Η Παλαιστινιακή αντιπροσωπεία εξασφάλισε το δικαίωμα να υψώσει τη σημαία της στην έδρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ύστερα από συμβολική νίκη σε σημερινή ψηφοφορία στη Γενεύη.
Ο Παλαιστίνιος απεσταλμένος εξέφρασε την ελπίδα πως το αποτέλεσμα αυτό θα ενισχύσει την πορεία προς ευρύτερη αναγνώριση της Παλαιστίνης τόσο εντός του ΟΗΕ όσο και διεθνώς. Η πρόταση κατατέθηκε από την Κίνα, το Πακιστάν, τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες κατά την ετήσια συνέλευση του Οργανισμού, και εγκρίθηκε με 95 ψήφους υπέρ, 4 κατά (από Ισραήλ, Ουγγαρία, Τσεχία και Γερμανία) και 27 αποχές.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε συνέχεια της περσινής επιτυχίας του παλαιστινιακού αιτήματος για ένταξη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ενώ συμπίπτει με ενδείξεις από τη Γαλλία για πιθανή αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους. Αναφερόμενη εμμέσως στον συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, η εκπρόσωπος του Λιβάνου, Ράνα ελ Χούρι, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα «μια μικρή αχτίδα ελπίδας για τον γενναίο παλαιστινιακό λαό, τα δεινά του οποίου έχουν φτάσει σε μη ανεκτά επίπεδα».
Το Ισραήλ εξέφρασε την αντίθεσή του στην απόφαση και απαίτησε την πραγματοποίηση ψηφοφορίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, αν και παραμένουν βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, δεν συμμετείχαν, καθώς σχεδιάζουν να αποχωρήσουν από τον ΠΟΥ. Αν και σχεδόν 150 χώρες έχουν αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος, αρκετές μεγάλες δυτικές δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία και η Ιαπωνία, δεν το έχουν πράξει.
Αξιοσημείωτο είναι ότι στη συγκεκριμένη ψηφοφορία, η Γαλλία και η Ιαπωνία ψήφισαν υπέρ, ενώ η Βρετανία επέλεξε να απέχει. «Πρόκειται για μια συμβολική και μεμονωμένη πράξη, αλλά και ένδειξη ότι αποτελούμε μέρος της διεθνούς κοινότητας που εργάζεται για την κάλυψη υγειονομικών αναγκών», δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, Ιμπραήμ Χραϊσί. «Ελπίζω σύντομα να αποκτήσουμε καθεστώς πλήρους μέλους στον ΠΟΥ και σε όλα τα φόρα του ΟΗΕ», πρόσθεσε