Νέα ευκαιρία για τη διευθέτηση παλαιών χρεών προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία ετοιμάζει η ΑΑΔΕ, με τη ρύθμιση των 72 δόσεων να αναμένεται – σύμφωνα με πληροφορίες – να ενεργοποιηθεί μέσα στον Ιούνιο.
Η νέα ρύθμιση αφορά τόσο φυσικά πρόσωπα όσο και επιχειρήσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές έως το τέλος του 2023. Ωστόσο, βασική προϋπόθεση για την ένταξη είναι να έχουν προηγουμένως εξοφληθεί ή ρυθμιστεί τα νεότερα χρέη που δημιουργήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2024 και μετά.
Στο νέο σχήμα μπορούν να ενταχθούν οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που δημιουργήθηκαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023 και παρέμειναν αρρύθμιστες μέχρι την 1η Απριλίου 2024. Αντίθετα, εκτός ρύθμισης μένουν τα χρέη προς δήμους, τα οποία μπορούν να υπαχθούν μόνο μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.
Οι όροι και οι παγίδες της ρύθμισης
Η ρύθμιση προβλέπει αποπληρωμή έως και σε 72 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη καταβολή τα 30 ευρώ τον μήνα και επιτόκιο 5,84% σε ετήσια βάση. Δεν προβλέπεται «κούρεμα» της βασικής οφειλής, ωστόσο στις δόσεις μπορούν να ενταχθούν προσαυξήσεις και πρόστιμα.
Για να διατηρήσει κάποιος τη ρύθμιση, θα πρέπει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του. Η ρύθμιση χάνεται σε περίπτωση που δεν πληρωθούν δύο συνεχόμενες δόσεις, δεν υποβάλλονται φορολογικές δηλώσεις ή δεν τακτοποιηθούν νέες οφειλές μέσα σε διάστημα δύο μηνών.
Σε περίπτωση απώλειας της ρύθμισης, επανέρχεται το σύνολο των χρεών, ενεργοποιούνται ξανά τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και χάνονται όλα τα ευεργετήματα που είχαν δοθεί στον οφειλέτη.
Δεύτερη ευκαιρία για χιλιάδες οφειλέτες
Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι στη νέα διαδικασία θα μπορούν να ενταχθούν και όσοι είχαν παλαιότερες ρυθμίσεις αλλά τις έχασαν, αποκτώντας έτσι μια νέα δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών τους.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περίπου 1,3 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 32 δισ. ευρώ, ενώ περίπου 284.000 επιχειρήσεις χρωστούν συνολικά 64 δισ. ευρώ. Συνολικά, η νέα ρύθμιση εκτιμάται ότι μπορεί να καλύψει χρέη που αγγίζουν τα 96 δισ. ευρώ.