Breaking news

Forbes: Οι ισχυρότερες γυναίκες του κόσμου για το 2022
A

Σε μια εποχή έντονων γεωπολιτικών αναταράξεων και αβεβαιότητας, και καθώς ο κόσμος παλεύει με μια σειρά συγκλίνουσες κρίσεις, η υπόσχεση και η ανάγκη για τη δύναμη των γυναικών δεν ήταν ποτέ πιο σημαντική.

Η λίστα του 2022 με τις 100 πιο ισχυρές γυναίκες στον κόσμο φέρνει στο προσκήνιο καινοτόμους και υποκινητές που πρωτοστατούν στην παγκόσμια σκηνή για να επαναπροσδιορίσουν τις παραδοσιακές δομές εξουσίας και να δημιουργήσουν μόνιμο αντίκτυπο σε κάθε σφαίρα επιρροής. Αξιοποιούν τη δύναμή τους πέρα από τη συμβατική πολιτική και οικονομική ισχύ για να μεταμορφώσουν τις βιομηχανίες και να λύσουν τα πιο επείγοντα ζητήματα της κοινωνίας.

Από την αρχή αυτής της λίστας, έχουμε δει την ικανότητα των γυναικών να δημιουργούν επιρροή και δύναμη να εξελίσσεται - και αυτό ισχύει ιδιαίτερα φέτος.

Οι ισχυρότερες γυναίκες του κόσμου για το 2022

Τι αντικατοπτρίζει η λίστα του 2022 για τη συλλογική δύναμη των γυναικών παγκοσμίως; Πού έχουμε δει τα πιο σημαντικά βήματα να έχουν γίνει και πού πρέπει να γίνει η περισσότερη δουλειά;

Οι γυναίκες που μπήκαν στη λίστα του 2022, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο #1 και η Μαχσά Αμινί από το Ιράν στο #100, αποτελούν παράδειγμα των ασυνήθιστων μονοπατιών των γυναικών προς την εξουσία και του τρόπου με τον οποίο είναι στριμωγμένη, έχοντας γαλβανίσει την ενότητα σε περιόδους αναταραχής.

Ως εκπρόσωπος των 27 κρατών μελών της ΕΕ και των 450 εκατομμυρίων ψηφοφόρων τους, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη –και η ηγεσία των γυναικών– έχει βρεθεί στο επίκεντρο εν μέσω της σημερινής παγκόσμιας αστάθειας.

Η μοίρα και οι μελλοντικές φιλοδοξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαμορφώνονται από την ικανότητά της να συνεχίσει ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στη Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα αμβλύνει τις εγχώριες οικονομικές κρίσεις που αντηχούν παγκοσμίως.

Από τότε που έγινε η πρώτη γυναίκα που διευθύνει το διοικητικό όργανο της ΕΕ πριν από σχεδόν τρία χρόνια, η φον ντερ Λάιεν έχει επαινεθεί για την ηγετική της προσέγγιση από πάνω προς τα κάτω ως γέφυρα και τρομερή δύναμη που διαμεσολαβεί επιδέξια λύσεις εντός και εκτός των συνόρων της ΕΕ, για να μην αναφέρουμε εντός του συχνά αργού κινούμενου γραφειοκρατικού θεσμού που διευθύνει.

Τα ζητήματα που κλονίζουν τα θεμέλια της παγκόσμιας ισχύος στον πυρήνα της κυριάρχησαν στην ηγετική της ατζέντα και κάλυπταν την κρίση ανάκαμψης από τον Covid έως την ενίσχυση των ρωσικών κυρώσεων, την ανάπτυξη άνευ προηγουμένου στήριξης στις δημοκρατικές πρώτες γραμμές της Ουκρανίας και την αντιπαράθεση σε παγκόσμιες δυνάμεις όπως η Κίνα.

Η αείμνηστη Μαχσά Αμινί καταλαμβάνει τη φετινή θέση #100, την πρώτη μεταθανάτια συμπερίληψη στη λίστα, η οποία υπογραμμίζει επίσης πώς καλλιεργείται και αναπτύσσεται η σύγχρονη εξουσία για λογαριασμό της δικαιοσύνης. Ο τραγικός θάνατος της Αμινί τον Σεπτέμβριο, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση των ηθικών αρχών του Ιράν, η αστυνομία πυροδότησε προκλητικές διαμαρτυρίες ενάντια στην καταπίεση του καθεστώτος και ξέσπασε γρήγορα σε όλο το Ιράν και σε όλο τον κόσμο.

Το όνομά της έγινε συνώνυμο με τον γενναίο αγώνα για την ισότητα των γυναικών. Με τη συνένωση, αυτές οι διαδηλωτές, κυρίως νεαρές γυναίκες, δημιούργησαν μια συλλογική φωνή αρκετά δυνατή ώστε να καταλύσει ένα επαναστατικό κίνημα και να απειλήσει το τέλος ενός αυταρχικού καθεστώτος.

Εκ των κάτω προς τα πάνω, η λαϊκή εξουσία μπορεί να επεκταθεί πέρα από κάθε άτομο και να έχει ίσα μέτρα με τη δύναμη που ασκούν οι παραδοσιακοί τίτλοι πολιτικής ή οικονομικής ισχύος. Η Amini συμβολίζει τη δύναμη των χιλιάδων Ιρανών γυναικών που ενθάρρυνε. Η γενναιότητά τους είναι αιτία ελπίδας - και μια υπενθύμιση ότι είναι δυνατή η ουσιαστική πρόοδος ενάντια σε τρομερές πιθανότητες.

Η Αμινί και η φον ντερ Λάιεν αντιπροσωπεύουν τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι γυναίκες έχουν βρεθεί στο επίκεντρο αυτής της περιόδου παγκόσμιας αναταραχής και αστάθειας, και ενισχύουν ότι δεν υπάρχει σχεδόν κενό γυναικείας δύναμης σε όλο τον κόσμο.

Οι άνδρες εξακολουθούν να κυριαρχούν στην πλειοψηφία των εδρών της εξουσίας, αλλά οι φετινοί βουλευτές βρίσκονται στο επίκεντρο μερικών από τις πιο κρίσιμες μάχες του σήμερα για δημοκρατία, οικονομική αυτονομία και ελεύθερες αγορές. Συλλογικά, έχουν τη δύναμη να προχωρήσουν όλα μπροστά.

Οι γυναικείες πρωτιές πάντα οδηγούν τα πρωτοσέλιδα, αλλά το βασικό στοιχείο από το 2022 είναι ότι η επιρροή των γυναικών ασκείται σε περισσότερους διαδρόμους εξουσίας και με μεγαλύτερη συνέπεια από ποτέ. Από τη Γουόλ Στριτ μέχρι το Χόλιγουντ, τα επιτεύγματα των φετινών λιστών είναι τρομερά από μόνα τους, και ακόμη περισσότερο δεδομένου του πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να εισχωρήσει κανείς σε βιομηχανίες που παραδοσιακά κυριαρχούν οι άνδρες.

Η Τζόρτζια Μελόνι (#7) είναι η πιο αξιοσημείωτη νεοφερμένη στη φετινή λίστα. Η Μελόνι που εξελέγη πρόσφατα ως η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας, τώρα διευθύνει την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία στην ΕΕ και την όγδοη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.

Στη δεύτερη θέση της λίστας βρίσκεται η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, Στην , η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις και ακολουθούν οι επιχειρηματίες Μέρι Μπάρα και Άμπιγκεϊλ Τζόνσον, η φιλάνθρωπος Μελίντα Φρεντς Γκέιτς, ενώ από τις οκτώ ως δέκα βρίσκονται οι επιχειρηματίες Κάρεν Λιντς, Τζούλι Σουΐτ και Τζέιν Φρέιζερ.

Από τον κόσμο του θεάματος, η πρώτη που εμφανίζεται στην λίστα είναι η παρουσιάστρια Όπρα Γουίνφρι (24), ενώ από καλλιτέχνιδες στο νούμερο 73 βρίσκεται η τραγουδίστρια Ριάνα, στο 79 η τραγουδίστρια Τέιλορ Σουίφτ και στο 80 η τραγουδίστρια Μπιγιονσέ Νόουλς, στο 86 βρίσκεται η ηθοποιός Ρις Γουίδερσπουν και στο 96 η τραγουδίστρια Ντόλι Πάρτον.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις