CLOSE

Breaking news

Ανακυκλώνω - Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Πότε λήγουν τα vouchers - Νέοι δικαιούχοι για επιδότηση ηλιακού
A

Αναρτημένα βρίσκονται από τις 28 Ιουλίου τα οριστικά αποτελέσματα του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα», με το οποίο οι δικαιούχοι, κάνοντας χρήση του voucher, μπορούν να αλλάξουν τον παλιό τους ηλεκτρικό θερμοσίφωνα με έναν νέο, ηλιακό. Οι αιτούντες έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν στις λίστες ανά Περιφέρεια την συνολική βαθμολογία και κατάσταση της αίτησης τους.

Η προθεσμία για την εξαργύρωση των vouchers λήγει στις 4 Οκτωβρίου και αναμένεται ότι στη συνέχεια θα αρχίσει ο δεύτερος κύκλους του προγράμματος, με την ανάδειξη νέων δικαιούχων από τη δεξαμενή των επιλαχόντων. Κατά την εξαργύρωση των επιταγών, αναμένεται ότι θα υπάρξει επιπλέον χώρος, από την προσαύξηση του προϋπολογισμού των 100 εκατ. ευρώ, ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα και επιλαχόντες δικαιούχοι.

Να σημειωθεί η ημερομηνία λήξης της δυνατότητας παράδοσης των παλαιών συσκευών από δικαιούχους προς τα καταστήματα των αρχικών εξαργυρώσεων είναι η Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023 ενώ για τις εξαργυρώσεις των δεσμεύσεων καταληκτικής ημερομηνίας είναι η Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023.

Τι καλύπτει το πρόγραμμα

Το Πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω θερμοσίφωνα» επιχορηγεί νοικοκυριά για την:

 • αντικατάσταση ενεργοβόρων Ηλεκτρικών Θερμοσιφώνων, με νέους σύγχρονης τεχνολογίας Ηλιακούς Θερμοσίφωνες,
 • με παράλληλη ανακύκλωση των παλαιών θερμοσιφώνων που αντικαθίστανται.

Δείτε ΕΔΩ τον πλήρη Οδηγό του προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με σχετικό ΦΕΚ που εκδόθηκε, υπάρχουν αλλαγές στο τι θα συμβεί σε περίπτωση κατά την οποία δύο αιτήσεις ισοβαθμιστούν.

Η συνολική σταθμισμένη βαθμολογία υπολογίζεται σε επίπεδο τρίτου δεκαδικού ψηφίου, σύμφωνα με τον ακόλουθο τύπο:

Βαθμολογία = (30% x K1) + (20% x K2) + (20% x K3) + (30% x K4)

Για την κατάταξη των αιτήσεων χρηματοδότησης λαμβάνεται υπόψη η συνολική σταθμισμένη βαθμολογία. Σε περίπτωση αιτήσεων που ισοβαθμούν τόσο ως προς την συνολική σταθμισμένη βαθμολογία με βάσει τα ανωτέρω, όσο και σε όλα τα επιμέρους κριτήρια σύμφωνα με την ανωτέρω σειρά προτεραιότητας, οι ισοβαθμούσες αιτήσεις λαμβάνουν την ίδια φθίνουσα σειρά κατάταξης.

Νέα απόφαση φέρνει αλλαγές στις αιτήσεις για ηλιακό θερμοσίφωνα

Δείτε εδώ ολόκληρο το ΦΕΚ.

Τα «ψιλά γράμματα» του προγράμματος

Ποιες είναι όμως οι προϋποθέσεις για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα; Πέρα λοιπόν από την υποχρέωση να αποσυρθεί προς ανακύκλωση συγκεκριμένης χωρητικότητας θερμοσίφωνας, υπάρχουν και άλλες λεπτομέρειες που θα πρέπει να προσέξει ο ενδιαφερόμενος. Έτσι:

 • Δυνητικοί ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οικιακοί καταναλωτές που έχουν τοποθετημένο στην κατοικία τους (και όχι σε επαγγελματικό χώρο) ηλεκτρικό θερμοσίφωνα.
 • Αιτήσεις υποβάλλονται από μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2006 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλλει μία μόνο αίτηση.
 • Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι με μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας το οποίο υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ.
 • Δεν είναι δυνατή η υποβολή αίτησης για νοικοκυριά που έχουν κάνει αίτηση ή έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως για παράδειγμα το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ή το «Εξοικονομώ 2021».

Οι δικαιούχοι και τα ποσά επιδότησης

Η επιδότηση του προγράμματος θα κυμαίνεται από 50 έως 60% (δηλαδή στα 510 έως 904 ευρώ) και θα παρέχεται επιταγή voucher, την οποία ο κάθε δικαιούχος θα μπορεί να εξαργυρώνει σε προμηθευτή που θα επιλέξει, με εισοδηματικά κριτήρια και με την προϋπόθεση της απόσυρσης του υφιστάμενου ηλεκτρικού θερμοσίφωνα.

Ακόμη επισημαίνεται ότι η κατανάλωση ρεύματος για τη χρήση ζεστού νερού για όλους όσους ενταχθούν στο πρόγραμμα υπολογίζονται σε 120.000 νοικοκυριά και στο ότι θα μειωθεί κατά περίπου 65%.

 • Δυνητικοί ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οικιακοί καταναλωτές που έχουν τοποθετημένο στην κατοικία τους (και όχι σε επαγγελματικό χώρο) ηλεκτρικό θερμοσίφωνα.
 • Αιτήσεις υποβάλλονται από μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2006 και διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα.
 • Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλλει μία μόνο αίτηση.
 • Δεν είναι επιλέξιμοι ωφελούμενοι με μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας το οποίο υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ.
 • Δεν είναι δυνατή η υποβολή αίτησης για νοικοκυριά, που έχουν υποβάλλει αίτηση ή έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης, όπως για παράδειγμα το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» ή το «Εξοικονομώ 2021».

Οι θερμοσίφωνες που θα τεθούν προς ανακύκλωση θα πρέπει να:

 • Να είναι λειτουργικοί πριν την απόσυρση τους, το οποίο θα επιβεβαιωθεί μετά από γενικό οπτικό έλεγχο.
 • Πριν την αντικατάστασή τους, να είναι τοποθετημένοι στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης.
 • Να είναι ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες χωρητικότητας ≥ 40 λίτρων.

Επιλέξιμοι ηλιακοί θερμοσίφωνες προς αγορά

Το Πρόγραμμα επιχορηγεί την αγορά των ακόλουθων κατηγοριών Ηλιακών Θερμοσιφώνων, με τα αντίστοιχα ελάχιστα χαρακτηριστικά:

 • Χαρακτηριστικά Δεξαμενής Ζεστού Νερού (Boiler)
 • Πιστοποίηση CEΝαι
 • Ενεργειακή ΚλάσηC ή καλύτερη (C, B, A)
 • Επιτρεπτά εύρη χωρητικότητας (λίτρα)>110 λίτρα
 • Πιστοποίηση Solar Keymark ως σύστημα (σχετικά πρότυπα EN 12976-1 & EN 12976-2) Πιστοποίηση Solar Keymark για τους ηλιακούς συλλέκτες που φέρουν (σχετικά πρότυπα EN 12975-1 και ISO 9806).
Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις