Breaking news

Συνεχίζεται η σφαγή στη Γάζα: Αντιδρά η Ευρώπη, σιωπά η Ελλάδα
A

Καθώς η γενοκτονία των Παλαιστινίων από το Ισραήλ συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, ευρωπαϊκές κυβερνήσεις – έστω και καθυστερημένα – αρχίζουν να πιέζουν πιο δυναμικά το Τελ Αβίβ για την άρση των εμποδίων στην ανθρωπιστική βοήθεια. Ο πληθυσμός, που ήδη υποφέρει από καταστροφή άνευ προηγουμένου, βρίσκεται πλέον ένα βήμα πριν από μαζικό λιμό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την επανεξέταση της συμφωνίας σύνδεσης με το Ισραήλ. Η Βρετανία ανέστειλε διαπραγματεύσεις για εμπορική συμφωνία. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: η ανοχή εξαντλείται. Ωστόσο, χρειάστηκε να φτάσουμε στο χείλος της απόλυτης ανθρωπιστικής κατάρρευσης για να αρχίσει η Ευρώπη να αντιδρά. Ο λιμός, οι χιλιάδες νεκροί άμαχοι, οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί σε σχολεία και νοσοκομεία δεν στάθηκαν αρκετοί επί μήνες για μια ουσιαστική παρέμβαση.

Σιωπά η Ελλάδα: Η στρατηγική σχέση υπερτερεί της ανθρωπιάς;

Εν μέσω αυξανόμενης πίεσης από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προς το Ισραήλ, η Ελλάδα επέλεξε τη σιωπή. Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη θαλάσσια ασφάλεια – μια ευκαιρία που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για να τεθεί το θέμα της απρόσκοπτης ανθρωπιστικής πρόσβασης στη Γάζα – καμία αναφορά δεν έγινε από ελληνικής πλευράς για την υποχρέωση του Ισραήλ να επιτρέψει ποσοτικά επαρκή και ποιοτικά κατάλληλη βοήθεια προς τον λιμοκτονούντα πληθυσμό.

Η στάση αυτή εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την ουσία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία με τη στάση της φαίνεται να υποστηρίζει σιωπηρά το Ισραήλ.

Λιμός ως όπλο

Μετά την απαγόρευση κάθε μορφής ανθρωπιστικής βοήθειας (από τις 2 Μαρτίου), το Ισραήλ ανακοίνωσε την είσοδο μόλις 93 φορτηγών του ΟΗΕ – μια σταγόνα στον ωκεανό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο ΟΗΕ προειδοποιούν για εκατομμύρια ανθρώπους που λιμοκτονούν, ενώ τόνοι τροφίμων σαπίζουν στα σύνορα.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου παραδέχεται πως η μερική άρση του αποκλεισμού έγινε για «διπλωματικούς λόγους», υπό τον φόβο εικόνων μαζικής πείνας. Ο λιμός, πλέον, δεν είναι αποτέλεσμα αμέλειας – είναι συνειδητό εργαλείο πίεσης.

55 νεκροί μέσα σε 24 ώρες – Παιδικές κραυγές θαμμένες στα ερείπια

Τουλάχιστον 55 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μέσα σε ένα 24ωρο από ισραηλινούς βομβαρδισμούς. Στη Νουσέιρατ, 15 άμαχοι βρήκαν φρικτό θάνατο σε πρατήριο καυσίμων – οι εικόνες των διαμελισμένων παιδιών είναι η νέα «κανονικότητα» του πολέμου.

Οι ισραηλινές αρχές μιλούν για «εξουδετέρωση τρομοκρατών», όμως οι αριθμοί καταδεικνύουν κάτι διαφορετικό: 53.573 νεκροί στη Γάζα, η πλειονότητα των οποίων είναι άμαχοι, γυναίκες και παιδιά.

Ηθικά αδικαιολόγητο: Πυρά από Παρίσι και Λονδίνο - Απτόητος ο Νετανιάχου

Η Βρετανία, η Γαλλία και ο Καναδάς εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τις «σκανδαλώδεις» ισραηλινές ενέργειες. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ Ντέιβιντ Λάμι χαρακτήρισε την ισραηλινή επίθεση «ηθικά αδικαιολόγητη και δυσανάλογη». Η Σουηδία κάλεσε την Ε.Ε. να «ανεβάσει τον τόνο».

Την ίδια ώρα, 22 χώρες ζητούν άμεση επανεκκίνηση της ανθρωπιστικής βοήθειας. Ο ΟΗΕ κάνει λόγο για «ανθρωπιστική κατάρρευση». Και όμως, ενώ η κατακραυγή μεγαλώνει, η Ελλάδα παραμένει θεατής.

Παρόλα αυτά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, αμετανόητος και απτόητος, ανακοίνωσε ότι «θα πάρει τον έλεγχο όλης της Γάζας», παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση. Ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν παγώσει, καθώς το Τελ Αβίβ αποσύρει βασικούς διαπραγματευτές από τη Ντόχα, κατηγορώντας τη Χαμάς για αδιαλλαξία.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις