Breaking news

Γάζα: Αύριο οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της γενοκτονίας - «Τώρα ή ποτέ» το τελεσίγραφο Τραμπ
A

Οι διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό της γενοκτονίας στη Γάζα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να στέλνει σαφές μήνυμα προς Ισραήλ και Χαμάς, ζητώντας από τις δύο πλευρές να αποδεχτούν άμεσα το σχέδιο ειρήνευσης που έχει προτείνει η Ουάσιγκτον.

Τα ξημερώματα της Κυριακής, ο Τραμπ δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία από τη μαζική συγκέντρωση στην πλατεία των Ομήρων στο Τελ Αβίβ, όπου χιλιάδες Ισραηλινοί ζητούσαν από την κυβέρνησή τους να αποδεχθεί τη συμφωνία. Ένα μεγάλο πανό έγραφε το σύνθημα: «Τώρα ή ποτέ» – φράση που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ για να ασκήσει πίεση και στις δύο πλευρές.

Ο Τραμπ τόνισε ότι δεν θα δεχθεί καθυστερήσεις από τη Χαμάς και επισήμανε ότι, αν η παλαιστινιακή οργάνωση επιβεβαιώσει τη συμφωνία, «η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί άμεσα σε ισχύ, θα ξεκινήσει η ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων, και θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για την επόμενη φάση αποχώρησης του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας».

Όπως πρόσθεσε: «Αλλιώς όλα θα χαθούν», υπογραμμίζοντας ότι η πρότασή του στοχεύει στο τέλος «μιας καταστροφής 3.000 ετών».

Έμμεσες συνομιλίες στο Κάιρο

Παράλληλα, σήμερα Κυριακή και αύριο Δευτέρα στο Κάιρο διεξάγονται έμμεσες συνομιλίες με αντιπροσωπείες από το Ισραήλ και τη Χαμάς για την απελευθέρωση των ομήρων και των Παλαιστινίων κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές.

Σύμφωνα με το Al-Qahera News, στην ισραηλινή αποστολή συμμετέχουν:

  • ο υπουργός Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ, ο κυβερνητικός εντεταλμένος για το ζήτημα των ομήρων Γκαλ Χιρς και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Μπενιαμίν Νετανιάχου, Οφίρ Φαλκ.
  • Από την πλευρά των ΗΠΑ, βρίσκονται ο Τζάρεντ Κούσνερ και ο Στιβ Γουίτκοφ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι ελπίζει στην ανακοίνωση της απελευθέρωσης των ομήρων «μέσα στις επόμενες ημέρες», προσθέτοντας πως «η Χαμάς θα αφοπλιστεί και η Γάζα θα αποστρατικοποιηθεί, είτε με τον εύκολο είτε με το δύσκολο τρόπο, αλλά αυτό θα επιτευχθεί».

Η Χαμάς, από την πλευρά της, συμφώνησε για την απελευθέρωση των ομήρων σύμφωνα με το αμερικανικό σχέδιο, χωρίς να αναφέρει τον αφοπλισμό, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω διαπραγματεύσεων.

Χθες το βράδυ, το Al-Qahera News μετέδωσε ότι οι δύο αντιπροσωπείες βρίσκονται καθ’ οδόν για τις συνομιλίες, ώστε να εξεταστούν οι συνθήκες επί του πεδίου και να οργανωθεί η ανταλλαγή σύμφωνα με την πρόταση Τραμπ. Στο Ισραήλ, οι συγκεντρώσεις πολιτών υπέρ της συμφωνίας πληθαίνουν, με το σύνθημα «Τώρα ή ποτέ» να κυριαρχεί στις διαδηλώσεις.

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η δική του πρόταση αποτελεί τη μοναδική ρεαλιστική λύση για την κατάπαυση του πυρός και την έναρξη διαλόγου για τη μελλοντική πορεία στη Μέση Ανατολή. Παράλληλα, ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου ότι το Ισραήλ συμφώνησε με την «αρχική γραμμή αποχώρησης» των δυνάμεών του στη Λωρίδα της Γάζας, συνοδεύοντας την ανακοίνωση με χάρτη που δείχνει τη γραμμή 1,5-3,5 χλμ. από τα σύνορα.

Όπως σημείωσε ο Τραμπ: «Όταν η Χαμάς επιβεβαιώσει (σ.σ. ότι αποδέχεται αυτή τη γραμμή) η κατάπαυση του πυρός θα τεθεί αμέσως σε ισχύ και θα αρχίσει η ανταλλαγή των ομήρων και των κρατουμένων και θα δημιουργήσουμε τις συνθήκες για την επόμενη φάση της αποχώρησης».

Γάζα: Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιθέσεις παρά το κάλεσμα Τραμπ

Κατά τη διάρκεια της νύχτας και σήμερα, μαχητικά αεροσκάφη και άρματα μάχης του Ισραήλ βομβάρδισαν τη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας καταστροφή σε αρκετά κτίρια κατοικιών, ενώ οι Παλαιστίνιοι περιμένουν με αγωνία την εφαρμογή του αμερικανικού σχεδίου για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί, αναφέροντας χθες στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social ότι «το Ισραήλ έχει συμφωνήσει σε μία “αρχική γραμμή αποχώρησης” στο εσωτερικό της Γάζας» και πως «όταν η Χαμάς το επιβεβαιώσει, η Κατάπαυση του Πυρός θα είναι άμεσα εφαρμόσιμη».

Η κλιμάκωση από την πλευρά του Ισραήλ σημειώνεται καθώς η Αίγυπτος προετοιμάζεται να φιλοξενήσει εκπροσώπους της Χαμάς, του Ισραήλ, των ΗΠΑ και του Κατάρ για την έναρξη συνομιλιών σχετικά με την υλοποίηση του σχεδίου ειρήνευσης.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις