Με διαδοχικές μεταβολές αναμένεται να εξελιχθεί ο καιρός τις επόμενες ημέρες, καθώς μετά την κακοκαιρία του Σαββατοκύριακου προβλέπεται πρόσκαιρη ύφεση τη Δευτέρα και νέα επιδείνωση από την Τρίτη 13 Οκτωβρίου. Το νέο κύμα θα φέρει βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας, ενίσχυση των βοριάδων και σταδιακή υποχώρηση της θερμοκρασίας.
Το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα της Ελλάδας, ενώ βροχές και τοπικές καταιγίδες αναμένονται και στην Αττική. Το στοιχείο που ξεχωρίζει στην πρόγνωση του Σάκη Αρναούτογλου είναι η πιθανή ενίσχυση των ανέμων στο Αιγαίο στα μέσα της εβδομάδας, με ενδεχόμενο να επηρεαστούν και οι θαλάσσιες μετακινήσεις.
Καιρός τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου: Πρόσκαιρη βελτίωση
Η Δευτέρα αναμένεται να αποτελέσει ένα σύντομο διάλειμμα από τα έντονα φαινόμενα σε αρκετές περιοχές, χωρίς ωστόσο να επικρατήσει παντού αίθριος καιρός.
Στη Μακεδονία, τη Θράκη και το ανατολικό Αιγαίο προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν κατά διαστήματα αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές ή όμβρους και πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων.
Στην Αττική αναμένονται παροδικές νεφώσεις, με πιθανότητα τοπικής βροχής, ενώ η θερμοκρασία εκτιμάται ότι θα φτάσει περίπου τους 25 βαθμούς Κελσίου.
Νέα κακοκαιρία από την Τρίτη – Πού θα βρέξει
Η νέα μεταβολή του καιρού αναμένεται από την Τρίτη 13 Οκτωβρίου, με τα φαινόμενα να επεκτείνονται σε μεγάλο μέρος της χώρας.
Βροχές και σποραδικές καταιγίδες προβλέπονται στα ηπειρωτικά, στις Σποράδες, στην Εύβοια, στην Κρήτη, στις Κυκλάδες και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Οι άνεμοι θα στραφούν σταδιακά σε βόρειους και θα ενισχυθούν, ενώ η θερμοκρασία θα αρχίσει να υποχωρεί.
Στην Αττική προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις και τοπικές βροχές, με πιθανότητα σποραδικών καταιγίδων. Η εξέλιξη και η ένταση των φαινομένων θα εξαρτηθούν από την πορεία του νέου συστήματος.
Αρναούτογλου: Πιθανές ριπές έως 10 μποφόρ στο Αιγαίο
Η σημαντικότερη εξέλιξη της εβδομάδας αφορά τους βοριάδες που αναμένεται να ενισχυθούν την Τετάρτη 14 και την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με την εκτίμηση του Σάκη Αρναούτογλου, οι ριπές των ανέμων ενδέχεται τοπικά να φτάσουν ακόμη και τα 9 με 10 μποφόρ σε τμήματα του Αιγαίου. Η εκτίμηση αφορά ένα προγνωστικό σενάριο και όχι οριστική πρόβλεψη για όλες τις περιοχές.
Εφόσον επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη εξέλιξη, ενδέχεται να προκύψουν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες, ιδιαίτερα σε δρομολόγια προς τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα νησιά του βόρειου Αιγαίου. Για τον λόγο αυτό, οι ταξιδιώτες καλό είναι να παρακολουθούν τις επίσημες ανακοινώσεις των αρμόδιων Αρχών και των ακτοπλοϊκών εταιρειών.
Πτώση της θερμοκρασίας και πιο φθινοπωρινό σκηνικό
Παράλληλα με τις βροχές και τους ισχυρούς ανέμους, αναμένεται σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας, η οποία θα γίνει περισσότερο αισθητή από την Τρίτη και κυρίως στα μέσα της εβδομάδας.
Η αλλαγή θα είναι πιο έντονη στη βόρεια και κεντρική Ελλάδα, καθώς ψυχρότερες αέριες μάζες θα επηρεάσουν τη χώρα. Έτσι, μετά τις θερμοκρασίες που σε αρκετές περιοχές έφταναν τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου, το σκηνικό θα γίνει περισσότερο φθινοπωρινό.
Πότε αναμένεται να βελτιωθεί ο καιρός
Η βελτίωση αναμένεται να ξεκινήσει σταδιακά από τα δυτικά την Τετάρτη και να επεκταθεί σε περισσότερες περιοχές. Την Πέμπτη, οι βροχές εκτιμάται ότι θα περιοριστούν κυρίως στο Αιγαίο και την Κρήτη, αν και οι βόρειοι άνεμοι ενδέχεται να παραμείνουν ισχυροί.
Το επόμενο διήμερο θα είναι καθοριστικό για την εξέλιξη της κακοκαιρίας, καθώς η ακριβής ένταση των ανέμων και η έκταση των φαινομένων μπορεί να διαφοροποιηθούν όσο πλησιάζουμε προς την Τετάρτη και την Πέμπτη. Οι νεότερες προγνώσεις θα δείξουν ποιες περιοχές θα βρεθούν στο επίκεντρο της μεταβολής.