Breaking news

Απεργία στα σχολεία: Τι ισχύει για μαθήματα και απουσίες στις 21 Οκτωβρίου
A
Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις.
Βάλε το proson.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google

Σε 24ωρη απεργία την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου προχωρούν οι εκπαιδευτικοί, έπειτα από σχετική ανακοίνωση της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ). Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων προγραμματίζονται συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σάμο και άλλες περιοχές της χώρας.

Στις κινητοποιήσεις αναμένεται να συμμετάσχουν και μαθητές και φοιτητές, με αιτήματα που αφορούν την αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας, την κάλυψη των ελλείψεων και την ασφάλεια στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Η απεργία αναμένεται να επηρεάσει τη λειτουργία των σχολείων, ωστόσο το πώς θα πραγματοποιηθούν τα μαθήματα την Τετάρτη θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργία και στις στάσεις εργασίας.

Πού και τι ώρα θα γίνουν οι συγκεντρώσεις

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έχουν προγραμματιστεί σε διάφορες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα:

  • Αθήνα: Στις 12:00 στα Προπύλαια.
  • Θεσσαλονίκη: Στις 11:30.
  • Σάμος: Στις 11:00 στην πλατεία Πυθαγόρα, στο Βαθύ.

Στη Σάμο, οι διοργανωτές απευθύνουν κάλεσμα σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές να συμμετάσχουν από κοινού στην κινητοποίηση.

Τα αιτήματα των εκπαιδευτικών

Οι εκπαιδευτικοί διεκδικούν βελτίωση των αποδοχών και των συνθηκών εργασίας τους, θέτοντας στο επίκεντρο οικονομικά και θεσμικά αιτήματα.

Μεταξύ άλλων, ζητούν αυξήσεις 20% στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού, μέτρα στήριξης για τη στέγαση, καθώς και δωρεάν μετακίνηση από και προς τα σχολεία.

Παράλληλα, οι κινητοποιήσεις συνδέονται με ευρύτερα αιτήματα για την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που καταγράφονται στις σχολικές μονάδες.

Τι θα γίνει με τα μαθήματα και τις απουσίες

Την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, η διεξαγωγή των μαθημάτων και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργία και στις στάσεις εργασίας.

Επομένως, δεν είναι δεδομένο ότι όλα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά. Η λειτουργία κάθε σχολικής μονάδας θα διαμορφωθεί ανάλογα με τις συμμετοχές στις κινητοποιήσεις.

Για τις απουσίες των μαθητών, δεν προκύπτει από τα διαθέσιμα στοιχεία γενική ρύθμιση που να προβλέπει αυτόματη δικαιολόγησή τους λόγω της απεργίας. Οι μαθητές και οι γονείς θα πρέπει να ενημερώνονται από τα ίδια τα σχολεία για τυχόν αλλαγές στο πρόγραμμα και τη λειτουργία τους.

Google Logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις.
Βάλε το proson.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google

Δημοφιλείς Ειδήσεις