Breaking news

Γάζα: Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Χαν Γιουνίς – «Δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία»
A

Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στη Χαν Γιουνίς, ενώ οι βομβαρδισμοί δεν έχουν σταματήσει στη βόρεια Γάζα που «στενάζει» από την έλλειψη τροφίμων, φαρμάκων και νερού. Η πείνα και οι ασθένειες απειλούν τον πολύπαθο πληθυσμό της Γάζας που καταγγέλλει τη διεθνή κοινότητα για την απραξία της.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας, δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε πως έγιναν σφοδρά αεροπορικά πλήγματα στη Χαν Γιούνις, νέο επίκεντρο των ισραηλινών επιχειρήσεων.

Ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο σήμερα για εκτοξεύσεις ρουκετών από τη Γάζα και την Κυριακή για εντεινόμενες μάχες σε τομείς της πόλης της Γάζας και της Χαν Γιούνις.

Την ίδια ώρα, η Χαμάς ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να απελευθερωθούν Ισραηλινοί όμηροι, αν δεν προηγηθούν διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.

Σφοδρές μάχες

Σύμφωνα με την Ισλαμική Τζιχάντ, στη Χαν Γιούνις, ανατίναξε σπίτι μέσα στο οποίο ο ισραηλινός στρατός έψαχνε υπόγεια σήραγγα, ενώ όλη τη νύχτα ήταν σε εξέλιξη σφοδρές μάχες. Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα προς το Ισραήλ, ενώ έγιναν σκληρές μάχες, αναφέροντας ότι Παλαιστίνιοι μαχητές «βγαίνουν από υπόγειες σήραγγες», πυροδοτούν «εκρηκτικά» και εκτοξεύουν «αντιαρματικές ρουκέτες».

«Δεν χρησιμοποιούμε όλη μας τη δύναμη, αλλά χρησιμοποιούμε ισχυρές δυνάμεις και εξασφαλίζουμε σημαντικά αποτελέσματα», δήλωσε την Κυριακή ο επικεφαλής του ισραηλινού γενικού επιτελείου στρατηγός Χερτσί Χαλεβί. Επίσης, σύμφωνα με τις επίσημες ισραηλινές αρχές, το τελευταίο 24ωρο οι απώλειες του ισραηλινού στρατού, έφτασαν τους 101 στρατιώτες.

Την ίδια ώρα, οι νεκροί Παλαιστίνιοι από τις 7 Οκτωβρίου που ξεκίνησε ο πόλεμος, έχουν ξεπεράσει τους 18.000, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας που διοικείται από τη Χαμάς, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες, παιδιά και έφηβοι.

Αγωνία από ΟΗΕ και ΠΟΥ για τους αμάχους

Με την ένταση των μαχών και των απλών πολιτών να αναγκάζονται να μετακινούνται διαρκώς για να αποφύγουν τους βομβαρδισμούς, που όμως γίνονται αδιάκριτα, το δράμα των αμάχων επιδεινώνεται.

Το σύστημα υγείας απειλείται να «καταρρεύσει», προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σημειώνοντας ότι ο απολογισμός των θυμάτων αυξάνεται διαρκώς

Οι βομβαρδισμοί μετατρέπουν σε συντρίμμια ολόκληρες συνοικίες, ο πληθυσμός προσπαθεί απελπισμένα να ξεφύγει κινούμενος προς τον νότο και σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 1,9 εκατ. άνθρωποι υπέστησαν βίαιο εκτοπισμό, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 85% του πληθυσμού της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός διατάζει τον άμαχο πληθυσμό της Λωρίδα της Γάζας να πάει σε «ασφαλείς ζώνες» για να ξεφύγει από τις εχθροπραξίες, αλλά αυτή η πρόνοια είναι κενή περιεχομένου.

Οι κάτοικοι της Γάζας, στην προσπάθειά τους να σωθούν, που πολλές φορές αποδεικνύεται χωρίς αποτέλεσμα, φεύγουν κατά χιλιάδες όπως μπορούν, συνήθως κατευθυνόμενοι προς τη Ράφα, που βρίσκεται στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Η πόλη έχει μετατραπεί σε απέραντο καταυλισμό εκτοπισμένων, εκατοντάδες σκηνές στήθηκαν βιαστικά με ξύλα, λινάτσες και υφάσματα.

«Γονατισμένο» το σύστημα υγείας της Γάζας

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ΕΦΥΝ, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, επισήμανε για πολλοστή φορά ότι το σύστημα υγείας στη Λωρίδα της Γάζας έχει «γονατίσει», ενώ ο ΠΟΥ υιοθέτησε απόφαση με την οποία ζητεί να χορηγηθεί άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα.

Όπως επισημαίνουν τόσο ο ΟΗΕ όσο και ο ΠΟΥ, η ποσότητα των τροφίμων, των φαρμάκων και των καυσίμων που μπαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει εντελώς ανεπαρκής για να καλυφθούν οι ανάγκες, ενώ η βοήθεια δεν διανέμεται παρά μόνο στη Ράφα.

«Η μονομερής δήλωση της κατοχικής δύναμης σύμφωνα με την οποία περιοχές χωρίς υποδομές, τρόφιμα, νερό, υπηρεσίες υγείας (…) είναι ‘ασφαλείς ζώνες’ δεν σημαίνει τίποτα», σχολίασε η συντονίστρια ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ στα παλαιστινιακά εδάφη, Λιν Χέιστινγκς.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις