Breaking news

dimosio
A

Αυξήσεις μισθών ακόμη και στο δημόσιο τομέα, καθώς και στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις, αλλά και μειώσεις φόρων φέρεται να επιδιώκει η κυβέρνηση την ώρα που το «κύμα» πληθωρισμού «σαρώνει» τα εισοδήματα των πολιτών.

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική», το ακριβές περιεχόμενο των αποφάσεων θα είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, όπως ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας, η ένταση των πληθωριστικών πιέσεων -κυρίως αυτών που προκαλούνται από τις τιμές της ενέργειας- και η πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού αλλά και των δημοσιονομικών στόχων που θα κληθεί να επιτύχει η χώρα την επόμενη χρονιά. Γι' αυτό και το πλάνο θα ξεδιπλώνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια του έτους ανάλογα με τις εξελίξεις.

Το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα και στους μισθούς του Δημοσίου για τρεις λόγους: πρώτον, διότι θα «ξεπαγώσουν» οι μισθοί μετά και την ολοκλήρωση της μεταμνημονιακής εποπτείας της χώρας. Δεύτερον, διότι το υπουργείο Οικονομικών, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, μέσα στο Σαββατοκύριακο, τάσσεται υπέρ του να ανοίξει η συζήτηση συνολικά για το μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι δεν είμαστε πλέον στην περίοδο των οριζόντιων περικοπών και ότι πρέπει να μπει στο τραπέζι της συζήτησης η επιβράβευση κατηγοριών εργαζομένων του Δημοσίου που σηκώνουν αυξημένο βάρος, όπως -για παράδειγμα- το υγειονομικό προσωπικό.

Και, τρίτον, διότι από την 1η Ιανουαρίου του 2023 προγραμματίζεται να υλοποιηθεί η βασική δέσμευση της κυβέρνησης για συνολική και μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Αυτό συνεπάγεται και αύξηση καθαρών αποδοχών ήδη από την 1η/1/2023 για τον μεγαλύτερο αριθμό των εργαζομένων στο Δημόσιο, καθώς οι περισσότεροι υπερβαίνουν το όριο των 12.000 ευρώ ετησίως και ως εκ τούτου επιβαρύνονται ακόμη και σήμερα με την εισφορά αλληλεγγύης. Ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που απαιτείται προκειμένου να επεκταθεί η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στους δημοσίους υπαλλήλους εκτιμάται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τους συνταξιούχους, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης τους αγγίζει και αυτούς εφόσον το άθροισμα των αποδοχών τους από τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ μηνιαίως (σ.σ.: διότι η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται σε έχοντες ατομικό εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ τον χρόνο). Η αύξηση από την άλλη των ονομαστικών αποδοχών τους θα μπει στην εξίσωση από το 2023, αλλά θα καλύψει μόνο τους συνταξιούχους που δεν έχουν αρνητική προσωπική διαφορά. Η συγκεκριμένη ομάδα συνταξιούχων πρώτα θα μηδενίσει την προσωπική διαφορά και μετά θα δει τις ονομαστικές αποδοχές να αυξάνουν.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις