Νέες απειλές κατά του πληθυσμού της Γάζας διατυπώνει το Ισραήλ, αυτή τη φορά με αφορμή τους χαρταετούς που πετούν παιδιά από τον κατεστραμμένο θύλακα, προειδοποιώντας ακόμη και για αεροπορικές επιδρομές και αναγκαστικές εκκενώσεις ολόκληρων περιοχών.
Η ισραηλινή ηγεσία υιοθετεί, σύμφωνα με τις σχετικές δηλώσεις, πολιτική «μηδενικής ανοχής», αντιμετωπίζοντας χαρταετούς, μπαλόνια και drones ως πιθανές «τακτικές» της Χαμάς, ακόμη και όταν δεν φέρουν εκρηκτικούς ή εμπρηστικούς μηχανισμούς.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και ο υπουργός Άμυνας, Ισραήλ Κατς, διαμήνυσαν ότι όσοι εμπλέκονται στις εκτοξεύσεις θα αποτελούν στόχους εξόντωσης, ενώ παράλληλα θα διατάσσεται η εκδίωξη αμάχων από τις περιοχές από όπου προέρχονται οι χαρταετοί.
Οι χαρταετοί στο στόχαστρο – Τι υποστηρίζει το Ισραήλ
Η ανησυχία στις ισραηλινές παραμεθόριες κοινότητες, μεταξύ άλλων στο Κιμπούτς Ναχάλ Οζ, έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα, καθώς αρκετοί χαρταετοί εντοπίστηκαν να παρασύρονται από τη Γάζα.
Μόνο το περασμένο Σαββατοκύριακο εντοπίστηκαν τέσσερις χαρταετοί στη συγκεκριμένη περιοχή, ενώ αρκετοί ακόμη βρέθηκαν σε άλλα σημεία του νότιου Ισραήλ την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Ισραηλινά δημοσιεύματα επικαλέστηκαν στρατιωτικές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες θεωρείται ότι «η Χαμάς βρισκόταν πίσω από τους χαρταετούς» και πιθανόν «είχαν ως στόχο να δοκιμάσουν την αντίδραση του Ισραήλ».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο τον ισραηλινό στρατό, οι συγκεκριμένοι χαρταετοί δεν έφεραν εκρηκτικά ή άλλα ύποπτα υλικά και δεν συνιστούσαν άμεση απειλή.
Η Χαμάς αρνήθηκε την ευθύνη, υποστηρίζοντας ότι οι χαρταετοί ανήκαν σε «παιδιά που αναζητούν την αθώα παιδική τους ηλικία ανάμεσα στα συντρίμμια» και κατηγόρησε το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί το ζήτημα ως «πρόσχημα» για τη συνέχιση των αεροπορικών πληγμάτων στη Γάζα, παρά τη συμφωνία εκεχειρίας του περασμένου Οκτωβρίου.
«Θα ληφθούν δυναμικές ενέργειες για να δοθεί τέλος σε αυτό το φαινόμενο», διαμήνυσε από την πλευρά του ο Ισραήλ Κατς. «Ένα μπαλόνι αντιμετωπίζεται όπως ένας χαρταετός, και ένας χαρταετός αντιμετωπίζεται όπως ένα drone, με ή χωρίς εκρηκτικά», τόνισε.
«Αυτές οι απειλές βασίζονται σε κατασκευασμένα προσχήματα και αποτελούν μια απόπειρα δικαιολόγησης της συνέχισης της επίθεσης και των παραβιάσεων κατά του λαού μας», πρόσθεσε εκπρόσωπος της Χαμάς.
«Μαχητική δραστηριότητα» ακόμη και το πέταγμα χαρταετού
Η απειλή νέων στρατιωτικών πληγμάτων έχει προκαλέσει ανησυχία στους εκτοπισμένους της Γάζας. Οι λαϊκές επιτροπές που διαχειρίζονται τους καταυλισμούς, σε συντονισμό με τις τοπικές αρχές, εξέδωσαν επείγουσα οδηγία προς τους γονείς να εμποδίσουν τα παιδιά τους από το να πετούν χαρταετούς.
«Εργαζόμαστε ασταμάτητα στο πεδίο για να σταματήσει αυτή η πρακτική, όχι για να περιορίσουμε την παιδική ηλικία των παιδιών μας, που έχουν ήδη στερηθεί τα πάντα, αλλά για να προστατεύσουμε τις αθώες ζωές τους», ανέφερε η ανακοίνωση.
«Κάθε καλοκαίρι ο 10χρονος γιος μου, Αχμέντ, πέταγε χαρταετούς με τα παιδιά στον δρόμο για να διασκεδάσει, αλλά δεν θα του το επιτρέψω πια», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters η Ουμ Μοχάμεντ, μητέρα από την Πόλη της Γάζας.
Παράλληλα, το Ισραήλ προσέφυγε στο αρμόδιο «Συμβούλιο Ειρήνης» της κυβέρνησης Τραμπ, το οποίο επιβλέπει την εφαρμογή της εκεχειρίας του 2025 στη Γάζα, σχετικά με τους χαρταετούς.
«Κάθε μαχητική δραστηριότητα στη Γάζα πρέπει να σταματήσει, συμπεριλαμβανομένου του πετάγματος χαρταετών. Μεταφέραμε αυτό το μήνυμα απευθείας μέσω του θεσμοθετημένου μηχανισμού», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του Συμβουλίου Ειρήνης.
«Και το Ισραήλ πρέπει να συμμορφωθεί με την εκεχειρία, η στρατιωτική δράση δεν μπορεί να επεκτείνεται πέρα από την απάντηση σε πραγματικές και άμεσες απειλές», πρόσθεσε.
Ο Μπάσεμ Ναΐμ, μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, απέρριψε την ισραηλινή προειδοποίηση για τους χαρταετούς.
«Είναι δυνατόν οι απόπειρες κατευνασμού του εγκληματία πολέμου Νετανιάχου να τους έχουν οδηγήσει στο να χαρακτηρίζουν τις δραστηριότητες αθώων παιδιών ως ένοπλες ενέργειες, τη στιγμή που ο Νετανιάχου συνεχίζει να σκοτώνει και να καταστρέφει καθημερινά παρά τη συμφωνία;»
ΟΗΕ: «Αυτό είναι εξωφρενικό»
Την ισραηλινή απειλή για αναγκαστικές εκκενώσεις κοινοτήτων της Γάζας λόγω του πετάγματος χαρταετών καταδίκασε εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
«Σχετικά με την απειλή εκτοπισμού λόγω του πετάγματος χαρταετών από παιδιά, ελπίζω ότι όλοι μπορούμε να συμφωνήσουμε πως αυτό είναι εξωφρενικό», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη η εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Ραβίνα Σαμντασάνι.
Για τα παιδιά της Γάζας, ο χαρταετός αποτελεί ένα από τα πιο απλά και προσβάσιμα παιχνίδια. Κατασκευασμένος από πλαστικές σακούλες, ξυλάκια και σπάγκο, προσφέρει μια σπάνια στιγμή χαράς και διαφυγής από τη σκληρή καθημερινότητα των καταυλισμών εκτοπισμένων.