσονται στην ευρύτερη προσπάθεια των αρμόδιων αρχών για τον περιορισμό των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και την ενίσχυση της νομιμότητας στην αγορά.
Μέσα από τους ελέγχους και την επιβολή προστίμων επιδιώκεται η τήρηση των κανόνων από τις επιχειρήσεις, η αντιμετώπιση παράνομων δραστηριοτήτων και η προστασία των πολιτών από παραπλανητικές πρακτικές.