CLOSE

Breaking news

Χαράτσι πάνω από 5 ευρώ για εμβόλιο κορωνοϊού στο φαρμακείο
A

Πέντε ευρώ συν ΦΠΑ θα πληρώνουν οι πολίτες για να κάνουν το εμβόλιο κορονοϊού στο φαρμακείο, σύμφωνα με το ερανιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση.

Συγκεκριμένα, με την προτεινόμενη διάταξη όπως αναφέρει το σχέδιο νόμου, γίνεται προσπάθεια διευκόλυνσης εμβολιασμού, με όλα τα εμβόλια, του συνόλου του ενήλικου πληθυσμού που αναφέρονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων, συμπεριλαμβανομένου του εμβολίου κατά του κορονοϊού SARS – CoV – 2, με την πρόβλεψη δυνατότητας εκτέλεσής τους σε ιδιωτικά φαρμακεία, από αδειούχο φαρμακοποιό που έχει πιστοποιηθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 160 παρ. 1 του Ν. 4600/2019 (Α΄ 43) και της υπό στοιχεία Γ5α/Γ.Π.οικ.49734/02.07.2019 απόφασης του Υπουργού Υγείας «Καθορισμός όρων, προϋποθέσεων και διαδικασίας πιστοποίησης φαρμακοποιών για την διενέργεια στα φαρμακεία εποχιακού εμβολιασμού και χορήγησης αντιτετανικού ορού στους πολίτες»..

Της ρύθμισης εξαιρούνται υψηλού κινδύνου κατηγορίες ενηλίκων πολιτών, και δη οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς για τα εμβόλια ζώντων εξασθενημένων ιών και οι έγκυες για όλα τα εμβόλια, πλην του εμβολίου της γρίπης, οι οποίοι θα εξακολουθούν να εμβολιάζονται ως και σήμερα.

Ωστόσο, προβλέπεται αποζημίωση του διενεργούντος τον εμβολιασμό φαρμακείου, ποσού 5,00€ πλέον ΦΠΑ, η οποία θα καταβάλλεται από τον εμβολιαζόμενο πολίτη.

Το ερώτημα που τίθεται είναι για ποιο λόγο να πληρώνει ο πολίτης τα εμβόλια που έχουν παραληφθεί μέσω ΕΕ.

Το Ιανουάριο του τρέχοντος έτους ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του είχε πει ότι η αρχική σκέψη είναι ότι θα διατηρηθούν όλα τα κανάλια εμβολιασμού στις δημόσιες δομές δωρεάν αλλά να μπορεί να το κάνει όποιος θέλει και σε ιατρείο ή φαρμακείο με ένα ποσό, το ανώτερο πέντε ευρώ.

Χαράτσι και στα παραπεμπτικά εξετάσεων

Υπενθυμίζεται πως το νομοσχέδιο που φέρει τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας - Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» αναφέρει σε διάταξή του πως «Από 1.1.2014 ορίζεται η εκ μέρους των ασθενών καταβολή υπέρ του ΕΟΠΥΥ του ποσού του ενός (1) ευρώ ανά συνταγή που εκτελείται από τον εκάστοτε φαρμακοποιό. Οι δικαιούχοι περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ καταβάλλουν από την 1η.4.2024 στα συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και στους κλινικοεργαστηριακούς ιατρούς ένα 1 ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση διαγνωστικών εξετάσεων βιολογικών υλικών και τρία 3 ευρώ ανά παραπεμπτικό για την εκτέλεση απεικονιστικών ελέγχων.».

Συγκεκριμένα, το σχέδιο προβλέπει πως τα ποσά αυτά θα εισπράττονται μέσω του παραπεμπτικού (με αιτιολογία υπέρ ΕΟΠΥΥ) αλλά δεν θα αποδίδονται στον Οργανισμό.

Τέλος αναφέρεται ότι, το ετήσιο συνολικό ποσό είσπραξης που θα προκύπτει, θα προστίθεται ισόποσα (λογιστικά) από τον ΕΟΠΥΥ στο ανώτατο όριο δαπάνης των εργαστηριακών εξετάσεων, με σκοπό τη μείωση του clawback.

Αυτό σημαίνει ότι οι ασθενείς αυτή τη φορά καλούνται να συμμετέχουν οικονομικά και στο clawback των ιδιωτικών εργαστηρίων, το οποίο δεν προτίθεται να μειώσει η κυβέρνηση.

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το νομοσχέδιο

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τέθηκε από την Τετάρτη 6 Μαρτίου, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας. Σκοπός του σχεδίου νόμου, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι η ρύθμιση επειγόντων ζητημάτων αρμοδιότητας του επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου που κατατείνουν, ενδεικτικά:

  • στη διεύρυνση της δυνατότητας των ιατρών του Ε.Σ.Υ. να ασκούν ιδιωτικό έργο αξιοποιώντας την κλινική εμπειρία τους και στη θέσπιση των αναγκαίων προς τούτο όρων και προϋποθέσεων,
  • στον προσδιορισμό της φύσης του εισοδήματος των ιατρών Ε.Σ.Υ. από τη διενέργεια απογευματινών χειρουργείων ως εισόδημα από άσκηση ιδιωτικού έργου,
  • στην αντιμετώπιση άμεσων ζητημάτων των υγειονομικών δομών και Υγειονομικών Περιφερειών, καθώς και ζητημάτων που άπτονται της χορήγησης ιατρικών και νοσηλευτικών ειδικοτήτων,
  • στη συγκέντρωση της προμήθειας των νοσοκομειακών φαρμάκων σε ένα φορέα, την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (Ε.Κ.Α.Π.Υ.), με σκοπό την ταχύτερη εκκαθάριση και εξόφληση των προμηθευτών των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. και του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης (Γ.Ν.Θ.) «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ»,
  • στον εξορθολογισμό και την συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης,
  • στην επίλυση ζητημάτων εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Υγείας, ιδίως του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.), του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (Ε.Κ.Α.Π.Υ.),
  • στην επίτευξη εμβολιαστικής κάλυψης και καλύτερης επιτήρησης της εξέλιξης μετάδοσης της νόσου Covid-19,
  • στην προώθηση ταχείας υλοποίησης των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας.

Δείτε ολόκληρο το νομοσχέδιο ΕΔΩ.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις