Breaking news

Πείνα και απελπισία στη Γάζα: «Ο κόσμος δεν νοιάζεται αν πεθάνουμε όλοι»
A

Αδιάκοποι είναι οι ήχοι του πολέμου στη Γάζα, καθώς οι βόμβες και οι οβίδες εκρήγνυνται μέρα και νύχτα, καταστρέφοντας ό,τι έχει απομείνει στην πόλη. Περισσότεροι από 100.000 εκτοπισμένοι έχουν συγκεντρωθεί στην κατεστραμμένη πόλη, προσπαθώντας να ξεφύγουν από τη νέα ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Γάζα.

Σύμφωνα με τον Guadian, η ισραηλινή επίθεση φέρνει εικόνες απόλυτης καταστροφής: 750 νεκροί και πάνω από 2.000 τραυματίες μόνο την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με Παλαιστίνιους ιατρικούς αξιωματούχους — κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Απόγνωση και εκτοπισμός χωρίς τέλος

Ο Μοχάμεντ Αμπού Νάντι, 33 ετών, όπως μεταδίδει ο Guardian, περιέγραψε πώς έχασε τον φίλο του, του οποίου ολόκληρη η οικογένεια θάφτηκε κάτω από τα ερείπια. Ο ίδιος εγκατέλειψε άρον άρον την Τζαμπαλίγια μεταφέροντας τη σύζυγο και τα παιδιά του.

Ο Αμπού Άνταμ Αμπντούλ Ράμπο, 55 ετών, έχασε πάνω από 80 συγγενείς σε διάστημα 19 μηνών. «Δεν πήραμε τίποτα μαζί μας, μόνο λίγα ρούχα και τρόφιμα. Η γυναίκα μου έκλαιγε: ‘Πώς θα επιβιώσουμε;’».

Ανθρωπιστική κατάρρευση – Επισιτιστική κρίση σε πλήρη εξέλιξη

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για επικείμενο λιμό. Οι αποθήκες τροφίμων έχουν αδειάσει, οι κοινές κουζίνες παράγουν λίγες εκατοντάδες χιλιάδες μερίδες ημερησίως για ένα πληθυσμό εκατομμυρίων. Ένα κιλό ντομάτες κοστίζει 13 δολάρια, ποσό απαγορευτικό για τους περισσότερους.

Ο Αμτζάντ Σάουα, επικεφαλής δικτύου ΜΚΟ στη Γάζα, δήλωσε: «Οι άνθρωποι ζουν κυριολεκτικά πάνω σε χωματερές. Δεν υπάρχουν νερό, τροφή, κουβέρτες. Πεινούν και δεν έχουμε τίποτα να τους δώσουμε».

Κατέρρευσε το σύστημα υγείας – Παιδιά λιμοκτονούν, ασθενείς εγκαταλείπονται

Οι κλινικές του ΟΗΕ δεν μπορούν να προσφέρουν το 40% των βασικών φαρμάκων. Γιατροί αναφέρουν έξαρση λοιμώξεων, διάρροιας, δερματικών παθήσεων και υποσιτισμού. Ο Βρετανός γιατρός Ίαν Λέννον δήλωσε: «Πολλά παιδιά είναι ήδη υποσιτισμένα. Όλοι λένε το ίδιο: πεινάμε».

Παρά την προσωρινή άρση του αποκλεισμού, η βοήθεια δεν φτάνει. Η ασφάλεια έχει καταρρεύσει. Από 20 φορτηγά με αλεύρι του ΟΗΕ, μόνο 3 έφτασαν, ενώ τα υπόλοιπα λεηλατήθηκαν.

Ένα νέο ισραηλινό σχέδιο διανομής με ιδιωτικές εταιρείες και έλεγχο από στρατό προκαλεί αντιδράσεις. Οι Παλαιστίνιοι πρέπει να διασχίσουν έως 40 χιλιόμετρα μέσα σε εμπόλεμη ζώνη για μια σακούλα τροφίμων, χωρίς μεταφορικά μέσα.

Αβοήθητοι και εγκαταλελειμμένοι

Ο 21χρονος Μαχμούντ τραυματίστηκε από ισραηλινό πύραυλο προσπαθώντας να βρει φαγητό. Τώρα υποφέρει από λοίμωξη και χωρίς ιατρική βοήθεια πεθαίνει σιγά-σιγά σε σκηνή στους δρόμους της Γάζας.

Ο οκτάχρονος Γιαζάν, τετραπληγικός, λιμοκτονεί. Ο πατέρας του λέει: «Οι γιατροί δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Χάνω τον γιο μου και δεν μπορώ να βοηθήσω».

Ηθική ευθύνη για μια γενοκτονία σε εξέλιξη

Καθώς οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός έχουν «παγώσει», η ανθρωπιστική βοήθεια δεν φτάνει και οι άμαχοι σβήνουν αθόρυβα.

Η 65χρονη Ουμ Αμάρ Τζουντιγέχ, που εγκατέλειψε το Σουτζάγια, λέει: «Ο κόσμος δεν νοιάζεται αν πεθάνουμε όλοι. Είναι υποκριτικός, βλέπει μόνο με το ένα μάτι».

Η κατάσταση στη Γάζα δεν είναι απλώς ανθρωπιστική κρίση. Είναι μια συστηματική καταστροφή ενός λαού με πρόφαση την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Με χιλιάδες άμαχους νεκρούς, παιδιά που υποσιτίζονται και υποδομές κατεστραμμένες, το Ισραήλ διαπράττει μια γενοκτονία με την ανοχή της Δύσης.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις