Μαύρος καπνός βγήκε και σήμερα, Πέμπτη 8 Μαΐου από την καμινάδα της Καπέλα Σιστίνα έπειτα από την ολοκλήρωση των δύο πρωινών ψηφοφοριών στο Κονκλάβιο για την εκλογή νέου Πάπα, οι οποίες απέβησαν άκαρπες.
Έτσι, το ενδιαφέρον στρέφεται στις άλλες ψηφοφορίες που αναμένονται το απόγευμα στις 18:30 και στις 20:00. Ένα τελικό αποτέλεσμα είναι πιθανό από τη δεύτερη ημέρα, όταν μπορούν να διεξαχθούν έως και τέσσερις γύροι ψηφοφορίας συνολικά.
υνολικά 133 καρδινάλιοι από 70 χώρες έχουν απομονωθεί στο Βατικανό, αυξημένοι σε σχέση με τους 115 από 48 χώρες στο κονκλάβιο του 2013. Η διευρυμένη αντιπροσώπευση αντικατοπτρίζει τη στρατηγική του αείμνηστου Πάπα Φραγκίσκου να επεκτείνει την παγκόσμια απήχηση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας κατά τη διάρκεια της 12ετούς παποσύνης του. Ο γεννημένος στην Αργεντινή Φραγκίσκος, που απεβίωσε τον περασμένο μήνα, είχε εκλεγεί στο τέλος της δεύτερης ημέρας μετά από πέντε γύρους ψηφοφορίας. Παρόμοια, το 2005 ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ εξελέγη επίσης μετά από δύο ημέρες, αλλά με τέσσερις γύρους.
Οι επικρατέστεροι
Παρότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρα φαβορί, οι καρδινάλιοι Πιέτρο Παρολίν από την Ιταλία, πρώην κρατικός γραμματέας του Βατικανού, και Λουίς Αντόνιο Τάγκλ από τις Φιλιππίνες, θεωρούνται από πολλούς ως οι επικρατέστεροι. Ωστόσο, αν κανείς από αυτούς δεν συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων, οι ψήφοι ενδέχεται να ανακατανεμηθούν προς άλλους υποψήφιους – με κριτήρια όπως η γεωγραφική καταγωγή, η θεολογική συγγένεια ή ακόμη και η κοινή γλώσσα.
Μεταξύ των άλλων πιθανών papabili, δηλαδή υποψηφίων για το παπικό αξίωμα, περιλαμβάνονται ο Γάλλος Ζαν Μαρκ Αβελίν, ο Ούγγρος Πίτερ Έρντο, ο Αμερικανός Ρόμπερτ Πρεβόστ και ο Ιταλός Πιερμπαντίστα Πιτσαμπάλα.
Κατά τη διάρκεια του κονκλάβιου, οι καρδινάλιοι διαμένουν σε ειδικούς ξενώνες του Βατικανού, χωρίς πρόσβαση σε τηλέφωνα ή υπολογιστές, και ορκίζονται απόλυτη μυστικότητα. Μετακινούνται μόνο μεταξύ των χώρων διαμονής και της Καπέλα Σιξτίνα, όπου διεξάγονται οι ψηφοφορίες.
Στις συζητήσεις των τελευταίων ημερών, οι απόψεις για τη μελλοντική κατεύθυνση της Εκκλησίας παρουσιάζονται διχασμένες. Ορισμένοι καρδινάλιοι επιθυμούν τη συνέχιση των ανοιγμάτων και των μεταρρυθμίσεων που προώθησε ο Φραγκίσκος. Άλλοι, ωστόσο, ζητούν επιστροφή στις παραδοσιακές αξίες και πιο αυστηρή ερμηνεία των δογμάτων. Το κοινό ζητούμενο: ένας Πάπας που θα φέρει ισορροπία, προβλεψιμότητα και ενότητα σε μια Εκκλησία που έχει βιώσει έντονες εσωτερικές αντιπαραθέσεις τα τελευταία χρόνια.