Breaking news

 οι 10 πλουσιότεροι Έλληνες στον κόσμο
A

Δημοσιεύθηκε η καθιερωμένη ετήσια λίστα του αμερικανικού περιοδικού Forbes με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης βρίσκεται ο Μπερνάρ Αρνό, διευθύνων σύμβουλος της LVMH (Louis Vuitton, Sephora κλπ) και στη δεύτερη ακολουθεί με μικρή διαφορά ο Έλον Μασκ.

Στη λίστα υπάρχουν όμως -σε μικρότερες θέσεις- και ονόματα Ελλήνων επιχειρηματικών. Πρώτο ελληνικό όνομα είναι αυτό της Μαρίας Αγγελικούση, η οποία είναι στην θέση 432 της γενικής κατάταξης με περιουσία που υπολογίζεται στα 6,4 δισ. δολάρια.

Ποια είναι όμως οι 10 πλουσιότεροι Έλληνες στον κόσμο και ποιο είναι το βιογραφικό τους;

Οι 10 πλουσιότεροι Έλληνες

Οι πλουσιότεροι Έλληνες για το 2024 σύμφωνα με το Forbes είναι οι:

  • Μαρία Αγγελικούση με περιουσία 6,4 δισ. δολάρια
  • Αριστοτέλης Μυστακίδης με περιουσία 3,3 δισ. δολάρια
  • Φίλιππος Νιάρχος με περιουσία 2,8 δισ. δολάρια
  • Γιώργος Προκοπίου με περιουσία 2,6 δισ. δολάρια
  • Κωνσταντίνος Μαρτίνος με περιουσία 2,3 δισ. δολάρια
  • Σπύρος Λάτσης με περιουσία 2,2 δισ. δολάρια
  • Βαρδής Βαρδινογιάννης με περιουσία 2,1 δισ. δολάρια
  • Μαριάννα Λάτση με περιουσία 1,8 δισ. δολάρια
  • Ανδρέας Μαρτίνος με περιουσία 1,8 δισ. δολάρια
  • Αθανάσιος Μαρτίνος με περιουσία 1,8 δισ. δολάρια

Και τα βιογραφικά τους

Μαρία Αγγελικούση

Η Μαρία Αγγελικούση είναι η πλουσιότερα Ελληνίδα στον κόσμο καθώς η περιουσία της υπολογίζεται στα 6,4 δισ. δολάρια. Είναι εφοπλίστρια και διευθύνουσα σύμβουλος του Ομίλου Αγγελικούση. Η κόρη του Γιάννη Αγγελικούση σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και εργάστηκε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 2008 άρχισε η ενασχόλησή της με τη ναυτιλιακή εταιρεία της οικογένειάς της και το 2021, μετά τον θάνατο του πατέρα της, ανέλαβε τα ηνία του ομίλου. Το 2023 παρέλαβε το βραβείο της Lloyd's για το «πλοίο της χρονιάς» για το υπερδεξαμενόπλοιο VLCC διπλού καυσίμου «Antonis I. Angelicoussis».

Αριστοτέλης Μυστακίδης

Ο Αριστοτέλης Μυστακίδης είναι δισεκατομμυριούχος έμπορος μετάλλων που γεννήθηκε στη Ρώμη και έχει ελληνική και βρετανική ιθαγένεια. Η περιουσία του ανέρχεται στα 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με το Forbes και είναι ο δεύτερος πλουσιότερος Έλληνας. Κατάγεται από την Θεσσαλονίκη και σπούδασε στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου. Είναι παντρεμένος και έχει έναν γιό. Ο Αριστοτέλης Μυστακίδης, γνωστός ως «Τέλης», παραιτήθηκε από τον ρόλο του διευθυντή της επιχείρησης χαλκού της Glencore στα τέλη του 2018. Το 2018, οι καναδικές ρυθμιστικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο και απαγόρευσαν στον Μυστακίδη να εργάζεται ως διευθυντής λόγω παραβιάσεων συμμόρφωσης. Έγινε για πρώτη φορά δισεκατομμυριούχος το 2011 όταν η Glencore βγήκε στο χρηματιστήριο.

Φίλιππος Νιάρχος

Ο Φίλιππος Νιάρχος είναι Έλληνας εφοπλιστής, επιχειρηματίας και συλλέκτης έργων τέχνης με τη συνολική του περιουσία να φτάνει τα 2,8 δισ. δολάρια. Είναι το πρώτο από τα τρία παιδιά του εφοπλιστή Σταύρου Νιάρχου και της Ευγενίας Λιβανού. Είναι διάσημος συλλέκτης έργων τέχνης, ενασχόληση που αποτελεί και μία από τις βασικές πηγές εσόδων. Στην κατοχή του βρίσκονται σπουδαίοι πίνακες, που κληρονόμησε από τον πατέρα. Σύμφωνα με το Forbes, η συλλογή αυτή αγοράστηκε το 1957 έναντι 3 εκατ. δολαρίων από τον ηθοποιό Εντουαρντ Ρόμπινσον, ο οποίος χρειαζόταν χρήματα για να πληρώσει το διαζύγιό του.

Γιώργος Προκοπίου

Ο Γιώργος Προκοπίου είναι εφοπλιστής και ιδρυτής των εταιρειών Dynacom Tankers, Sea Traders και Dynagas. Γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου 1946, στην Αθήνα και οι δύο γονείς του ήταν πρόσφυγες: ο πατέρας του από τη Σμύρνη και η μητέρα του από την Οδησσό. Ο Προκοπίου αγόρασε το πρώτο του πλοίο το 1971, το δεξαμενόπλοιο Πενσυλβάνια. Τον Μάρτιο του 2015 η περιουσία του έφτανε τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια και οι εταιρείες του κατείχαν 89 πλοία σύμφωνα με το Bloomberg. Το 2016, το ναυτιλιακό περιοδικό Lloyd's List, τον κατέταξε 12ο στο κατάλογο των 100 ατόμων με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως στη ναυτιλιακή βιομηχανία. Το 2021 περιήλθαν στην ιδιοκτησία του τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Κωνσταντίνος Μαρτίνος

Ο Κωνσταντίνος Μαρτίνος είναι ιδιοκτήτης της ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας Thenamaris, η οποία διαθέτει στόλο 89 τάνκερ, πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου, πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και πλοία μεταφοράς LNG. Συνίδρυσε την εταιρεία το 1972 με τη μητέρα του και τα δύο αδέρφια του. Συνολικά, ο Κωνσταντίνος και τα αδέρφια του κατέχουν τον μεγαλύτερο ναυτιλιακό στόλο στην Ελλάδα, τη μεγαλύτερη πλοιοκτήτρια χώρα στον κόσμο. Η Thenamaris διοικείται πλέον από τον γιο του, Νικόλα. Ο άλλος γιος του, Ιωάννης διευθύνει την εταιρεία ναυτιλιακών υπηρεσιών Signal Group.

Σπύρος Λάτσης

Ο Σπύρος Λάτσης είναι τραπεζίτης, εφοπλιστής και μεγιστάνας της πετρελαιαγοράς. Ελέγχει έναν από τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς ιδιωτικούς τραπεζικούς ομίλους στην Ελβετία (EFG Group). Είναι μεγαλομέτοχος των Ελληνικών Πετρελαίων, ενός εκ των κορυφαίων ομίλων στον τομέα της ενέργειας και των πετρελαιοειδών της ανατολικής Ευρώπης. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 1 Ιανουαρίου 1946 και είναι γιος του εφοπλιστή Γιάννη Λάτση και της Εριέττας Τσουκαλά. Σπούδασε στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου και στη συνέχεια ανέλαβε τα ηνία των επιχειρήσεων της οικογένειας Λάτση.

Ο Σπύρος Λάτσης διαθέτει ένα από τα πολυτελέστατα και μεγαλύτερα γιοτ στον κόσμο ενώ σύμφωνα με το περιοδικό Forbes τον Σεπτέμβριο του 2017 ήταν στην 40η θέση στη λίστα του περιοδικού με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου με περιουσία 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια, όντας ο πλουσιότερος Έλληνας στο κόσμο. Το 2019 χώρισε την περιουσία -της οικογένειας Λάτση- με την αδελφή του, Μαριάννα, κρατώντας, μαζί με την άλλη αδελφή του, Μαργαρίτα, τον τραπεζικό όμιλο EFG International και την εταιρεία Lamda Development. Είναι παντρεμένος με την Ντόροθι Μπάντελεϊ και έχει δύο παιδιά, ενώ διαμένει μόνιμα στη Γενεύη της Ελβετίας.

Βαρδής Βαρδινογιάννης

Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ίδρυσε την Motor Oil Hellas, μια εταιρεία πετρελαιοειδών με έδρα την Ελλάδα, μαζί με τον αείμνηστο αδελφό του το 1970, που εισήχθη στο χρηματιστήριο της Αθήνας τον Αύγουστο του 2001. Ο μεγαλύτερος γιος του Βαρδή, ο Γιάννης, είναι αντιπρόεδρος ενώ ο ανιψιός του, Νίκος, είναι επίσης βασικός μέτοχος. Ο Βαρδινογιάννης φέρεται να είναι και ιδιοκτήτης της Vegas Oil and Gas στην Αίγυπτο. Εκτός από τη Motor Oil, η οικογένεια επενδύει επίσης σε ναυτιλιακές, χρηματοοικονομικές και ποδοσφαιρικές ομάδες, σύμφωνα με το Forbes. Γεννήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1933 στην Επισκοπή Ρεθύμνου και είναι γιος του Ιωάννη Βαρδινογιάννη και της Χρυσής Θεοδωρουλάκη.

Μαριάννα Λάτση

Η Μαριάννα Λάτση κληρονόμησε την περιουσία του αείμνηστου πατέρα της, Έλληνα μεγιστάνα της ναυτιλίας Γιάννη Σ. Λάτση μαζί με τα αδέρφια της, Γιάννη και Μαργαρίτα. Τα αδέρφια χώρισαν την οικογενειακή περιουσία το 2019, με τη Μαριάννα να αναλαμβάνει τη ναυτιλιακή εταιρεία Latsco και να αποχωρεί από τον τραπεζικό κλάδο και τον κλάδο ακινήτων. Έκτοτε έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις στον ελληνικό όμιλο ΓΕΚ Τέρνα και στην εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Dimand. Μια από τις πρώτες της επενδύσεις, η startup πληρωμών Viva Wallet, τις απέφερε 850 εκατ. δολάρια, όταν το 2022 πούλησε το 48,5% στην JPMorgan. Η Λάτση εξακολουθεί να κατέχει μετοχές στην πετρελαϊκή εταιρεία Helleniq Energy και στο ναυπηγείο TALOS μαζί με τα αδέρφια της.

Ανδρέας Μαρτίνος

Ο Ανδρέας Μαρτίνος είναι ιδιοκτήτης της ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας Minerva Marine, η οποία διαθέτει στόλο 71 τάνκερ, ξηρού φορτίου και πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Ίδρυσε την εταιρεία το 1998, αφού αποχώρησε από την οικογενειακή ναυτιλιακή εταιρεία Thenamaris, την οποία είχε ιδρύσει μαζί με τη μητέρα του και τα δύο αδέρφια του το 1972. Συλλογικά, ο Ανδρέας και τα αδέρφια του, Κωνσταντίνος και Αθανάσιος κατέχουν τον μεγαλύτερο ναυτιλιακό στόλο στην Ελλάδα. Η Minerva Marine τώρα διευθύνεται από τον γιο του, ο οποίος ονομάζεται επίσης Ανδρέας.

Αθανάσιος Μαρτίνος

Ο Αθανάσιος Μαρτίνος είναι ιδιοκτήτης της ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας Eastern Mediterranean Maritime, η οποία διαθέτει στόλο 78 τάνκερ, πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου και πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων. Ίδρυσε την εταιρεία το 1990, αφού αποχώρισε και εκείνος από την οικογενειακή ναυτιλιακή εταιρεία Thenamaris. Είναι επίσης ιδιοκτήτης μιας κυπριακής εταιρείας επενδύσεων σε real estate, η οποία κατέχει γραφεία και ακίνητα λιανικής στο Λονδίνο και τη Γενεύη. Υπηρέτησε ως πολιτικός διοικητής της μοναστικής κοινότητας του Αγίου Όρους, από το 2019 έως το 2023.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις