Breaking news

Διεθνές Δικαστήριο για Ισραήλ: Οι αντιδράσεις για την «πολύτιμη απόφαση» – «Eξωφρενική» η κατηγορία περί γενοκτονίας λέει ο Νετανιάχου
A

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης – σε ιστορική απόφαση σχετικά με την προσφυγή της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ - κάλεσε σήμερα το Ισραήλ να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσει κάθε πράξη γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας και για να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πλυθησμό. 

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο ζήτησε σήμερα, από το Ισραήλ να απόσχει από κάθε πιθανή πράξη γενοκτονίας καθώς συνεχίζει την στρατιωτική του επιχείρηση στην Λωρίδα της Γάζας, αλλά δεν έκανε καμία αναφορά σε κατάπαυση του πυρός.

Το Ισραήλ οφείλει να λάβει «άμεσα και αποφασιστικά μέτρα για να επιτρέψει την παροχή βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας την οποία έχουν επείγουσα ανάγκη οι Παλαιστίνιοι για να αντιμετωπίσουν τις δυσχερείς συνθήκες διαβίωσης τις οποίες υφίστανται», αναφέρεται στην απόφαση του Δικαστηρίου.

Η εν λόγω απόφαση προκάλεσε τις ισχυρές αντιδράσεις του προέδρου του Ισραήλ, θεωρώντας «εξωφρενική» την κατηγορία περί γενοκτονίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ είναι δεσμευμένο στο διεθνές δίκαιο μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης που κάλεσε σε μέτρα για την αποτροπή ενεργειών γενοκτονίας στον πόλεμο του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η χώρα έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της.

«Όπως κάθε χώρα, το Ισραήλ έχει ένα εγγενές δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του», τόνισε.

«Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δικαίως απέρριψε το εξωφρενικό αίτημα να μας στερήσει αυτό το δικαίωμα», ανέφερε ο Νετανιάχου, μιλώντας κατά τα φαινόμενα στο γεγονός ότι το Δικαστήριο δεν ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

«Αλλά μόνο και μόνο ο ισχυρισμός ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων δεν είναι μόνο «ψευδής», είναι «εξωφρενικός» και η προθυμία του Δικαστηρίου ακόμη και να το συζητήσει αυτό είναι μια ντροπή που δεν θα ξεπλυθεί για γενιές», συμπλήρωσε.

Χαιρετίζουν την απόφαση Τουρκία και Ιράν

Την έκκληση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης προς το Ισραήλ να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εμποδίσει πράξεις γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας, σχολίασε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος έχει υποστηρίξει ουκ ολίγες φορές ότι οι ισραηλινές επιθέσεις προκαλούν γενοκτονία της Παλαιστίνης, χαρακτήρισε πολύτιμη την απόφαση της Χάγης.

«Θεωρώ πολύτιμη την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για την έκδοση προσωρινής διαταγής σχετικά με τις απάνθρωπες επιθέσεις στη Γάζα και την χαιρετίζω. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τη διαδικασία για να διασφαλίσουμε ότι τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά αθώων Παλαιστινίων πολιτών δεν θα μείνουν ατιμώρητα.

Ελπίζουμε ότι η απόφαση αυτή, η οποία είναι δεσμευτική για τις χώρες που είναι συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης (σ.σ. για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος) κατά της Γενοκτονίας, θα θέσει τέλος στις επιθέσεις του Ισραήλ που γίνονται χωρίς διακρίσεις σε βάρος γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων. Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός και την πορεία προς τη διαρκή ειρήνη και να συμπαραστεκόμαστε στους Παλαιστίνιους αδελφούς μας», δήλωσε ο Ερντογάν.

Αντίστοιχα, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν ζήτησε οι ισραηλινές αρχές να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη αφού το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης διέταξε το Ισραήλ να λάβει μέτρα για να αποτρέψει πράξεις γενοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας.

«Χάγη και κουραφέξαλα»

«Σήμερα, οι αρχές του ισραηλινού ψευδοκαθεστώτος… πρέπει να οδηγηθούν άμεσα στη δικαιοσύνη για διάπραξη γενοκτονίας και πρωτοφανών εγκλημάτων πολέμου κατά των Παλαιστινίων», ανέφερε ο Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν με ανάρτηση στην πλατφόρμα X.

Η εν λόγω τοποθέτηση έρχεται μετά την έγκριση του Δικαστηρίου της Χάγης, ότι οι Παλαιστίνιοι εμφανίζονται να αποτελούν προστατευόμενη ομάδα βάσει της Σύμβασης περί γενοκτονίας, ενώ Δικαστήριο αναγνωρίζει το δικαίωμα των Παλαιστινίων της Γάζας να προστατευθούν από πράξεις γενοκτονίας.

Κατά την έναρξη της ανάγνωσης της ετυμηγορίας στην υπόθεση της προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, το Δικαστήριο ανακοίνωσε ότι έκρινε πως έχει την δικαιοδοσία να αποφασίσει την λήψη επειγόντων μέτρων στην υπόθεση της προσφυγής κατά του Ισραήλ για την διάπραξη γενοκτονίας στην Λωρίδα της Γάζας και ότι δεν απορρίπτει την προσφυγή, όπως ζήτησε η ισραηλινή πλευρά.

Την παραπάνω ετυμηγορία χλεύασε το Ισραήλ, με τον ακροδεξιό υπουργό Εθνικής Ασφάλειας της χώρας να την χαρακτηρίζει «κουραφέξαλα».

«Χάγη και κουραφέξαλα», έγραψε χαρακτηριστικά ο Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ σε ανάρτηση στο Twitter.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις