Αντιπροσωπείες του Ισραήλ και της Χαμάς ξεκίνησαν σήμερα, Δευτέρα, στην Αίγυπτο έμμεσες διαπραγματεύσεις, οι οποίες, σύμφωνα με τις ΗΠΑ, αναμένεται να οδηγήσουν στον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.
Οι διαπραγματευτές καλούνται να αντιμετωπίσουν ζητήματα του 20σέλιδου σχεδίου Τραμπ, όπως η αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα και ο αφοπλισμός της Χαμάς.
Και οι δύο πλευρές έχουν αποδεχτεί τις βασικές αρχές του σχεδίου, που προβλέπει τον τερματισμό του πολέμου, την απελευθέρωση των ομήρων και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Το σχέδιο έχει λάβει υποστήριξη από αραβικές και δυτικές χώρες, ενώ τη Δευτέρα το Ιράν δήλωσε πως «η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, εκφράζοντας την ελπίδα για άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον καταπιεσμένο λαό της Γάζας, δηλώνει την ετοιμότητά της να συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια».
Αιγύπτιοι και Καταριανοί αξιωματούχοι θα έχουν συναντήσεις και με τις δύο πλευρές, ώστε να διευκολύνουν την εφαρμογή της πρώτης φάσης του ειρηνευτικού σχεδίου του Ντόναλντ Τραμπ, που περιλαμβάνει τη «δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών» για την πιθανή απελευθέρωση όλων των Ισραηλινών ομήρων με αντάλλαγμα Παλαιστίνιους κρατούμενους. Η Χαμάς έχει συμφωνήσει εν μέρει με τις προτάσεις, χωρίς όμως να απαντήσει σε βασικά αιτήματα, όπως τον αφοπλισμό της.
Ο Τραμπ έχει ζητήσει να προχωρήσουν γρήγορα οι συνομιλίες για μια τελική συμφωνία. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, αυτές θα τερματίσουν τον πόλεμο και θα επιφέρουν την απελευθέρωση των ομήρων, παρά τις διαφωνίες για τον αφοπλισμό της Χαμάς που προβλέπεται στο σχέδιό του.
Οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν μία ημέρα πριν συμπληρωθούν δύο χρόνια από την έναρξη του πολέμου, ενώ η πλειονότητα των 2,2 εκατομμυρίων κατοίκων της Γάζας παραμένει εκτοπισμένη, αντιμέτωπη με πείνα και καταστροφές, μετά από επιθέσεις που έχουν σκοτώσει πάνω από 67.000 Παλαιστίνιους, κυρίως αμάχους, σύμφωνα με υγειονομικές αρχές της περιοχής.
Αμφιβολία για την πορεία των διαπραγματεύσεων
Ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος που γνωρίζει τις συνομιλίες δήλωσε ότι η αμοιβαία δυσπιστία δυσκολεύει τις προοπτικές προόδου, εκφράζοντας φόβους πως το Ισραήλ ενδέχεται να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις μόλις ανακτήσει τους ομήρους.
Η ισραηλινή αποστολή περιλαμβάνει αξιωματούχους της Μοσάντ και της Σιν Μπετ, τον σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του πρωθυπουργού Νετανιάχου, Οφίρ Φαλκ, και τον συντονιστή για τους ομήρους, Γκαλ Χιρς, ενώ ο επικεφαλής διαπραγματευτής Ρον Ντέρμερ αναμένεται να συμμετάσχει αργότερα, ανάλογα με τις εξελίξεις.
Την αντιπροσωπεία της Χαμάς ηγείται ο εξόριστος ηγέτης της ομάδας στη Γάζα, Χαλίλ Αλ-Χάγια, στην πρώτη του επίσκεψη στην Αίγυπτο μετά την επιβίωσή του από ισραηλινή επίθεση στη Ντόχα τον περασμένο μήνα.
Οι διαπραγματευτές της Χαμάς θα ζητήσουν διευκρινίσεις για τον τρόπο ανταλλαγής των ομήρων με Παλαιστίνιους κρατούμενους, καθώς και για την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τη Γάζα και την επίτευξη εκεχειρίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης.
«Η Χαμάς και το Ισραήλ έχουν συμφωνήσει στις βασικές αρχές του σχεδίου Τραμπ, όχι όμως στις λεπτομέρειες»
Το «αγκάθι» στις συζητήσεις είναι η απαίτηση του Ισραήλ για τον αφοπλισμό της Χαμάς, την οποία η παλαιστινιακή πλευρά απορρίπτει αν δεν τερματιστεί η κατοχή και δεν ιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος. Από την άλλη, ο Νετανιάχου δηλώνει πως δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος, αψηφώντας τις δυτικές χώρες που έχουν προβεί σε σχετική αναγνώριση.
Οι συνομιλίες αναμένεται να διαρκέσουν αρκετές ημέρες, καθώς, όπως ανέφερε αξιωματούχος, στόχος είναι να υπάρξει πλήρης συμφωνία προτού τεθεί σε εφαρμογή η εκεχειρία.
Η Χαμάς και το Ισραήλ έχουν συμφωνήσει στις βασικές αρχές του σχεδίου Τραμπ, όχι όμως στις λεπτομέρειες. Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος δήλωσε αισιόδοξος: «Μου λένε ότι η πρώτη φάση θα πρέπει να ολοκληρωθεί αυτή την εβδομάδα και ζητώ από όλους να κινηθούν γρήγορα».