Breaking news

Wikileaks: «Ταξίδι» προς την ελευθερία για τον Τζούλιαν Ασάνζ
A

Στον Τζούλιαν Ασάνζ είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας σήμερα, Τρίτη 25 Ιουνίου, μετά την αιφνιδιαστική είδηση ότι τελικά αφήνεται ελεύθερος, έπειτα από συμφωνία περί ομολογίας ενοχής του 52χρονου Αυστραλού.

Ο ιδρυτής του Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από συμβιβασμό με την αμερικανική δικαιοσύνη, μία απόφαση – σταθμός στη μάχη για την προάσπιση της ελευθερίας του Τύπου.

Ο λογαριασμός του Wikileaks στα social media ανάρτησε σχετικό βίντεο το οποίο δείχνει τον Ασάνζ να περπατά ελεύθερος το πρωί της Δευτέρας στο αεροδρόμιο του Στάνστεντ και να επιβιβάζεται σε αεροσκάφος εγκαταλείποντας τη Βρετανία.

Σύμφωνα με το Reuters, την Τετάρτη ο Ασάνζ αναμένεται να δηλώσει την ενοχή του για μία και μόνο κατηγορία, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του και την επιστροφή στην πατρίδα του την Αυστραλία, βάζοντας τέλος σε μία νομική οδύσσεια που διήρκησε 14 συναπτά έτη.

Γιατί αφέθηκε ελεύθερος;

Τα τελευταία πέντε χρόνια, ο Ασάνζ είναι φυλακισμένος σε φυλακή υψηλής ασφαλείας στο νότιο Λονδίνο, όπου δεν του έχει επιτραπεί η αποφυλάκιση με εγγύηση με την αιτιολογία ότι θεωρείται ύποπτος φυγής. Καθ’ όλο αυτό το διάστημα, η οικογένειά του και οι υποστηρικτές του λένε ότι η σωματική και ψυχική του υγεία φθίνει.

Ακόμη, το 2021, δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι ο Ασάνζ θα μπορούσε να εκδοθεί στις ΗΠΑ, αλλά νωρίτερα φέτος κέρδισε το δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης αυτής.

Τον Φεβρουάριο, το αυστραλιανό κοινοβούλιο ενέκρινε πρόταση που καλούσε τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου να επιτρέψουν στον Ασάνζ να επιστρέψει στη χώρα του. Στη συνέχεια, τον Απρίλιο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι εξετάζει το αίτημα της Αυστραλίας να αποσύρει τη δίωξη κατά του Ασάνζ.

Αν και δεν είναι σαφές γιατί απελευθερώθηκε τώρα, η οικογένεια του Ασάνζ -συμπεριλαμβανομένης της μητέρας του- δήλωσε την Τρίτη ότι το τέλος της «δοκιμασίας» του οφείλεται στην σιωπηρή διπλωματία, ενώ ο πατέρας του ευχαρίστησε τον Αυστραλό πρωθυπουργό, Άντονι Αλμπανέζε.

Ποιες είναι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει

Εδώ και πολλά χρόνια, η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστήριζε ότι τα αρχεία Wikileaks – τα οποία αποκάλυπταν πληροφορίες σχετικά με τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάνέθεσαν σε κίνδυνο ζωές.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο ιδρυτής των Wikileaks, του απαγγέλθηκαν στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ και οι εισαγγελείς ήθελαν αρχικά να τον δικάσουν για 18 κατηγορίες. Οι περισσότερες από αυτές ήταν βάσει του νόμου περί κατασκοπείας του 1917.

Στην ουσία, ο νόμος αυτός ποινικοποιεί σε γενικές γραμμές την κακή διαχείριση κυβερνητικών αρχείων «που αφορούν την εθνική άμυνα» των ΗΠΑ. Οι υπέρμαχοι της ελευθερίας του Τύπου υποστήριξαν ότι ο νόμος είναι αρχαϊκός και η απαγγελία κατηγοριών σε δημοσιογράφους βάσει αυτού δημιουργεί επικίνδυνο προηγούμενο.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις