Breaking news

lefta-xrimata-euro-2.jpg
A

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο παρουσιάστηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, προβλέπει την καταβολή των επιδομάτων ανεργίας, όπως και μια σειρά άλλων επιδομάτων, μέσω προπληρωμένης κάρτας, όπως ανέφερε νωρίτερα το proson.gr σε σχετικό δημοσίευμα.

Όπως αναφέρθηκε, στο «μίνι» ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο παρουσιάστηκε χθες, Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο, αναφέρεται ότι τα επιδόματα του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), εκτός από κάποιες εξαιρέσεις, όπως τα αναπηρικά επιδόματα, το επίδομα στέγασης, αλλά και οι έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ, πρώην ΟΑΕΔ), θα αρχίσουν να καταβάλλονται σταδιακά μέσω μιας προπληρωμένης κάρτας, όπως συμβαίνει ήδη σήμερα με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Οι δικαιούχοι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τουλάχιστον το 50% του ποσού της ενίσχυσης ή του επιδόματος σε ηλεκτρονικές πληρωμές και αγορές, ενώ για το υπόλοιπο ποσό παρέχεται η δυνατότητα ανάληψης μετρητών.

Προβλέπονται επίσης κίνητρα για όποιον επιλέξει να μην κάνει ανάληψη του υπολοίπου αλλά να το χρησιμοποιήσει σε ηλεκτρονικές συναλλαγές, κατά το πρότυπο των φορολοταριών που πραγματοποιεί σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Οι αλλαγές στα επιδόματα - Ποια θα ενταχθούν σε προπληρωμένη κάρτα

Επιδόματα ΟΠΕΚΑ

Τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ που θα ενταχθούν σε προπληρωμένη κάρτα είναι τα ακόλουθα: 

 • Επίδομα Γέννησης
 • Επίδομα Παιδιού (Α21)
 • Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφάλιστων Υπερηλίκων
 • Αγροτική εστία
 • Επίδομα αναδοχής
 • Ενίσχυση σε Οικογένειες Ορεινών και Μειονεκτικών Περιοχών

Επιδόματα ΔΥΠΑ

Τα επιδόματα της ΔΥΠΑ που θα καταβάλλονται σε προπληρωμένη κάρτα είναι τα παρακάτω: 

 • Επίδομα ανεργίας
 • Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της τακτικής ανεργίας
 • Ειδικό βοήθημα μετά από τρίμηνη παραμονή στο μητρώο ανέργων
 • Επίδομα επίσχεσης
 • Ειδικό βοήθημα σε αποφυλακισθέντες
 • Ειδικό εποχικό βοήθημα
 • Βοήθημα μακροχρονίως ανέργων ύψους 200 ευρώ για έως 12 μήνες
 • Επίδομα αφερεγγυότητας εργοδότη
 • Επίδομα διαθεσιμότητας.

Σύνδεση με προηγούμενες αμοιβές

Για ένα από αυτά τα προγράμματα υπάρχουν τα εξής σενάρια στο τραπέζι.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει τη σύνδεση του επιδόματος ανεργίας με τον προηγούμενο μισθό του ανέργου, πριν από την απόλυση του και θα είναι κλιμακωτό. Η σκέψη είναι το επίδομα ανεργίας να μην είναι σταθερό και συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό, αλλά με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου.

Επίσης, εξετάζεται το ύψος του επιδόματος ανεργίας να ξεκινά κατά τους πρώτους μήνες της καταβολής του από υψηλότερα επίπεδα και να αποκλιμακώνεται σταδιακά.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται να συνδέεται άμεσα με τον μισθό που είχαν οι εργαζόμενοι προτού απολυθούν, με τα χρόνια προϋπηρεσίας, τις εισφορές και άλλα χαρακτηριστικά των ανέργων. Σύμφωνα με αυτή την πρόταση, το επίδομα ανεργίας θα ορίζεται στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1.200 ευρώ αλλά η μέγιστη διάρκεια του αυξημένου επιδόματος θα είναι μόνο για έξι μήνες, ενώ το σύνολο των καταβληθέντων ποσών θα πρέπει να παραμένει το ίδιο με σήμερα (5.748 ευρώ ετησίως).

Μέσος μισθός

Μια δεύτερη σκέψη είναι το επίδομα ανεργίας να συνδέεται με το μέσο μισθό (1.190 ευρώ) βάσει των τελευταίων στοιχείων του συστήματος «Εργάνη».

Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τον πρώτο μήνα της επιδοτούμενης ανεργίας θα μπορούσε να ανέρχεται στο 80% του μέσου μισθού και να καταλήγει σταδιακαά στα 479 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το συνολικό ποσό και σε αυτή τη περίπτωση το οποίο θα δικαιούται ένας άνεργος σε ετήσια βάση δηλαδή 5.748 ευρώ θα παραμείνει το ίδιο.

«Η μεταρρύθμιση που προβλέπει αύξηση στα επιδόματα ανεργίας αρχικά θα είναι πιλοτική καθώς δεν θα μπορούσαν να γίνουν ολοκληρωτικά τόσο ριζικές αλλαγές», γράφει ο ΟΤ, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εργασίας.

Μετά την πιλοτική εφαρμογή και μετά την μελέτη των αποτελεσμάτων του πιλοτικού προγράμματος, θα μπορέσει να υπάρξει ένα ενιαίο καινούργιο σύστημα για τα επιδόματα ανεργίας.

Μακροχρόνια άνεργοι

Το δεύτερο πρόγραμμα το οποίο θα αφορά μακροχρόνια άνεργους θα προβλέπει αύξηση του επιδόματος σταδιακά εντός 12 μηνών, από τα 200 ευρώ που είναι σήμερα στα 325 ευρώ.

Το συγκεκριμένο πιλοτικό πρόγραμμα που σχεδιάζεται, έχει προϋπολογισμό 33,8 εκατ. ευρώ, αφορά 10.500 μακροχρόνια ανέργους ενώ διερευνάται και η δυνατότητα επιμήκυνσης του χρόνου καταβολής του επιδόματος των μακροχρόνια ανέργων τουλάχιστον για εκείνους που έχουν πολλά χρόνια ασφάλισης και υψηλό μισθό πριν απολυθούν.

Google News Ακολουθήστε το Proson στo Google News

Δημοφιλείς Ειδήσεις