Breaking news

μετάλλαξη ομικρον εμβόλια
A

Η είδηση που κυριαρχεί στην πλειοψηφία των ΜΜΕ  σχετικά με την μετάλλαξη Όμικρον είναι η "βόμβα" που έριξε ο επικεφαλής της Moderna σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Ο ίδιος εκτιμά στους Financial Times, ότι είναι απίθανο τα εμβόλια να είναι αποτελεσματικά! 

«Δεν υπάρχει περίπτωση, νομίζω, να είναι το ίδιο αποτελεσματικά όπως ήταν με τη μετάλλαξη Δέλτα. Νομίζω ότι θα σημειωθεί σημαντική μείωση της αποτελεσματικότητας. Απλά δεν ξέρω πόσο, διότι πρέπει να περιμένουμε τα δεδομένα. Αλλά όλοι οι επιστήμονες με τους οποίους έχω μιλήσει λένε ότι “αυτό δεν είναι καλό”», είπε στους Financial Times ο Στεφάν Μπανσέλ.

Είπε επίσης ότι ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων της Όμικρον στην πρωτεΐνη ακίδα, την οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα, και η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής στη Νότια Αφρική, υποδηλώνουν ότι τα υπάρχοντα εμβόλια θα χρειαστούν τροποποίηση.

Εκτίμησε, όμως, ότι θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να μπορέσει να παραχθεί μαζικά ένα εμβόλιο ειδικά για τη μετάλλαξη Όμικρον. «Η Moderna και η Pfizer δεν μπορούν να λάβουν ένα δισεκατομμύριο δόσεις την επόμενη εβδομάδα. Τα μαθηματικά δεν βγαίνουν. Θα μπορούσαμε όμως να βγάλουμε δισεκατομμύρια δόσεις μέχρι το καλοκαίρι; Σίγουρα», είπε και προέβλεψε ότι η Moderna θα μπορούσε να παράγει συνολικά 2-3 δισεκατομμύρια δόσεις το 2022.

Μετάλλαξη Όμικρον: Επικίνδυνη και για παιδιά κάτω των 2 ετών

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα σχετικά με τη νέα μετάλλαξη Όμικρον του κορονοϊού.

Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νοσημάτων της Νότιας Αφρικής, έως και το 10% των εισαγωγών στα νοσοκομεία αφορούν παιδιά κάτω των 2 ετών. Αυτό μπορεί να οφείλεται τόσο σε παράγοντες που σχετίζονται με την ανοσιακή απόκριση όσο και στο γεγονός ότι τα παιδιά αυτής της ηλικίας δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού.

Επιπλέον, παρατηρούνται νοσηλείες σε άτομα 20-40 ετών με μέτρια έως σοβαρή νόσο COVID-19, ενώ μερικοί έχουν ανάγκη νοσηλείας σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Περίπου το 65% αυτών των νέων δεν είναι εμβολιασμένοι, ενώ οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους είναι μερικώς εμβολιασμένοι. Τα κρούσματα COVID-19 που οφείλονται στο στέλεχος Όμικρον αυξάνονται σε όλες τις επαρχίες της Νότιας Αφρικής, ενώ οι νοσηλείες λόγω COVID-19 περίπου διπλασιάζονται κάθε εβδομάδα.

Στην επαρχία Gauteng, που αποτελεί το επίκεντρο του νέου κύματος της COVID-19 στη Νότια Αφρική, οι νοσηλείες έχουν τριπλασιαστεί σε περίοδο δύο εβδομάδων από 135 σε 418.

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι το ποσοστό θετικότητας των διαγνωστικών εξετάσεων ανήλθε από το 1% στο 30% στην αντίστοιχη χρονική περίοδο.

Αυστηρότερα μέτρα για ανεμβολίαστους

Σύμφωνα με πληροφορίες του Proson.gr οι εισηγήσεις προς την Κυβέρνηση αφορούν τους ανεμβολίαστους όπου και προβλέπονται αυστηρότερα μέτρα

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το κυβερνητικό επιτελείο καταλήγει σε μία λύση με δωρεάν Self Test για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ενώ ανακοινώνει αυστηρότερα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις