Breaking news

επίδομα ΔΥΠΑ
A

Ενώ άνοιξε η Ε' φάση για το περιβόητο επίδομα που φτάνει τα έως 1000 ευρώ (Δείτε εδώ και κάντε αίτηση) για ανέργους τα οποία παρέχονται μαζί με δωρεάν κατάρτιση και πιστοποίηση από την ΔΥΠΑ, έρχεται νέο επίδομα ανέργων κοντά στα 525 ευρώ (Δείτε εδώπου θα τα πάρουν εφόσον ολοκληρώσουν κατάρτιση για security (Δωρεάν!!) και λάβουν και την άδεια επαγγέλματος πάλι ΔΩΡΕΑΝ!

Ακόμα και 150.000 εργαζόμενοι αναμένουν να πάρουν το γιγάντιο ποσό των 1000 ή  2.000 ευρώ στους λογαριασμούς τους πάλι μέσω voucher κατάρτισης σε πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες (Δείτε εδώ αναλυτικά)

700 ευρώ στο χέρι - Δείτε ποιοι παίρνουν το επίδομα

Παράλληλα όμως αυτή την εβδομάδα θα πληρωθεί στο χέρι νέο επίδομα ύψους 700 ευρώ σε 1000 μητέρες και θα αφορά επιδοτούμενη άδεια μητρότητας

Η συμπληρωματική παροχή μητρότητας καταβάλλεται σε ασφαλισμένες του e-ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ - ΕΤΑΜ) με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (παροχή εξαρτημένης εργασίας).

Η παροχή καταβάλλεται ύστερα από τον τοκετό, εφόσον συντρέχουν δύο προϋποθέσεις:

 • Eνεργή εργασιακή σχέση κατά την έναρξη της άδειας κυοφορίας
 • Eίσπραξη επιδόματος από τον e-ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ - ΕΤΑΜ) για την αποχή από την εργασία λόγω κυοφορίας και λοχείας.

Οι παροχές μητρότητας είναι η διαφορά που προκύπτει αν αφαιρέσετε από τις αποδοχές σας το επίδομα που σας κατέβαλε ο ΕΦΚΑ για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Υποβολή αιτήσεων για το επίδομα

Η δικαιούχος μητέρα μπορεί να υποβάλει σχετική αίτηση προς την αρμόδια υπηρεσία της ΔΥΠΑ εντός τριμήνου από την είσπραξη των επιδομάτων κυοφορίας και λοχείας από τον e-ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ - ΕΤΑΜ) με δύο τρόπους:

 • μέσω των e-services ΔΥΠΑ
 • μέσω ΚΕΠ από την ίδια τη δικαιούχο ή δι’ αντιπροσώπου

Η παραλαβή της απόφασης γίνεται είτε μέσω του ατομικού λογαριασμού στις e-services ΔΥΠΑ είτε από την αρμόδια Υπηρεσία της ΔΥΠΑ.

Απαραίτητα δικαιολογητικά

 • βεβαίωση του e-ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ - ΕΤΑΜ) για τη διάρκεια της επιδότησης, το ύψος του ημερησίου επιδόματος και του συνολικού καταβληθέντος ποσού των επιδομάτων κυοφορίας και λοχείας
 • βεβαίωση εργοδότη (Υπόδειγμα 1ο ), (Υπόδειγμα 2ο ΤΕΚΜΑΙΡΟΜΕΝΗ-ΘΕΤΗ)
 • αντίγραφα αποφάσεων χορήγησης επιδόματος ασθενείας (εφόσον έχει χορηγηθεί) που αφορούν σε διάστημα για το ίδιο εργασιακό έτος (εναλλακτικά ασφαλιστικό βιβλιάριο ασθενείας του τ. ΙΚΑ, εάν υπάρχει)
 • αριθμός Καταθετικού Λογαριασμού (ΙΒΑΝ) οποιασδήποτε εμπορικής τράπεζας δραστηριοποιείται νόμιμα στον ελληνικό χώρο, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων, στον οποίο η ασφαλισμένη είναι μοναδική δικαιούχος ή πρώτη σε περίπτωση συνδικαιούχου (Το δικαιολογητικό για τον τραπεζικό λογαριασμό προσκομίζεται μόνο αν δεν έχει δηλωθεί στο παρελθόν για οποιαδήποτε παροχή της Δ.ΥΠ.Α. ή αν έχει αλλάξει).
 • άδεια διαμονής ή εργασίας στην περίπτωση πολιτών τρίτων χωρών

Η αρμόδια Υπηρεσία της Δ.ΥΠ.Α. έχει δικαίωμα να ζητήσει οποιοδήποτε επιπλέον δικαιολογητικό, εφόσον κρίνεται απαραίτητο για την έκδοση της απόφασης

Επιπλέον καταβολές

Από τον e-ΕΦΚΑ θα καταβληθούν:

 • 11,7 εκατ. ευρώ σε 550 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.
 • 274.778 ευρώ σε 265 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας)

Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

 • 18 εκατ. ευρώ σε 39.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων
 • 17 εκατ. ευρώ σε 16.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης 10 εκατ. ευρώ σε 23.000 δικαιούχους για Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα (καταβολή εισφορών σε φορείς)
 • 1,5 εκατ. ευρώ σε 2.500 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας

Έρχεται ο μποναμάς των 250 ευρώ, ποιοι και πότε θα λάβουν το έκτακτο επίδομα

Η επιταγή ακρίβειας θα καταβληθεί την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, δηλαδή μεταξύ 19 και 23/12, με πιθανότερη ημερομηνία την 20ή Δεκεμβρίου 2022.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί φέτος, θα είναι η ίδια με αυτή που ακολουθήθηκε πέρσι τα Χριστούγεννα και το Πάσχα. Η ΑΑΔΕ θα αντλήσει απευθείας τα οικονομικά στοιχεία, θα τσεκάρει ποιοι είναι η δικαιούχοι και μετά θα δοθεί η εντολή πληρωμής προς τους δικαιούχους.

Η βασικότερη αλλαγή είναι η αύξηση κατά 50 ευρώ στο τελικό ποσό το οποίο από 200 ευρώ θα πάει στα 250, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει και η «βεντάλια» των δικαιούχων».

 

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις