Breaking news

Λιμός στη Λωρίδα της Γάζας, οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ συνεχίζονται, εν αναμονή ψηφοφορίας στον ΟΗΕ
A

Αντιμέτωπο με λιμό βρίσκεται περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται και σήμερα Παρασκευή.

Παράλληλα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προσπαθεί να ξεπεράσει το αδιέξοδο σε ό,τι αφορά την ψήφιση μιας απόφασης που να ανοίξει τον δρόμο για την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολύπαθη περιοχή.

Από την Δευτέρα οι ψηφοφορίες στο Σ.Α αναβάλλονται καθώς έως και χτες βράδυ δεν υπήρξε κείμενο απόφασης ικανό να κάμψει το «σθεναρό» αμερικανικό βέτο. Ήδη οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει δυο προηγούμενα σχέδια απόφασης τις τελευταίες εβδομάδες.

Αυτή φορά οι διαπραγματεύσεις «σκοντάφτουν» στον έλεγχο των των οχηματοπομπών με ανθρωπιστική βοήθεια. Αρχικά προβλεπόταν να τον έχει ο ΟΗΕ, «αποκλειστικά», αλλά το Ισραήλ, οι αρχές του οποίου λένε πως φοβούνται πως θα μπουν όπλα και πυρομαχικά, θέλει να διατηρήσει τη δυνατότητα να προχωρά σε ελέγχους στα φορτηγά με τη βοήθεια.

Διπλωματικές πηγές διέρρεαν πως η ψηφοφορία στο Σ.Α αναμένεται πλέον να γίνει σήμερα.

Βαθιά ανθρωπιστική κρίση

Παράλληλα, οι υπηρεσίες του ΟΗΕ δεν σταματούν να προειδοποιούν για το εύρος της βαθιάς ανθρωπιστικής κρίσης στην οποία έχει βυθιστεί η Λωρίδα της Γάζας.

Μισό εκατομμύριο άνθρωποι, με άλλα λόγια το ένα τέταρτο του πληθυσμού του θυλάκου όπου κυβερνά η Χαμάς, αντιμετωπίζουν λιμό, σύμφωνα με έκθεση συστήματος παρακολούθησης των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, αν δεν αλλάξει κάτι, τις προσεχείς έξι εβδομάδες το σύνολο των κατοίκων, δηλαδή 2,4 εκατ. άνθρωποι, θα έχουν περιέλθει στην ίδια κατάσταση.

«Προειδοποιούσαμε εδώ κι εβδομάδες πως, με τέτοιες στερήσεις και καταστροφές, κάθε ημέρα που περνάει θα φέρνει μόνο περισσότερη πείνα, περισσότερες αρρώστιες και περισσότερη απελπισία στον λαό της Γάζας», υπογράμμισε μέσω της πλατφόρμας «X» (του πρώην Twitter) ο Μάρτιν Γκρίφιθς, κορυφαίο στέλεχος του ΟΗΕ, αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του.

«Ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει», πρόσθεσε.

Ακατάπαυστα ισραηλινά πυρά

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο πεδίο, δεν φαίνεται να υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ανάπαυλας. Νωρίτερα σήμερα, ισραηλινός βομβαρδισμός σκότωσε πέντε ανθρώπους στη Ράφα της νότιας Γάζας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Ο ισραηλινός στρατός διαβεβαιώνει πως έχει σκοτώσει «πάνω από 2.000 τρομοκράτες» στη Λωρίδα της Γάζας από την 1η Δεκεμβρίου.

Χθες Πέμπτη εξαπέλυσε για ακόμα μία ημέρα εντατικούς βομβαρδισμούς, πραγματοποιώντας 230 πλήγματα μέσα σε 24 ώρες, κυρίως στο νότιο τμήμα του θυλάκου.

Ένας από τους βομβαρδισμούς αυτούς είχε στόχο την παλαιστινιακή πλευρά του σημείου διέλευσης που είναι γνωστό ως Κερέμ Σαλόμ στο Ισραήλ.

Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους και ο διευθυντής της ομάδας που το χειριζόταν, ενώ η διανομή βοήθειας από τον ΟΗΕ μέσω αυτού ανεστάλη, μερικές ημέρες αφού η οδός αυτή άνοιξε ξανά με απόφαση των ισραηλινών Αρχών.

«Δεν υπάρχει ασφαλές μέρος»

«Δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία, τα πάντα βομβαρδίζονται και ο κόσμος είναι αληθινά τρομοκρατημένος», είπε ο Μαχμούντ ελ Μασίντ, εκτοπισμένος εξαιτίας του πολέμου στη Χαν Γιουνίς (νότια).

Περισσότεροι από δύο μήνες βομβαρδισμών από αέρα, θάλασσα και γη στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 20.057 ανθρώπους κι έχουν προκαλέσει τον τραυματισμό άλλων 53.320, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο Υγείας της Χαμάς. Ανάμεσα στους νεκρούς είναι πάνω από 8.000 παιδιά και 6.200 γυναίκες, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Έχουν μάλιστα καταστραφεί ολόκληρες συνοικίες, ενώ έχουν εκτοπιστεί 1,9 εκατ. άνθρωποι: με άλλα λόγια το 85% του πληθυσμού, κατά τους υπολογισμούς του ΟΗΕ.

Η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να «εξαλείψει» τη Χαμάς μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου η οποία στοίχισε τη ζωή σε 1.140 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημους διαθέσιμους αριθμούς των ισραηλινών Αρχών. 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις